Gemenii si problemele de identitate personala

1

In urma cu cativa ani a ajuns la cabinetul meu o mama cu doua fete gemene.Dupa ce s-a prezentat mi-a spus ca ar dori s-o consult pe una dintre surori.Fetele aveau atunci 29 de ani.Problema fetei era frica de contacte sociale,se temea sa mearga singura pe strada si se confrunta cu multe momente de deprimare …astfel incat nu stia ce sa mai faca.
Cand am vazut-o pe sora geamana asteptand plina de nerabdare in sala de asteptare am invitat-o si pe ea sa participle la sedinta.Aceasta a fost surprinsa si mi-a spus ca ea,personal ,nu are nici o problema ci doar sora ei ,dar a acceptat invitatia.
Si totusi ,dupa cateva intrebari adresate ambelor surori am stiut ca problema apartine de fapt ambelor gemene in mod egal.
Din povestea lor de viata ,sora “fara probleme “ s-a nascut prima ,cu doua minute inaitea celelalte surori.Vreau sa amintesc inainte de a continua povestea de rezultatele cercetarilor psihologice facute pe gemeni si care ne arate ca 63% din gemenii nascuti primii domina relatia cu celalalt frate.Revin la cele 2 surori care au mers impreuna la gradinita,scoala,liceu si tot impreuna au fost si la facultate.Practic de cand s-au nascut nu s-au despartit niciodata…
In momentul cand au venit la mine, traiau impreuna de cativa ani buni ,intr-un apartament care apartinea familiei.Relatia dintre ele a fost foarte stransa,atat de stansa incat s-a creat o simbioza foarte puternica de o unica identitate intre ele,altfel spus s-a creat un EU comun.
Mai explicit si impartirea sarcinilor de zi cu zi au fost asfel : sora “cu probleme” se ocupa de curatenia in casa pe cand celelaltei ii reveneau sarcinile legate toate relatiile exterioare,cumparaturi si facutul mancarii.
La momentul cand am intalnit cazul am fost destul de uimit cat de mult timp si cat a trebuit sa se agraveze situatia pana cand au cerut ajutor si-n al doilea rand m-a surprins faptul ca sora “fara probleme” a avut initiative ca sora sa sa mearga la psiholog,pt. a o ajuta pe aceasta sa iasa din depresie si din toata aceasta situatie neplacuta.
La intrebarea adresata legata de viziunea ei desre rezolvarea acestei problem e,ea a raspuns astei:”daca sora mea o sa ia medicamente si o sa aiba mai mult curaj ,asta o sa ma multumeasca sip e mine…
Clar in nici un caz nu s-a gandit sora cea buna,ca va fi nevoie si util sa se taie cordonul ombilical pt a se putea forma doua identitati separate…Ea afost multumita de faptul ca domina situatia si isi dorea ca acest lucru sa nu se schimbe.gemeni
Sora “cu probleme ”nu accepta ajutorul.De fapt nu a purtat niciodata ,cu nimeni o discutie atat de profunda si prelungita cum a purtat cu mine…iar acest lucru a pus-o intr-un stress puternic. Ea doar era obisnuita ca orice problema de relationare cu altii sa fie gestionata si rezolvata de sora ei.
Ea nu era pregatita pentru a accepta nici macar ideea de separare .
Totusi cand vorbim despre gemeni in directia psihologica ne referim la gemeni in general ,fara ai diferentia deoarece ultimele cercetari ne arata ca cel putin din acest d.p.d.v.nu exista diferente foarte mari intre ei.
Cercetarile facute mai ales in psihologia dezvoltarii pun accent mai ales pe teoriile lui Maler privind simbioza,Erik Erickson cu teoriile privind identitatea personala si creearea identitatii personale si teoriile atasamentului a lui Ana Freud ,Miko Linser si multi alti psihoanalisti,care subliniaza cateva probleme severe in dezvoltarea copiilor gemeni.Toti pun accent in teoriile lor pe cativa factori:
1Factorul de identitate personala unita intre ei ori identitate personala separate –cand fiecare din gemeni isi creeaza o identitate personala separate nunita faza de individuatie si separare/Maler.
Acesti psihologi spun ca din momentul nasterii exista o simbioza puternica intre mama si bebelusi.
Prima separare are loc in momentul taierii cordonului ombilical,cand are loc o separare fizica intre corpuri si incepe o independent fiziologica.Totusi pt.Maler separarea semnificativa este reprezentata de separarea psihologica,cand incet,incet se desparte bebelusul de mama care ii satisface toate nevoile existential(de hrana,de odihna,de curatenie etc).
Singura modalitate de exprimare a bebelusului este de a scoate sunete intr-un registru cuprins intre scancet si pana la plans.Momentul de cand copilul simte nevoia si pana ii este satisfacuta ,sunt moment cheie ,care sunt semnificative pe parcusul intregii sale vieti pt.ca cu cat intarzierea este mai mare,creste frustrarea si se creeaza stari de anxietate,problem somatic,problem de disciplina etc.
Daca un copil sufera de aceasta frustrare se pune firesc intrebarea ce se va intampla cu doi copii care sun in camera lor si asteapta prezenta mamei?…
In cazul gemenilor frustrarea creste intr-un mod foarte puternic dar bebelusii si-au creeat tipuri de mecanisme de aparare care reduc aceasta frustrare.Unul din mecanismele este reprezentat de faptul ca ambii copii isi spun ca identitatea lor nu este separate ci comuna,fapt care ii face sa se identifice mai bine si ei intre ei isi impart sarcinilecum ar fi :fiecare stie cand va veni mama,cine va fi primul servit si cine al doilea.
Legat de empatie si identificarea lor s-a observat ca exista o capacitate mai ridicata a acestora de a se intelege,se a se simti unul pe celalalt.La gemeni s-au observant problem de intarziere a limbajului datorita codurilor dintre ei.
Se mai regasesc si probleme legate de competitia dintre ei, care poate fi pozitiva si negativa.
Exista diferentiate sase tipuri de gemeni:
1.Gemenii uniti :nu exista diferente intre ei,locuiesc impreuna,au o singura identitate;intr-adevar cineva domina situatia dar ei relationeaza numai intre ei,la modul cel mai intim(vezi gemenii care au fost la cabinet)
2.Gemenii interdependent: lucreaza in locuri diferite,sunt casatoriti,dar legatura emotional/afectiva este foarte stransa.Relatia este atat de stransa incat unul implica pe celalalt in viata de zi cu zi.

3.Gemenii cu identitate de split :atunci cand parintii au discriminatun geaman bun si unul rau;astfel incat unul tine legatura cu parintii si celalat este departat.In acest caz se confrunta cu foarte multe problem in intimitatea lor.
4.Idealizarea gemenilor:parintii care creeaza o idealizare,astfel gemenii sunt considerati superiori celorlalti.Acest fapt poate determina si aparitia unor probleme,dar in mare masura exista o relatie frumoasa intre gemeni si intre gemeni si societate .
5.Gemenii cu identitate competitiva:parintii fac tot efortul sa se creeze doua identitati separate,doi copii cu spirit de competitiv intre ei .Cand competitia este pozitiva poate duce la lucruri frumoase dar din pacate doar competitia fara unitate duce la narcisism si lipsa de intimitate.
6.Gemenii de sexe diferite: in acest caz se creeaza un contradictoriu intre ei si din faptul ca societatea foarte mult subliniaza diferentele dintre sexe se poate astfel creea o dezvoltare nomativa pozitiva (fiecare din ei intelege sexul opus in modul cel mai puternic si profund;acest lucru ii foloseste in viitor)
In concluzie:
Parintii au un rol foarte important in dezvoltarea si formarea unor gemeni normali si pozitivi.In educarea si formarea lor trebuie sa se imbine separarea /despartirea dar sa se lase loc si la o relationare intima intre ei.
Au fost de-a lungul timpului foarte multe intrebari legate de imbracamintea identica in cazul copiilor gemeni,de modalitaea de a urma impreuna sau separat cursurile scolare,etc.
Raspunsul meu subliniaza faptul ca trebuie facut tot efortul sa se creeze oplacere individuala si sa se dezvolte doua identitati separatesi bine conturate intre ei.
Totusi in aceeasi directie este recomandat sa poata sa-si gaseasca punctele comune si sa existe o intimitate afectiva intre ei.
Astept sugestiile si intrebarile dumneavoastra pe adresa mea de e-mail.
Dr.MIRON ITZHAK
Psiholog clinician principal cu drept de supervizare
Director INSTITUT MIRON –Cabinet de psihologie

E-mail:[email protected] Site:www.psiholog-dr-miron-itzhak.ro

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Miha spune

    Felicitari pentru articol domnule Doctor!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate