FUTURISM ȘI ESOTERISM LA CENTRUL REGIONAL DE EDUCAȚIE ESTETICĂ

10

La ”Centrul Regional de Educație Estetică” din Piatra Neamț, aflat sub îndrumarea profesorului Gheorghe Cuciureanu(vezi foto nr. 2) a avut loc un nou experiment… sinergic, desfășurat, fără incidente majore, sub titulatura de…”simpozion”! La Platon și Xenofon, acest substantiv comun avea altă încărcătură emoțională și intelectuală. Spațiul de manifestare artistică a fost asigurat, ca de obicei, de dl. ing. Ambruș Gabriel(vezi foto nr. 1), deasupra magazinului ”Metro-Service”, în centrul orașului. Pereții generosului sediu erau decorați cu tablouri semnate de doi artișt ieșeni. Printre ele s-au rătăcit câteva lucrări futurist-vizionare(vezi foto nr. 3 și foto nr. 4) semnate de dl. Cuciureanu. Această sesiune-simpozion l-a avut ca invitat special pe autorul unor lucrări incitante din domeniul estoeriei: dl. Alexandru Arbore(vezi foto nr. 5). Prezentarea cărții ”Pelerinul-Mărturii din templul cunoașterii” a fost asigurată de profesorul-cântăreț Ioan-Corneliu Gheorghiță(vezi foto nr. 6). Reacțiile autorului, dl. Alexandru Arbore, la auzul panegiricului care parcă nu se mai sfârșea se pot vedea cu ochiul liber din imaginea următoare(vezi foto nr. 7) care nu mai are nevoie de comentarii.
”PELERINUL-MĂRTURII DIN TEMPLUL CUNOAȘTERII”
Conținutul cărții(vezi foto nr. 8) este provocator, iar autorul ei afirmă: ”Această lucrare se închină Adevărului, tot ce scrie aici sunt fapte adevărate sau porniri de la fapte adevărate. Cine crede că este un basm pentru adormit copiii, poate să doarmă liniștit. Poate să meargă înainte cel ce se uită înapoi? Da! Cu condiția ca acel ceva să fie pecetea, prototipul Omului, pasul dintâi hotărâtor pentru Lucrarea Divină. Abia atunci poți trăi Triada Lucrativă ACUM-AICI-SUNT”. Alexandru Arbore susține că: ”Am pătruns în simbolistica semnului aflat pe Piatra Albă a Vieții de la Țâpova meditând asupra fotografiei acesteia”. Prin urmare: BINGO! Mai citez un fragment relevant din incitanta operă: ”Bătrânul se ridică în șezut din sicriu! și începu să cânte întâi mai încet și apoi din ce în ce mai tare, de răsuna capela țintirimului unde răstimp îl mutaseră: Melc, melc, codobelc,/Scoate coarne boierești/Și te du la Dunăre/Și bea apă tulbure/Și te du la baltă/Și bea apă caldă/Și te suie pe-un buștean/Și mănâncă leuștean…”

Fără să lase condeiul inspirat din mână, scriitorul dă ”cuvântul maeștrilor” despre ”Știința cercului(oferită de Kalina Raphael Rose, unul din cei 12 emisari ai ASCEND)”. Scriitorul găzduit de talentatul plastician futurist Cuciureanu(vezi foto nr. 12) afirmă cu siguranța celui care l-a văzut pe Miky Mouse dansând hip-hop pe vârful piramidei lui Keops: ”Știința Sacră arată că cercul este o formă de vindecare și toți cei care sunt invitați în interior, primesc vindecare”! Încă o dată: BINGO! Iată de ce pleacă medicii din România: pentru că nu-și mai au rostul, datorită unui cerc vindecător. Ai fost invitat în cerc, te-ai vindecat! Adio, piramidoane! Adio aspirine și aspacardine! Adio, furazolidoane! Finalul acestui ispititor volum este intitulat apoteotic: ”Stânca lui Haralamb”. După ce istorisește, scurtissim, o legendă de pe vremea domnitorului Vasile Lupu, autorul se încumetă să o rectifice prin intermediul alteia, la care sunt atașați și niște călugări care au avut viziunea ocupării abuzive a Basarabiei. Volumul în sine are valoare de experiment colectiv, fapt semnalat de la început, dar se poate înscrie și în spațiul beletristicii de anticipație. Alexandru Arbore și editura domniei-sale, ”Solteris” sunt nume cunoscute nu numai în județul Neamț. Prin urmare, audiența destul de numeroasă și primirea ecologico-vegetariană în spiritul celebrei nutriționiste Ibrian au umplut sala de conferință. Alexandru Arbore este un om fabulos, pitoresc și dăruit muncii sale fără precupețire. Vom mai pomeni despre lucrările sale într-un viitor apropiat.
DUETUL, CA FORMĂ DE ORGANIZARE ARTISTICĂ
Dl. prof. Gheorghe Cuciureanu a optat pentru o prezentare asupra căreia a meditat îndelung. Din conținutul acestui articol se poate înțelege care a fost rețeta organizatorului. Prin urmare, ”duetul” a constituit elementul fundamental prin care cei prezenți să se poată simți în largul lor. Un mini-concert vocal și instrumental a fost oferit de cunoscutul canțonetist Octavian Bordeianu și colegul său, Andy Penda, artist instrumentist-orgă(vezi foto nr. 9). Menționăm, în treacăt, că dl. Cuciureanu a sprijinit și tineretul îndrăzneț din județul Neamț care dorea să se afirme prin intermediul modelingului! Farmecul prezentărilor de modă a atras și prin prospețimea formelor feminine(Or fi minore? Or fi majore?) ce pot primi o încadrare estetică favorabilă(vezi foto nr. 10 și foto nr. 11).
Text și foto: MIHAIL-SORIN GAIDAU

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
10 Comentarii
  1. MIHAIL-SORIN GAIDAU spune

    Aveti si dumneavoastra dreptate. Alaturez si o imagine cu doua admiratoare ale tablourilor d-lui Cuciureanu.

    1. feraru marcel spune

      Sper ca nu insinuati, ceva freudian in prezenta doamnelor acolo. Sa fie sanatoase si sa priveasca cu incredere spre viitor.

  2. feraru marcel spune

    Brrrrr ! Chestia, cu mortul viu, din capela tintirimului, unde odihneau, mortii decedati sau expiati, E TARE. Care-i spilul cu melcul, nu prea pot, pentru ca sa-mi dau cu seama, dar probabil in simbolistica futuristica, melcul, e aidoma timpului, care curge lent si inexorabil. Catelus, cu parul cret, nu se potrivea, ca asta-i vioi si traieste pe langa casa, neparasindu-si stapanul. poate, ceva, despre cartita, ar fi fost, iarasi, potrivit, avand in vedere ca si mortul, urma sa-si duca viata, mai departe, sub pamant. Foto 3 si 4 sunt deosebit de sugestive, ele prezentand, cromatic si grafic, haloimasul paroxistic, orgia de trairi anabolizante, climaxul, de dinaintea preludiului, postludiul dus la extrem, campul cu instalatii eoliene, in bataia razelor de soare si a ploii mocanesti ce curge torential, coapsele arcuite, ale modeleleor, majore sau majorate, pestera muierii si alte minuni carstice. stalactite, stalagmite si loly-pop-uri, vibratoare, vibrante chemari, catre arta pura, futuristica.
    Hai ca pun pariu, ca nu-mi apare comentariul, din cauza de CEDOreste si asta, bai? Pai…sa-mi incep cariera de critic de arta. Sa-l fac, pe autor. Melc….., melc…. Brrrrrrr.

    1. feraru marcel spune

      Cine se supara…..ii taie popa, nasul. popa, din tintirim. Ca sa nu se iste confuzii.

      1. feraru marcel spune

        Nu, am gresit, preotul, trebuie spus, ca altfel, se interpreteaza eronat.

    2. MIHAIL-SORIN GAIDAU spune

      Aveti dreptate!

      1. feraru marcel spune

        Multumesc, maestre. Deci….., sunt pe drumul cel bun??

        1. feraru marcel spune

          Ei hai, fiti filotim si spuneti… DA. Multumesc.

    3. MIHAIL-SORIN GAIDAU spune

      @feraru marcel. Ati citit gresit textul, ca de obicei. Nu-i bai, ca nu-i pe bani. In textul citat se afirma: ”Bătrânul se ridică în șezut din sicriu!” Nicaieri nu se afirma ca era viu, sau mort. Exista pe lumea aceasta si persoane ceva mai ciudate care prefera sa urmareasca un meci de fotbal din ”cabina” unui sicriu! E dreptul lor democratic. La fel si pentru dumneavoastra: juisarea prin confesiune. Daca aveti o problema de natura sexuala, este de inteles la aceasta varsta…Poate ca ati suit deja ”sculele” in pod si visati la compensatii: ”vibratoare”, la ”peștera muierii”, la ”coapsele arcuite ale modelelor”, ”orgia de trairi anabolizante, climaxul de dinaintea preludiului, postludiul dus la extrem”. V-am citat. Nu cred ca trebuie sa-l implicam pe Freud intr-un comentariu de jurnal. pe vremea copilariei mele era o vorba glumeata:”TREI MORTI SAR GARDUL”. In textul citat de sussemnatul nu-i vorba de nici un mort! Si nici de caini! Sunt de acord cu dumneavoastra in privinta Foto 3 si Foto 4. Eu cred ca ar fi pacat sa nu va apara comentariile. Nu ati prins rostul redactarii acestui articol in felul in care s-a facut, dar daca mai faceti o tura de stadion poate-l ajungeti din urma! Succes!

      1. feraru marcel spune

        M-ati X citat, stimabile. Cititi, ca m-ati citat de zece ori poate. Da’ io, nu ma supar. Cat despre restul….., no problem. Iar despre vizionatul din coparseu…… Uite, la asta, nu m-am gandit, niciodata, mai ales, cand e vorba de-un film deochiat….. Nu s-ar mai inchide capacul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate