GRUPAREA DE JANDARMI MOBILĂ BACĂU asigură măsurile de ordine şi siguranţă publică la meciul de fotbal dintre echipele F.C. Sporting Club Vaslui – Fenerbahce Spor Kulubu Istanbul

0

 

Peste 250 de luptători din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău în cooperare cu alte structuri ale M.A.I. vor asigura măsurile de ordine şi siguranţă publică la meciul de fotbal dintre echipele  F.C. Sporting Club Vaslui – Fenerbahce Spor Kulubu Istanbul din Turcia, partidă care se va disputa miercuri, 8 august a.c. , începând cu ora 21.00, pe stadionul de fotbal Ceahlăul, din municipiul Piatra Neamţ (în cadrul Turului III preliminar Champions League.)


Având în vedere importanţa partidei pentru calificarea echipei F.C. „Sporting” Vaslui, la această manifestare se preconizează participarea unui număr mare de spectatori – îndeosebi suporteri ai echipei F.C. „Sporting” Vaslui,   suporteri ai echipei Fenerbahce Spor Kulubu Istanbul precum şi public din municipiul Piatra-Neamţ .

În acest sens, organizatorul jocului  (Clubul F.C. „Sporting” Vaslui) va asigura 15.000 de bilete; 1135 de bilete au fost repartizate către suporterii turci (din care 220 pentru V.I.P. şi 915 pentru suporterii proprii care vor fi dispuşi în Peluza I- Sectorul H).  Din cele 915 bilete puse în vânzare pentru suporterii turci 500 bilete au fost trimise în Turcia iar 415 vor fi distribuite pentru fan cluburile echipei turce din România îndeosebi din municipiul Bucureşti.

În conformitate cu prevederile LEGII 4 / 2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive jocul sportiv este caracterizat cu GRAD RIDICAT DE RISC.

Luni, 6 august a.c., la sediul clubului de Fotbal „Ceahlăul” Piatra Neamţ, a avut loc şedinţa de organizare a acestei misiuni, cu participarea reprezentanţilor  forţelor implicate în asigurarea măsurilor de ordine publică precum şi a altor măsuri specifice pentru buna desfăşurare a acestei partide – poliţie, jandarmi, situaţii de urgenţă, organizator, ambulanţă, societatea de pază şi protecţie etc.

Accesul în stadion a publicului se va face începând cu ora 19.00.

În interior , în toate sectoarele stadionului  vor fi amenajate puncte de vânzare a unor produse alimentare (apă, sucuri, produse de patiserie) , avizate din punct de vedere igienico – sanitar.

Premergător aceste partide, efective de jandarmi din cadrul unităţii în cooperare cu structuri de poliţie şi jandarmi competente teritorial vor asigura măsuri specifice de ordine publică pe timpul antrenamentelor , supravegherea traseelor de deplasare a celor două echipe, a locurilor de cazare precum şi a suporterilor  .

Efectivele de jandarmi angrenate în această misiune vor asigura măsurile de ordine publică în zona imediată şi apropiată a stadionului, pe traseele de afluire/defluire ale spectatorilor , înainte de începerea meciului , pe timpul şi după încheierea acestuia precum şi intervenţia în cazul tulburării ordinii publice.

Menţionăm faptul că nu vor fi tolerate nici un fel de manifestări de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să pună în pericol siguranţa participanţilor.

Atunci când se constatã cã în urma producerii unor acte de violenţă este pusã în pericol viaţa sau integritatea corporalã a spectatorilor, a sportivilor, a oficialilor, a personalului de ordine şi siguranţă sau a celorlalţi participanţi , când este pusă în pericol proprietatea publică sau privată, efectivele de jandarmi vor interveni pentru restabilirea ordinii publice şi pentru înlăturarea efectelor unor astfel de acţiuni cu caracter ilegal.

RECOMANDĂRI

Suporterii celor două echipe de fotbal precum şi ceilalţi spectatori sunt obligaţi sã respecte cu stricteţe mãsurile stabilite de organizatori şi forţele de ordine, pe traseele de deplasare, în apropierea şi în interiorul bazei sportive.

La solicitarea forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţã, au obligaţia de a prezenta documentele de acces şi actele de identitate.

De asemenea, au obligaţia de a prezenta, la solicitarea forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţã, materialele de publicitate vizualã aflate asupra lor.

În incinta arenei sportive, sunt obligaţi sã respecte ordinea, siguranţa şi regulile stabilite de organizator.

Spectatorilor le este interzis:

– sã pãtrundã sau sã încerce pãtrunderea în incinta bazei sportive ori, dupã caz, a arenei sportive fãrã documente de acces sau prin încãlcarea normelor legale de acces stabilite de organizator;

–  sã pãtrundã în stare vãditã de beţie sau sã consume bãuturi alcoolice în arena sportivã;

sã refuze prezentarea documentelor de acces şi, dupã caz, a actelor de identitate, la solicitarea justificatã a forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţã;

sã refuze supunerea la efectuarea controlului corporal preventiv şi al bagajelor de cãtre forţele de ordine;

sã arunce asupra celorlalţi spectatori, asupra oficialilor sau a jucãtorilor, asupra forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţã, asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în incinta bazei sportive, precum şi în direcţia suprafeţei de joc cu obiecte de orice fel sau cu substanţe corozive ori care murdãresc;

sã provoace ori sã participe efectiv la scandal în incinta bazei sportive ori, dupã caz, a arenei sportive;

– sã sãvârşeascã fapte, acte sau gesturi obscene, sã profereze ori sã scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare, precum şi ameninţãri cu acte de violenţã împotriva celorlalţi spectatori, oficiali, jucãtori sau a bunurilor acestora;

– sã profereze ori sã scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare la adresa forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţã;

–  sã ameninţe cu acte de violenţã forţele de ordine sau personalul de ordine şi siguranţã;

sã îşi ascundã faţa cu articole de îmbrãcãminte sau alte accesorii, cu intenţia de a împiedica identificarea;

sã refuze pãrãsirea imediatã a arenei sportive, dacã mãsura evacuãrii a fost dispusã de cãtre personalul de ordine şi siguranţã sau de cãtre forţele de ordine.

INFRACŢIUNI

1. Fapta unei persoane cãreia i s-a interzis accesul la unele competiţii sau jocuri sportive de a încerca, folosind orice mijloace, sã pãtrundã ori de a pãtrunde în arena sportivã unde se desfãşoarã o competiţie sau un joc sportiv de genul celor pentru care s-a dispus interdicţia .

2. Pãtrunderea sau încercarea de pãtrundere fãrã drept, prin orice mijloace, pe suprafaţa de joc .

3. Portul sau încercarea de a introduce în incinta arenei sportive cuţit, pumnal, şiş, box, castet ori alte asemenea obiecte.

4. Confecţionarea, deţinerea, încercarea de a introduce, introducerea, folosirea sau orice altã operaţiune fãrã drept cu produse incendiare, materii explozive, inclusiv articole pirotehnice, indiferent de categorie, în incinta arenei sportive.

5. Opunerea cu violenţã faţã de personalul de ordine şi siguranţã sau faţã de forţele de ordine ori împiedicarea acestora de a-şi exercita atribuţiile specifice.

6. Deţinerea sau încercarea de a introduce în incinta arenei sportive substanţele iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant.

7. Utilizarea în arena sportivã a simbolurilor fasciste, rasiste sau xenofobe, rãspândirea ori deţinerea, în vederea rãspândirii, de asemenea simboluri.

8. Promovarea cultului persoanelor vinovate de sãvârşirea unei infracţiuni contra pãcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe prin propagandã, sãvârşitã prin orice mijloace în incinta arenei sportive.

9.  Lovirea sau orice acte de violenţã cauzatoare de suferinţe fizice, sãvârşite în incinta arenei sportive, asupra unui alt spectator, care au pricinuit o vãtãmare ce nu necesitã îngrijiri medicale sau necesitã pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 20 de zile.

10 . Fapta sãvârşitã în incinta arenei sportive asupra unui spectator, prin care s-a pricinuit o vãtãmare a integritãţii corporale sau a sãnãtãţii acestuia, care necesitã pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 60 de zile, peste 60 de zile ori dacã a produs vreuna dintre urmãtoarele consecinţe: pierderea unui simţ sau organ, încetarea funcţionãrii acestora, o infirmitate permanentã fizicã ori psihicã, sluţirea, avortul sau punerea în primejdie a vieţii persoanei.

11.  Uciderea unei persoane în arena sportivã ori a unui spectator.

12. Distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuinţare a scaunelor sau a altor elemente de mobilier, a instalaţiilor de orice fel, a amenajãrilor interioare, a cablajului electric, a echipamentelor şi instalaţiilor .

13. Portul de armã, fãrã drept, în incinta arenei sportive .

14. Manifestãrile sãvârşite în arena sportivã prin care se exprimã dispreţ pentru însemnele României sau pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autoritãţile.

15. Fapta spectatorului care sãvârşeşte în incinta arenei sportive acte sau gesturi, profereazã cuvinte ori expresii sau se dedã la orice alte manifestãri prin care se aduce atingere bunelor moravuri sau se produce scandal ori se tulburã în alt mod ordinea publicã .

16. Participarea la o încãierare între mai mulţi suporteri în incinta arenei sportive.

17.  Ameninţarea sãvârşitã nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directã împotriva unui reprezentant al forţelor de ordine, lovirea sau orice alte acte de violenţã, vãtãmarea corporalã sau vãtãmarea corporalã gravã a acestuia.

 

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate