Gârcina se modernizează. Investiții fără precedent, în mandatul primarului Mihai Gavril Gontaru (VIDEO)

1

Comuna Gârcina se transformă. În bine. Alături de primarul Mihai Gavril Gontaru am trecut în revistă cele mai recente investiții din această localitate, de la educație până la infrastructură de drumuri, apă și gaz.

Am început cu toate forțele lucrările pe care le avem în desfășurare. Suntem în situația în care am dat patru ordine de începere pentru patru lucrări importante din comunitatea noastră. Unele dintre ele au fost trase pe linie moartă de fosta administrație.

Unul dintre proiectele în derulare este școala din comună. Construcția a început în 2008-2009, iar construcția a fost lăsată în paragină din 2012, de când s-a pus acoperișul și s-a ridicat la roșu. În 2018, când am ajuns primar interimar, am depus ultimul proiect care mai era disponibil pe fonduri europene, prin ADR NE. Este un proiect important pentru comunitatea noastră, pentru copii. Încercăm să aducem clasele 1-8 în această clădire, va fi și un teren de sport acoperit.”, a precizat primarul comunei Gârcina.

Tot în domeniul educației, în Gârcina este prevăzută o creșă în satul Almaș, un proiect derulat prin CNI. Din estimările date, lucrările ar urma să înceapă în septembrie, și vor dura aproximativ 1 an.

„Este o creșă pentru 40 de copii din comună, dar cred că va deservi și localitățile învecinate Dobreni, Bodești, Negrești.”, afirmă primarul.

Un alt proiect important pentru comună este rețeaua de apă din Almaș, proiect finanțat prin PNDL 1, care trenează din 2012-2013. În actuala administrație, prețurile aferente proiectului au fost actualizate, iar Guvernul va furniza fondurile pentru a acoperi costurile de implementare. Potrivit primarului, luna aceasta încep lucrările, iar termenul de finalizare este de 5 luni.

„Proiectul a fost parțial executat, au fost trase doar conductele pe străzi fără a avea o finalizare la captare și la bazinele de apă. Am stat mult pentru avize pentru a găsi o soluție optimă cu Apa Serv, Apele Române și Mediu”., a precizat Mihai Gavril Gontaru.

Cele două drumuri județene care traversează comuna au fost deja asfaltate de Consiliul Județean Neamț. Din bugetul local s-au asfaltat 5 km pe drumul comunal spre Lacul Cuiejdel pentru a crea premisele pentru un turism sustenabil, dar și pentru a veni în sprijinul riveranilor.

În derulare mai este un proiect finanțat prin programul Anghel Saligny în valoare de 3 milioane de euro cu o cofinanțare susținută din bugetul local, din cauza reactualizării prețurilor. Acest proiect ar rezolva peste 90% din infrastructura strazilor din Gârcina și Almaș. Este prevăzută și asfaltarea unui drum important de legătură care merge spre Piatra-Neamț, adică o continuare a străzii Dragoș Vodă cu strada Oprișeni (2,5 km) foarte practicat de cetățenii din comună care fac naveta. Acest drum scurtează cu 6-7 km distanța față de traseul prin Dărmănești. Pe acest drum se ajunge în zona stadionului, aproape de centrul comercial din Piatra-Neamț. S-au emis deja ordinul de începere și autorizația de construire.

Prin PNRR se mai are în vedere realizarea unei piste ciclabile, cu o valoare de 600.000 euro. S-a dat ordinul de începere a proiectării/execuției, iar lucrările ar urma să fie demarate în septembrie. Această pistă face legătura între Almaș și Gârcina și se adresează bicicliștilor care practică acest sport, dar este destinată și vehiculelor electrice ușoare. În acest sens, în zona primăriei Gârcina vor fi disponibile și 2 stații de încărcare.

Cofinanțarea din bugetul local a crescut în ultima perioadă din cauza măririi prețurilor față de sumele evaluate în proiectele inițiale. Autoritatea locală se bazează pe sprijinul Guvernului pentru a găsi soluții de acoperire a acestor cofinanțări. În caz contrar, mai e și varianta unui împrumut pentru finalizarea investițiilor.

Un proiect important de de viitor pentru comuna Gârcina este rețeaua de gaz metan. În acest sens, există o asociere cu 6 comune și CJ Neamț, urmând să se aloce banii necesari pentru această investiție de aducțiune gaz. Soluția propusă de Gârcina ar fi racordarea în zona stadionului din Piatra-Neamț, soluție dată și de Transgaz. Această rețea ar urma să aducă gaz și la obiectivele Consiliului Județean Neamț din Dragomirești, dar și la noul spital județean care urmează să fie construit. De gaz vor beneficia toate localitățile din asociere: Gârcina, Dobreni, Bodești, Girov, Dragomirești, Ștefan cel Mare, Războieni.

Mihai Gavril Gontaru nu se oprește aici. Se urmăresc toate liniile de finanțare, prioritare fiind extinderea rețelelor de apă în zona Cuiejdi și Oprișeni, asfaltări de drumuri, obținere de dotări pentru școala existentă, extinderea și modernizarea iluminatului stradal.

Pentru mai multe imagini din comună și pentru a urmări interviul complet, iată materialul video:

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Mihai spune

    Sunt de apreciat aceste proiecte care,în afară de pista bicicliștilor,erau cumva previzibile.Ca idei,Gârcina ar avea nevoie de o piață agroalimentară cu produse bio deschisă măcar de 2 ori pe săptămână,care ar putea fi amplasată peste vale după pod la zona Mutulică și ar mai avea nevoie de o latfforma de adunare a oamenilor la eventuale concerte sau altele,care ar putea fi amplasata undeva pe Variantă cu o betonare peste Boroda,care să facă legatura cu cimitirul sau cu fostul teren de fotbal.Noci o piscină u ar strica la comunitate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate