Gurlitt ar putea cunoaşte secretul Camerei de chihlimbar

0

guirlittDescoperirea a sute de picturi, in valoare de un miliard de euro, in casa lui Cornelius Gurlitt, ar putea conduce si la descoperirea Camerei de chihlimbar, a opta minune a lumii, disparuta fara urma in anii 1940, in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Ekkehart Gurlitt, stabilit de 27 de ani la Barcelona, spune ca varul sau ar ști unde este Camera de chihlimbar.

Interviurile cu rudele lui Cornelius Gurlitt (79 de ani), cu dealeri, cu avocati si experti in arta au aratat ca barbatul a circulat liber, decenii intregi, intre Germania, Austria si Elvetia, pentru a vinde capodopere ale artei din perioada Renasterii si moderna. Iar operele de arta erau ascunse intr-un apartament, din al treilea oras ca marime din Germania, München.

In lumea artei, cunoscuta pentru discretie, se pare ca se stia ca barbatul detinea o adevarata comoara, cel putin o parte din colectia tatalui sau, Hildebrand, care a lucrat pentru nazisti, vanzand arta etichetata ca „degenerata”, confiscata din mai multe muzee sau furata de la evreii care fugeau din calea Holocaustului.

Pentru toti ceilalti, inclusiv pentru clanul Gurlitt, stirea ca autoritatile au descoperit, in urma unei anchete declansate de un control vamal de rutina, 1.406 de lucrari de arta, cu o valoare de un miliard de euro, ar fi fost un soc. „Este absolut incredibil. N-aveam habar ca o astfel de colectie exista”, a spus un var, de 94 de ani, al lui Cornelius, Dietrich Gurlitt.

Camera de Chihlimbar

Ziarul Bild scrie ca un alt var al lui Cornelius, Ekkehart Gurlitt, spune ca barbatul ar sti unde se afla Camera de chihlimbar: „Cornelius i-a spus odata tatalui meu, acum 30 sau 40 de ani”. Hildebrand Gurlitt i-ar fi transmis misterul Camerei de chihlimbar fiului sau, pe cand se afla pe patul de moarte, in 1956.

„Camera de chihlimbar” a fost o incapere spectaculoasa, creata in secolul al XVIIIlea, de artizanii prusaci, declarata „Cea de-a opta minune a lumii”. Era un salon acoperit cu panouri de chihlimbar, foite de aur si oglinzi, din Palatul Ecaterinei din Sankt Petersburg. A ajuns in Rusia, in 1715, iar cand trupele lui Hitler au invadat URSS, in 1941, au luat panourile de pe pereti, in 29 de lazi, si le-au trimis la castelul Königsberg, de unde au disparut, cand constructia a fost daramata.

Pana in weekend, nimeni nu stia unde se afla in prezent Cornelius Gurlitt, daca mai traieste, vecinii sai din Munchen sustinand ca nu l-au mai vazut de un an. Paris Match a publicat, insa, o fotografie cu Cornelius, iar un vecin al acestuia din Salzburg, Austria, a confirmat ca poza ar fi a batranului.

 

 

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate