Impactul comercial al supermarketurilor asupra micilor magazine din Piatra-Neamț

5

În urma unei analize concrete în teren și în urma consultării mai multor comercianți mici, putem să vă spunem că în ciuda unor anticipări, chiar și din partea noastră, micii comercianți nu au fost afectați în mod semnificativ de apariția supermarketurilor.

De departe cel mai bine o duc micii comercianți care au avut grijă ca în magazinele lor clientul să găsească mărfuri pe care nu le găsește în alte locuri. Această nișare comercială se pare că a fost cheia succesului pentru mai multe astfel de magazine.

De asemenea, analizând apariția ultimului hipermarket din incinta noului Mall, am concluzionat că magazinele mici din zona Precista nu au înregistrat reduceri semnificative la nivelul vânzărilor. Cetățeanul de la bloc preferă în continuare comoditatea cumpăraturilor efectuate la colțul blocului și doar ocazional merge la supermarketuri.

Singurele magazine mici care înregistrează o diminuare a vânzărilor, și asta doar pe timp de noapte, sunt non-stopurile care și-au redus considerabil numărul. Puterea de cumpărare din ce în ce mai scăzută se reflectă la nivelul non-stopurilor, cu o scădere a vânzărilor pe timp de noapte cu până la 50% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Deși supermarketurile nu au afectat semnificativ funcționarea micilor magazine din Piatra-Neamț, ele afectează și vor afecta consistent banii care se mișcă în oraș prin ducerea lor în alte zone controlate de multinaționale. Dacă până acum sumele de bani cheltuite de localnici se învârteau în economia locală, ușor-ușor o parte însemnată a acestor bani pleacă din oraș și din județ.

Ca exemplu, SHOPPING CITY PIATRA-NEAMȚ SRL, firma care administrează Mallul nou din Piatra-Neamț, a înregistrat o cifră de afaceri pentru anul trecut de aproximativ 2 milioane de lei, profitul a fost pe pierdere, adică minus 12 milioane de lei, deci niciun leu impozit pe profit și nici de acum încolo nu vor scoate foarte mulți ani niciun leu pentru a plăti impozite pe profit, deoarece au de amortizat investiția, adică figurează în actele contabile cu datorii de 183 milioane de lei.

Dacă e să comparăm ce bani plătesc cei de la multinaționale ca impozite pe profit la Piatra-Neamț, vom observa că ei sunt cei deștepți și tot apar cu minus sau cu zero, în timp ce cei autohtoni, de la cel mic la cel mare, plătesc impozite pe profit de se cocoșează.

Iosub Robert

 

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
5 Comentarii
  1. BENY spune

    POATE in oras sa fie asa desi ma indoiesc , La ce mag de cartier gasesti 1 sticla de apa subt 1 leu , o ciocolata , biscuiti ,samd .Bine acum pot sa si zica unii ca ei nu consuma decat de firma , Mars , BOUNTY , OREO , apa numai Dorna ori Aquaticue , Tot niste Sifoane da cu eticheta de fita , dar pe care le platesti mai scump , DUPA la ce magazin de cartier gasesti carne proaspata NU salam , feliate ori congelate . Nici la Supermarket nu trebuie sa te duci ca la Pomu Laudat , dar daca ai , intampini o Problema te duci cu Bonu , Factura si ti schimba produsu ori i ti returneaza Banutii . La cartier e un pic mai greu MAI Ales daca ai luat si pe Caiet , ASTA ar fi un Punct Forte la mag de cartier , ca poti la unele sa te treaca pe ,, Caiet ,, > CARAIALA , ca asta iese in Final , STAI ca NU au Fost 200 ci 190 , 150 Mai incarcat , coscorat , De unde i ti mai schimba produsu de nici o culoare `, Nai dat paralutele de unde Pui ! Bon fiscal , sa faci dovada ca ai cumparat de acolo , cand vii cu banutii oricum Nu ti mai poate elibera bonu , DECI Avantaj si Dezavantaj sunt si la unele si la altele !

  2. Raid spune

    Carrefour e concurent direct cu Kaufland, nu cu magazinele mici de cartier

    1. Sandu spune

      Corect. Articolul asta e scris pe „genunche”/

  3. Buntu Avram spune

    Corect, cu excepția ultimului paragraf.
    Anul trecut ShC nu avea nici trei luni de functionare si cifrele sunt irelevante.
    Iar la cele de noapte, cred ca a crescut nesiguranta cetățeanului, nu are legătură cu mallul

  4. Mihai Amariutei spune

    Firmele mici plătesc impozit pe venit, adică între 1 și 3% din orice încasează indiferent dacă au câștig sau pagubă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate