Controale OPC la comercializarea produselor alimentare specifice sărbătorilor pascale

0

In perioada 01 – 18.04.2014 s-au desfăşurat acţiuni de control privind respectarea prevederilor legale la comercializarea produselor alimentare specifice sărbătorilor pascale (carne preambalată, ouă, vopsea de ouă, ciocolată şi produse din cacao, tablete şi figurine pe bază de cacao şi grasimi vegetale, produse de patiserie (cozonac, pască, chec, fursecuri) şi vin.
Au fost verificaţi un numar de 56 operatori economici si s-au constatat abateri la 49 dintre acestia, pentru care au fost dispuse masuri legale:
– oprirea definitivă de la comercializare a 175 kg produse pascale în valoare de 2906,0 lei;
– oprirea temporară de la comercializare a 4.487 kg produse pascale în valoare de 33.646,0 lei
– au fost aplicate 34 amenzi contraventionale în valoare de 88.500,0 lei si 23 avertismente.
Verificarile au vizat în principal, următoarele aspecte:
– Calitatea produselor alimentare comercializate
– Condiţii la depozitare, comercializare
– Modul de indicare a preţurilor
– Legalitatea activitatii

A) Referitor la calitatea produselor comercializate, s-au constatat urmatoarele abateri :

– neîncadrarea produselor în parametrii de calitate prevăzuţi şi / sau declaraţi de producători
– in 4 cazuri s-a constatat comercializarea de carne si produse din carne cu parametri de calitate neconformi – mici formaţi si burtă vită (produse declarate pe etichetă “congelate” si in realitate erau decongelate în totalitate); sferturi anterioare si posterioare de miel, refrigerate (aflate în cadrul datei limite de consum prevăzute) cu urme de fecale, păr, culoare verzuie şi miros de alterat; parizer cu modificări organoleptice ( în secţiune culoarea verzuie, în special în zona golurilor şi cu miros neplăcut)
– unul dintre operatorii verificati comercializa produsul foi patiserie la care s-a constatat prin analiza de laborator ca nu corespunde celor inscrise pe etichetă – produsul avea in compozitie zahăr şi ciocolată, dar acestea erau nedeclarate în lista ingredientelor.

– produse cu data durabilităţii minimale, respectiv data limită de consum depăşită:
– in 4 cazuri s-a identificat comercializarea de carne congelată şi produse din carne – pipote pui congelate cu data durabilităţii minimale depăşită de 22 zile,
– mici formaţi congelaţi cu data durabilităţii minimale depăşită de 18 zile; salam săsesc Cristim cu data limită de consum depăşită de 2 zile,
– scăriţă afumată cu data limită de consum depăşită de 1 zi;
– in 6 cazuri s-a identificat comercializarea de ciocolată si produse din ciocolată ( ciocolată Suchardine, ciocolată Poiana, batoane ciocolată Mars, ciocolată Laura, ciocolată Novatini, caramele învelite în ciocolată ) cu data durabilitatii minimale depaşită intre 6 zile si 3 luni
– in 2 cazuri s-a constatat nerespectarea termenului de valabilitate la produse de patiserie – materia primă – făină albă de grâu pentru croissant cu data durabilităţii minimale depaşită de 20 zile; comercializarea de cornuleţe cu gem pentru care data durabilităţii minimale era depaşită de 30 zile.

– nerespectarea prevederilor legale in ce priveşte etichetarea produselor este abaterea care se inregistreaza cu cadenţa cea mai mare şi la cele mai multe dintre produsele verificate :
– informatiile de pe eticheta nu sunt traduse in limba romana astfel incat consumatorii sa poata face achizitii de produse in cunostinta de cauza si potrivit cu necesarul propriu;
– produse preambalate la care ambalajul nu ofera informatii privind starea termica (congelate sau refrigerate), stiut fiind ca modificarile succesive a starii termice poate conduce la modificari organoleptice;
– produse comercializate vrac, preambalate în unitate, fără niciun element de identificare şi caracterizare;
Exemple :
-carne pasăre congelată (pulpe întregi şi pulpe inferioare), brichete a 10 kg, fără traducere în limba romană;
-mici formaţi preambalaţi congelaţi, fără etichetă cu principalele elemente de identificare şi caracterizare sau nu este înscrisă starea termică (produs congelat);
-pipote congelate preambalate în pungi a 0,5kg, provenienţă Cehia, fără traducere în limba romană
-carne tocată de pui pentru care nu se precizează conţinutul de grăsimi şi raportul colagen/ proteină din carne;
-cozonac cu mac/nuca/stafide preambalat, la care nu este înscris procentul de mac/nuca/stafide -ingredient care apare în denumirea sub care se vinde produsul;
-biscuiţi zaharoşi şi fursecuri cu unt fragezi, provenienţă R. Moldova, la care nu sunt înscrise denumirea şi adresa importatorului, iar la sortimentul fursecuri cu unt fragezi, untul nu se regăseşte în lista ingredientelor;
-croissant cu caise şi ciocolată , la care nu este afişată masa netă/bucată.
-foi de patiserie la care nu sunt menţionate tipul de făină utilizată (doar făină), ingredientele utilizate, denumirea categoriei pentru sorbat de potasiu şi nu are declarate zahăr şi ciocolată. Produsul a fost analizat in laborator
-in 4 situatii nu era afişată menţiunea „contine sulfiti” la niciun sortiment de vin comercializat in vrac;

B) Referitor la condiţii la depozitare, comercializare, verificarile au evidentiat faptul ca unităţile verificate erau amenajate şi dotate cu vitrine frigorifice funcţionale, iar personalul urmăreşte şi înregistrează temperatura realizată. In cazul unui singur operator economic nu se respecta temperatura de păstrare impusă de producători – micii formaţi şi burta vită expuse la comercializare având schimbată starea termică, din congelat în refrigerat.

C) Referitor la modul de indicare a preţurilor, s-a constatat neindicarea concomitentă (în cazul produselor alimentare preambalate) a preţului de vânzare si a preţului pe unitatea de măsură (pentru compararea cu uşurinţă a preţurilor produselor) in cazul a 3 operatori economici dintre cei verificati.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate