Guvernul vrea să reducă sărăcia cu 7% până în 2027. O treime dintre români sunt la limita supraviețuirii

0

Guvernul a aprobat astăzi Strategia națională privind incluziunea socială și reducerea sărăciei și Planul de acțiune pentru perioada 2022-2027, cu scopul de a reduce numărul persoanelor expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială cu cel puțin 7%, până în anul 2027 față de anul 2020. Prin adoptarea acestei strategii se îndeplinește una din condițiile favorizante necesare pentru accesarea fondurilor europene aferente cadrului financiar multianual 2021-2027.

Conform datelor Eurostat publicate anul trecut, procentul persoanelor aflate în risc de sărăcie și excluziune socială în 2019 se ridica la 31,2% din populația României, respectiv 6.073.000 de persoane, față de 44,2% în anul 2008 (9.115.000 persoane).

În acest context, strategia națională prevede măsuri de combatere a sărăciei, dreptul la asistență socială, accesul la servicii de interes public general, oportunitate de participare socială și economică a grupurilor vulnerabile, din perspectiva respectării drepturilor omului, precum și măsuri de redresare și reziliență în sistemul de servicii sociale, în contextul pandemiei Covid-19 sau a altor situații speciale.

Documentul aprobat de Guvern are patru obiective strategice:

– asigurarea unui trai decent pentru toți și combaterea situațiilor tranzitorii de sărăcie a resurselor, pentru ca acestea să nu se transforme în probleme structurale de sărăcie și excluziune socială;

– investiții sociale, intervenții directe asupra principalelor cauze de transmitere a sărăciei pe mai multe generații;

– modernizarea sistemului de protecție socială;

– îmbunătățirea capacității administrative pentru coordonarea acestor măsuri.

Finanţarea obiectivelor şi a măsurilor prevăzute în planul de acțiune sunt suportate, în principal, din fonduri europene, dar și din bugetul fiecărei instituții sau autorități publice responsabile sau implicate. Acestea raportează anual Ministerului Muncii și Solidarității Sociale stadiul implementării acestora, pe baza indicatorilor prevăzuți în Plan și a indicatorilor de incluziune socială aprobați prin HG nr. 731/2021.

Actul normativ mai prevede că planul de acțiune poate fi revizuit în funcție de rezultatele monitorizării și de priorităţile naţionale din domeniul incluziunii sociale identificate de Comisia națională de incluziune socială din cadrul Mecanismului naţional pentru promovarea incluziunii sociale.

Tot în ședința de astăzi, Executivul a aprobat un proiect de hotărâre care modifică și completează normele metodologice de aplicare a prevederilor OG nr.129/2000 privind formarea profesională a adulților, aprobate prin HG nr. 522/2003.

Actul normativ clarifică anumite prevederi cu scopul de a crește calitatea sistemului de formare profesională a adulților, pentru îmbunătățirea competențelor profesionale ale salariaților și o mai bună corelare a cererii de pe piața muncii cu oferta de formare profesională.

Proiect de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Strategiei naționale privind incluziunea socială și reducerea sărăciei pentru perioada 2021-2027 a Planului de acțiune pentru perioada 2021-2027

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate