Guvernul implementează Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar în peste 2500 de școli

0

Prin aprobarea Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar, Guvernul a anunțat astăzi că vor fi acordate granturi pentru cel puțin 2.500 din cele peste 3.000 de unități de învățământ de stat de nivel gimnazial, identificate cu prioritate de intervenție ridicată sau medie, pe baza indicelui de vulnerabilitate.

Programul va fi derulat în cadrul Planului Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR) și în concordanță cu Proiectul Național de Reformă „România Educată”, asumat prin Memorandum de Guvernul României.

Prin această hotărâre este atins primul jalon asumat prin ”Componenta 15. Educație din Planul Național pentru Redresare și Reziliență, Reforma 3. Reforma sistemului de învățământ obligatoriu pentru prevenirea și reducerea părăsirii timpurii a școlii, Investiția 4. Sprijinirea unităților de învățământ cu risc ridicat de abandon școlar.”

Identificarea unităților de învățământ de stat care școlarizează elevi din învățământul primar și gimnazial în care există un procent mare de elevi în risc de abandon școlar și sprijinirea acestora în colectarea de date relevante și realizarea planurilor de activități individualizate se va efectua prin intermediul Mecanismului de Avertizare Timpurie în Educație (MATE).

Lista celor 3.235 de școli eligibile identificate prin utilizarea MATE va fi publicată în următoarele ore, iar lista unităților de învățământ care vor beneficia de aceste granturi (în valoare de maximum 200.000 euro) va fi stabilită și aprobată prin ordin al ministrului educației, urmând să fie publicată în Monitorul Oficial în prima parte a anului 2022.

Programul  se va derula în cadrul Proiectului Național de Reformă „România Educată”, cu finanțare PNRR în valoare de 543 milioane euro – componenta PNRR nerambursabilă.

 Din aceste 3.235 de școli care vor fi publicate astăzi în Monitorul Oficial, la începutul anului 2022, vom selecta cel puțin 2.500 de școli care se află în risc de abandon școlar cu gradul cel mai ridicat. Până în luna martie, minim 750 de școli din aceste 2.500 de școli care vor fi identificate pentru finanțare, vor trebui să primească deja finanțare și programul să fie demarat. Este vorba de un program integrat care asigură granturi în valoare de până la 200.000 de euro pentru fiecare din aceste școli. Precizez că este vorba de școli cu număr  redus de elevi, precizez că este vorba de școli din mediul rural, acolo unde, vizavi de datele pe care vi le-am prezentat, 15% media națională, dar în mediul rural, rata de abandon școlar pentru 2020 a fost de 26%, drept urmare trei sferturi din aceste școli sunt școli din mediul rural care vor beneficia de prioritate în acordarea acestor granturi. Este vorba de intervenții, nu numai din perspectiva acțiunilor remediale, din perspectiva oferirii unor oportunități care ar fi în premieră pentru școlile din mediul rural, este vorba de acces prin platformă online la predarea făcute de cei mai buni profesori din România, se pot acorda și forme de sprijin material – este vorba de achiziția de material sportiv, de echipamente IT, de multe alte lucruri care lipsesc celor din mediul rural și care ar putea să îi determine să nu părăsească școala.

Un alt obiectiv, care sprijină obiectivul principal, este acela al promovării la examenul de evaluare națională și al tranziției de la gimnaziu către liceu. Toate aceste școli, 3.235 de școli care sunt eligibile, sunt școli pe nivel primar și nivel gimnazial. De partea de învățământ liceal se ocupă programul ROSE – Romania Secondary Education. Deci, este un program care, dacă va fi aplicat așa cum ne dorim, va fi poate, pentru prima oară când vom resimți efecte majore care se vor traduce în reducerea ratei de abandon școlar în aceste școli care vor beneficia de finanțare. Peste granturile de maximum 200.000 de euro, este vorba și de formarea a 45.000 de cadre didactice din perspectiva abandonului școlar, pentru a fi sensibilizați colegii noștri profesori, la elementele care generează abandonul școlar. Sunt, așa cum vă spuneam, acțiuni integrate și ne punem mari speranțe că acest program își va atinge obiectivele.  

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației

made in neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate