Haosul restricțiilor, completat astăzi de o ALTĂ hotărâre. Cum se intră în mall-uri și instituții publice?

0

 Hotărârea Guvernului din 22.10.2021 care a impus noi restricții severe, în special pentru cei nevaccinați, începând de astăzi, 25 octombrie, a fost modificată tot astăzi, la propunerea CNSU.

Secretarul de stat Raed Arafat a susținut o serie de declarații la ora 13.00, la finalul ședinței de guvern, în contextul în care luni au intrat în vigoare noi restricții. Acestea au generat însă un nou haos, după ce în hotărârea de guvern privind măsurile valabile de luni nu a mai apărut prevederea privind accesul pe bază de certificat verde COVID în mall-uri și alte magazine neesențiale.

Din cauza confuziei, unele instituții publice și mall-uri, inclusiv cele din Neamț, nu au solicitat astăzi certificatul verde persoanelor care au intrat în clădiri.

CNSU s-a întrunit din nou luni dimineață pentru a introduce noile restricții în actul normativ.

În acest document se clarifică faptul ca în mall-uri și în magazinele care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor nealimentare să fie permis accesul doar persoanelor care sunt vaccinate sau trecute prin boală. În magazinele alimentare din mall-uri se intră doar cu certificat verde. Exceptate sunt farmaciile din afara mall-urilor și benzinăriile.

De asemenea, în mall-uri se poate intra fără certificat verde sau test negativ doar dacă se merge la centrul de vaccinare din acel centru, pe un circuit distinct. Persoanele care se deplasează la serviciile publice comunitare ce funcționează în cadrul mall-urilor pot intra dacă prezintă un test negativ și fac dovada deplasării în acest scop prin prezentarea unui document justificativ în format letric sau electronic (programare).

În instituțiile publice se intră doar cu certificat verde sau test negativ. Exceptate de la aceste dovezi sunt doar persoanele care își ridică pensia, cei care merg pentru prestații sociale, ridicarea alocațiilor pentru copii etc.

În hotărâre sunt menționate următoarele categorii exceptate de la dovada certificatului verde la intrarea în instituțiile publice:
„a) participanții în cadrul procedurilor administrative derulate pentru motive de ordine și siguranță publică;

b) participanții în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenționale sau administrativ-jurisdicționale;
c) persoanele care necesită acces la servicii medicale și prestații sociale;
d) persoanele care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului.”

Cazarea în hoteluri se face doar cu certificat verde. De asemenea, unitățile de învățământ private își suspendă cursurile cu prezență fizică și se mută în online în perioada 25 octombrie 2021 – 5 noiembrie 2021.

Între hotărârea CNSU de săptămâna trecută și hotărârea de Guvern care s-a emis au fost unele diferențe care au fost pe baza unei neînțelegeri juridice și modul în care s-au translatat unele măsuri nu a fost foarte clar, plus că am mai sesizat unele chestii care trebuie clarificate”, a spus Raed Arafat.

Raed Arafat a completat că nu are cum să reglementeze situația angajaților, motiv pentru care ei nu trebuie să prezinte certificatul verde.

Mai multe explicații în materialul video.

restrictii-1

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate