Iluzia celor o mie de like-uri

0

Se pare că ni s-au șters amintirile despre mutarea bilelor de sticlă la șahul chinezesc alături de  ascuțitorile cu ursuleți panda. Tiparul a devenit digital, comunicarea se face în principal online, iar numărul like-urilor creează scenarii ireale în imaginația multor persoane implicate în viața publică.

Pandemia de coronavirus ne-a condus pe mulți chiar la o simbioză cu internetul. Dar se poate trăi o viață cu adevărat împlinită online? În timp ce eram student aveam lungi călătorii prin golul virtual, plecând de la un motor de căutare uitat-AltaVista. Discuțiile care începeau pe mIRC -asl pls sunt pentru o generație adevăratele amintiri din copilărie.

Așteptând un vaccin eficient am cedat exteriorul agenților patogeni și am reinterpretat existența în spațiul domestic. Internetul a devenit obligatoriu, întâlnirile pe Zoom s-au dovedit extrem de eficiente, iar plata facturilor online este normalitate. Rememorăm însă ultimul spectacol din sala de teatru și simțim pofta unei pungi de popcorn la un film 3D.

Ignorând distanțarea socială oamenii s-au putut îndrăgosti pasional, doar inimile le-au rămas frânte mai în secret.

Magnetismul infinitelor posibilități oferite de internet ne face uneori revenirea la obligațiile existențiale similară cu ieșirea dintr-o transă.

Este adevărat, riscurile cotidiene depășesc riscurile navigării online, aparent foarte indicată pentru disciplinarea ideilor. Dacă nu diferențiem corespunzător cele două lumi vom percepe curând internetul ca pe o extensie a naturii, iar contactele din liste vor deveni altceva decât repere dintr-o hartă socială.

Cel puțin politic, like-urile nu reprezintă echivalentul sau corespondentul real al voturilor. Anumiți roboți  special creați pentru a te ajuta să îți dezvolți imaginea online atrăgând automat like-uri utile comercial, în politică doar pot induce în eroare aspecte legate de credibilitate! La fel cum femeile măiestre din basm și-au dat seama că Făt-Frumos a trecut prin Valea Plângerii, tot așa ne dăm seama că anumite postări sau pagini au un număr artificial de aprecieri.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate