IJJ Neamț despre creşterea gradului de siguranţă în mediul şcolar

0

Vineri, 29 septembrie,  la sediul Jandarmeriei Neamţ a avut loc o conferinţă de presă cu tema: Creşterea gradului de siguranţă în mediul şcolar. Obiective pentru anul şcolar 2017-2018.

Pentru asigurarea un cadru comunicaţional adecvat pentru acest subiect, la conferinţa de presă au participat atât reprezentanţi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ (maiorul Radu-Vasile Olariu – inspectorul şef al IJJ Neamţ şi căpitanul Mihai-Marius Gămănuţ – purtătorul de cuvânt al instituţiei) cât şi din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ (prof. Ioan Milea – Inspector Şcolar General Adjunct şi prof. Ioan Romeo Roman – inspector şcolar).

Maiorul Radu-Vasile Olariu a ţinut să aducă în atenția opiniei publice activitatea Jandarmeriei Neamţ pe timpul anului şcolar 2016-2017, contribuţiile aduse mediului şcolar prin desfăşurarea acţiunilor de prevenire precum şi priorităţile instituţiei pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă în instituţiile de învăţământ. În continuare, a arătat că activitatea de prevenire a faptelor antisociale desfăşurată de personalul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ s-a concentrat în principal pe prevenirea violenţei în instituţiile de învăţământ şi pe prevenirea delincvenţei juvenile.

La nivelul judeţului Neamţ, jandarmii au desfăşurat mai multe campanii de informare şi prevenire însă cele mai importante mesaje transmise elevilor au fost cu ocazia campaniilor Şcoala în siguranţă!”, Adolescenţă fără delincvenţă! şi Jandarmul – prietenul care la nevoie se cunoaşte!.

În acest sens, au fost desfăşurate peste 130 de acţiuni de prevenire ocazie cu care aproximativ 4000 de elevi au fost alături de jandarmi atât pe timpul orelor de dirigenţie cât şi pe timpul vacanţelor, în taberele organizate în zonele turistice din judeţ.

Pentru anul şcolar 2017-2018, Jandarmeria Neamţ va avea în vedere şi următoarele aspecte:

  • se va acorda o atenţie deosebită instituţiilor de învăţământ care sunt în responsabilitatea I.J.J. Neamţ, atât în mediul urban cât şi în mediul rural, stabilindu-se întâlniri cu grupuri de elevi, părinţi şi cadre didactice;
  • abordarea temelor de prevenire în funcţie de specificul grupurilor ţintă (elevi problemă, elevi victime ai unor fapte antisociale, ai discriminării etc.);
  • jandarmii vor fi prezenţi în zona unităţilor de învăţământ, atât pe timpul deplasării elevilor spre şcoală/ casă cât şi pe timpul orelor de curs pentru prevenirea unor posibile fapte antisociale.

Tot în cadrul conferinţei s-a precizat că Jandarmeria Neamţ, în baza planului teritorial comun, are spre monitorizare 13 unităţi de învăţământ la nivelul judeţului Neamţ, după cum urmează: 7 în municipiul Piatra Neamţ, 4 şcoli pe raza municipiului Roman, o şcoală la Tg. Neamţ şi una la Bicaz.

Domnul profesor Ioan Milea a prezentat câteva aspecte legate de fenomenul violenţei în şcoli, absenteismul şcolar, delincvenţa juvenilă şi alte asemenea derapaje de la normele fireşti de conduită din unităţile de învăţământ. Acesta a subliniat faptul că pe timpul anului şcolar 2016-2017 s-a constatat o uşoară scădere a numărului de incidente cu violenţă în unităţile de învăţământ, nefiind înregistrate evenimente grave în rândul elevilor. În urma centralizării datelor de la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ s-a constatat că elevii au fost implicaţi în 674 incidente cu violenţă uşoară, dintre care 61 fiind pe linia atentatului la bunuri.

De asemenea, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar au arătat că sunt unităţi de învăţământ care nu au asigurată paza cu personal nedidactic şi nici cu personal specializat de la societăţi de pază. De aceea, consideră că este de o importanţă deosebită relaţia de colaborare cu instituţii precum Jandarmeria, Poliţia ori Poliţia Locală. Problemele din şcoli sunt cunoscute la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ iar în acest sens se fac eforturi susţinute pentru asigurarea unui climat de siguranţă adecvat, astfel încât procesul de educaţie să nu fie afectat.

La finalul conferinţei de presă, reprezentanţii celor două instituţii au transmis un mesaj de colaborare, deschidere instituţională şi sprijin permanent în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţă publică adecvat în zona unităţilor de învăţământ.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate