Hoț, hoț, dar să-l știm și noi: Dacă o persoană fură în timp ce poartă mască de protecție, se va aplica forma agravantă a infracţiunii

0

În minuta ședinței din 27 ianuarie 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție, prin Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, răspunde unei sesizări făcute de Curtea de Apel București, într-un dosar de furt.

Practic, un bărbat recidivist a fost condamnat în septembrie 2021 de Judecătoria Sectorului 3 la un an închisoare pentru furt, fiind acuzat că i-a furat unei persoane un telefon din buzunar în timp ce se afla într-un magazin, având pe față masca sanitară. La Curtea de Apel București, el a cerut schimbarea încadrării juridice din infracţiunea de furt calificat în furt simplu, pe motiv că „nu se poate reţine forma agravantă a infracţiunii, deoarece a fost obligat să poarte în magazin masca de protecţie”, arată hotnews.ro.

Magistraţii consideră că, deşi purtarea măştii sanitare este obligatorie, hoțul a profitat de aceste prevederi pentru a comite furtul şi a nu fi apoi identificat.

Astfel, ÎCCJ stabilește că în cazul unei persoane care comite un furt având pe față masca sanitară de protecţie, într-un spaţiu unde purtarea măştii este obligatorie, instanţa va aplica la condamnare forma agravantă a infracţiunii. Hotărârea Înaltei Curţi este obligatorie şi va fi aplicată de toate instanţele din România.

Admite sesizarea formulată de către Curtea de Apel București – Secţia a-II-a penală, prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept:

„În situația în care infracțiunea de furt este comisă de o persoană ce poartă o mască, într-un spațiu unde purtarea măștii este obligatorie, se reține varianta calificată a infracțiunii de furt prevăzută de dispozițiile art. 228 alin. (1) – art. 229 alin. (1) lit. c) din Codul penal.”, și, în consecință stabilește:

Îndeplinirea obligației de a purta o mască de protecție având aptitudinea de a ascunde fizionomia, în spațiile publice în care actele normative în vigoare prevăd obligativitatea acesteia, atrage incidenţa elementului circumstanțial agravant prevăzut de art. 229 alin. (1) lit. c) din Codul penal, privind infracțiunea de furt săvârșită de către o persoană mascată.

Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art.477 alin. (3) din Codul de procedură penală.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 27 ianuarie 2022.

mpdf

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate