Gripa, o boală de sezon: două cazuri confirmate până acum

0

În săptămâna 31.12.2018-6.12.2019 de supraveghere epidemiologică numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute ( IACRS) a fost de 1067 (cu un număr de 60 de internări), marcând tendința de creștere față de cel înregistrat în săptămâna precedentă, când s-au înregistrat 481 cazuri (cu 18 bolnavi internați).

 „Numărul de pneumonii raportate a fost de 209 (cu un număr de 53 de internări), față de cele 232 cazuri (cu 97 de internări) din săptămâna precedentă. Ratele de incidență cele mai crescute pentru IACRS se înregistrează la grupa de vârsta 2-4 ani, iar pentru pneumonii la grupa de vârstă 0-1 an. S-a înregistrat un singur caz clinic compatibil cu diagnosticul de gripă, fiind vorba despre o femeie în vârstă de 24 de ani, din Piatra-Neamț, nevaccinată antigripal.”, menționează DSP Neamț.

De asemenea, pe raza județului Neamț, în acest sezon de supraveghere epidemiologică a infecțiilor respiratorii, au fost înregistrate două cazuri de gripă.

Până la data de 6.01.2019 au fost vaccinate antigripal 32.361 persoane din grupele la risc, de pe teritoriul județului, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății. La această data mai există în stoc 2439 doze de vaccin gripal ( 429 doze vaccin- DSP Neamț și 1.947 doze de vaccin – teritoriu). 

Specialiștii recomandă vaccinarea antigripală, în special a persoanelor din categorii la risc recomandate de Organizația Mondială a Sănătăți (copii și  adulți cu boli cronice – respiratorii, metabolice, renale, cardiovasculare, HIV/SIDA, gravide, persoane cu vârsta de peste 65 de ani, copii și bătrâni instituționalizați).

DSP Neamț recomandă populației să respecte măsurile nespecifice de prevenire a gripei care constau în:

  • evitarea aglomeraţiilor;
  • evitarea contactului cu persoanele bolnave;
  • păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută;
  • folosirea şerveţelelor în caz de tuse sau strănut şi aruncarea acestora la coşul de gunoi după utilizare;
  • spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca;
  • creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);
  • aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare);
  • îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;
  • evitarea staţionării în frig timp îndelungat.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate