Iar a scos primăria un regulament pe parcări, plin de aberații și ilegalități

1

Fără a se respecta termenele minime de dezbatere publică și nimic ce e legat de consultarea publică, cei de la primărie au modificat cu ușile închise o mizerie de regulament scos săptămâna trecută pe site-ul primăriei și forma finală au băgat-o deja pe ordinea de zi de la viitoare ședință de consiliu local.

Din capul locului ceva nu este clar. ”Punerea la dispoziție” din partea primăriei și licitația ar trebui să fie urmate, conform legii, de o metodă prin care cel care utilizează locul de parcare să plătească impozitul pe el, adica alte drumuri, altă distracție.

Mai departe, regulamentul o ia pe câmpia ilegalităților. Trecând repede peste faptul că nu are primăria nicio autoritate să verifice valabilitatea RCA, deoarece omul poate lăsa parcată mașina 6 luni cât e la muncă în altă țară și nu are sens să își facă RCA în timpul acesta, ajungem la marea aberație: ”Solicitantul să nu figureze cu debite restante la bugetul local.”

De principiu, regula „fără datorii” este una bună, doar că are un mare viciu. Orice cetățean din Piatra-Neamț are dreptul să își plătească taxele și impozitele locale pentru anul în curs până la finele anului în curs. Dacă le plătește în prima parte are chiar niște reduceri, dar el le poate plăti liniștit și fără să fie forțat de nimeni și nimic, până la finele anului. Aici apare viciul. Chiar dacă, teoretic, cetățeanul nu are restanțe, impozitele care trebuie plătite în anul în curs apar ca bani de plătit în calculator la Taxe și Impozite și nu poate scoate un certificat pe zero fără să le plătească forțat. Ori, să condiționezi un cetățean să își plătească taxele și impozitele locale înainte de termenul în care îl obligă legea pentru acordarea unui loc de parcare nu pare nici pe departe legal, ca să nu mai vorbim că nu este deloc moral.
Ar mai fi și alte discuții pe tema acestor vicii de la Taxe și impozite, dar e suficient exemplul de mai sus.

O altă prevedere care e prost scrisă în acest regulament e cea care zice că dacă deții o curte unde se poate parca o mașină nu mai ai dreptul la un loc de parcare, dar nu specifică unde să deții curtea. Așadar, conform acestui paragraf, dacă ai curte la țară sau la marginea pădurii, la Bâtca sau Văleni, și tu stai în centrul orașului, nu mai ai voie să ai loc de parcare.

Mai departe, se vorbește de teancul de acte necesare obținerii locului de parcare, deși zilele trecute pietrenii erau asigurați că nu vor fi puși pe drumuri. Desigur că e nevoie să plătești forțat taxele și impozitele locale, chiar daca legea nu te obligă. Desigur că procedura alternativă de depunere online este o aventură chiar și pentru utilizatorii zilnici și va fi un calvar pentru cei care vor trebui să prelucreze datele și așa mai departe.

O altă aberație din regulament se referă la faptul că ți se ia locul de parcare ”fără alte formalități” dacă ai ITP sau RCA expirate. Adică dacă te duci la muncă în străinătate jumătate de an și lași mașina în parcare fără RCA că nu ai de ce să dai bani pe ea, vine primăria și îți ia locul de parcare. Dacă ți s-a stricat motorul și trebuie să strângi bani jumătate de an să îl schimbi și ai sărit din ITP, vine primăria și îți ia locul de parcare, iar exemplele pot continua.

Ar mai fi multe de discutat despre acest regulament, dar ne oprim aici și vom aștepta să vedem ce părere are comisia juridică și ce aviz va da acestui proiect de hotărâre, să vedem cine votează așa ceva și, dacă trece de votul consilierilor, să vedem cum va primi avizul de legalitate de la Prefectura Neamț un asemenea regulament.

Deja devine mult prea penibil ce se întâmplă cu aceste regulamente de la primăria Piatra-Neamț și, culmea, cică ar fi oameni plătiți cu salarii frumoase cei care scot asemenea regulamente. Regulamente care în primă fază parcă sunt scrise la nivel de școală ajutătoare, iar după multe reacții publice negative ale societății civile abia se ridică la un nivel de opt clase.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Schmidt Rudolf spune

    Nu e numai penibil, ci se poate, cred, incadra si penal. E un abuz facut din necunoasterea prevederilor legale de catre cei din primarie. Tu ca primarie, nu poti anula un contract comercial in care nu esti parte (iar calitatea de actionar la Parking a Consililui Local NU INSEAMNA ca Primaria e parte semnatara in contractul de inchiriere a unui loc de parcare). Mai cititi, domnilor juristi din primarie, macar Codurile Civil si Penal, ca sa vedeti cam in ce fel de abuzuri va bagati cu treaba asta. Ce prevedere legala da dreptul primariei sa verifice RCA si ITP si sa stocheze datele continute in actele masinii? Niciuna. Oricine se duce in instanta cu un contract valabil ca si termen, semnat cu Parking, le da cu flit mintilor luminate din primarie. Castiga in doua termene si le cere si despagubiri. Eu as sfatui oamenii sa nu se panicheze din cauza aberatiei asteia de regulament. Daca, totusi, prin absurd, va fi votat si aprobat in Consiliul Local sub forma vehiculata in presa, desi nu cred ca toti cei din consiliu sunt habarnisti in ceea ce priveste legislatia din Romania, se poate demonstra ca hotararea e lovita de nulitate, prin nerespectarea prevederilor legislative. Si se poate bloca si anula in instanta hotararea de Consiliu Local, destul de usor, pentru ca nu respecta nimic.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate