Ia Neam(ţ)ului, un proiect dedicat cămăşii femeieşti de sărbătoare

0

Ia Neam(ţ)ului, un proiect finanţat de Guvernul României și prins în calendarul Centenarului, a fost finalizat printr-o expoziție inedită și lansarea unui album dedicat cămăşii femeieşti de sărbătoare din judeţul Neamţ, vineri, 23 noiembrie, la Muzeul de Artă din Piatra-Neamţ.

Ambițiosul proiect a fost iniţiat în luna februarie de Complexul Muzeal Judeţean Neamţ şi de un grup al iubitoarelor acestor bluze româneşti (reunite sub numele de „Şezătoarea de Piatra”), găzduit de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”.

Astfel, doamne de diferite profesii, unite de dragostea pentru arta populară, pricepute şi harnice, au luat câte un model de ie veche, pe care, cu migală şi pricepere, l-au refăcut, creând ia prezentului.  Provocare a fost dusă la bun sfârşit cu plăcere, dar şi cu multă muncă. Au fost luni de efort, care s-au concretizat la final cu o nouă ie, asemănătoare celei din colecţia muzeală nemţeană.

Expoziţia Ia Neam(ţ)ului cuprinde, într-un cadru ce aminteşte de satul românesc de acum 100 de ani, ii din patrimoniul Muzeului de Etnografie Piatra-Neamţ, alături de cele noi cusute la „Şezătoarea de Piatra”.

Dr. Mihaela Cristina Verzea, director adjunct al Complexului Muzeal Județean Neamț: Ne întâlnim la Muzeul de Artă cu prilejul finalizării unui proiect intitulat Ia Neam(ţ)ului, care a fost lansat oficial pe data de 24 iunie, nu întâmplător, de Ziua Internațională a Iei. Acest proiect a fost inițiat de Complexul Muzeal Județean Neamț, în colaborare cu Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” și „Sezătoarea de Piatra”, fiind finanțat de Guvernul României. Ia Neam(ţ)ului valorifică patrimoniul cultural reprezentativ pentru ceea ce a însemnat înfăptuirea Marii Uniri. Ia este un simbol identitar al costumului tradițional. Iile vechi prezentate în această expoziție, realizate în anul 1918 și la sfârșit de secol 19 (perioada interbelică), sunt adevărate opere de artă, bunuri de patrimoniu, iar replicile pe care le vedem în această expoziție au fost făcute cu foarte multă muncă, dar și cu multă măiestrie de doamnele de la  „Şezătoarea de Piatra”.

Carmen Nastasă, manager al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”: Sunt fericită să văd că de la o zi la alta, interesul oamenilor pentru ii, dragostea pentru a le purta, sunt în creștere! Vă felicit fetelor, pentru că susțineți portul românesc!

Florentina Buzenschi, muzeograf la Muzeul de Etnografie Piatra-Neamţ, coordonator proiect: Vă mulțumesc că ați venit să vedeți rodul muncii doamnelor de la „Şezătoarea de Piatra”.  Nu a fost un proiect uşor. În spatele acestor ii a fost multă muncă, nopţi nedormite, concedii şi weekenduri sacrificate, însă toate doamnele au lucrat cu plăcere. Acest proiect a pornit din dragoste pentru ie, dar şi din patriotism local. Ne-am dorit să avem un proiect al nostru, al Neamţului.

Evenimentul s-a încheiat cu lansarea albumului dedicat cămăşii femeieşti de sărbătoare din judeţul Neamţ, apărut la Editura „Constantin Matasă”,  dar şi cu o invitaţie de a purta ia autentică în anul 2018.

Expoziția poate fi vizitată până la 7 ianuarie 2018.

 

 

 

 

 

 

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate