(FOTO) Prezență arhierească la vernisajul expoziției „Leta Mironescu – Icoane ale sufletului”

0

Muzeul de Artă din Piatră – Neamț a găzduit duminică, 23 iunie, vernisajul expoziției „Leta Mironescu – Icoane ale sufletului”.

Evenimentul s-a desfășurat în prezența IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, preot Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra-Neamț, preot Ovidiu Dan Cojan, dr.Ciprian Dorin Nicola, directorul CMJ Neamț și prefectul județului Neamț, Daniela Soroceanu.

Leta Mironescu a fost apreciată în perioada interbelică drept unul dintre artiştii moderni de seamă din România , pentru concepţia originală şi virtuozitatea mânuirii penelului. Înainte de moarte, pictoriţa donează Muzeului de Artă din Piatra-Neamţ 25 de lucrări de pictură, majoritatea realizate între anii 1920-1960.

Leta Mironescu s-a născut la 21 noiembrie 1896 în Satu-Mare lângă Rădăuţi, şi a urmat cursurile gimnaziale, liceale şi Academia de Pictură la Cernăuţi, unde tatăl său, Vasile Gheorghiu era preot, profesor universitar la Facultatea de Teologie. La 8 iunie 1919 se căsătorește cu ofiţerul Ionel Mironescu, nemţean de origine, care studiase teologia la Seminarul din Roman, apoi la Facultatea din Cernăuţi. În 1939 artista se refugiază împreună cu familia în satul Cut, comuna Dumbrava Roşie, în casa socrilor săi. După întemniţarea, din motive politice şi moartea soţului său, Leta Mironescu este obligată să părăsească satul Cut şi se stabileşte în Piatra-Neamţ. Leta Mironescu murit la 13 mai 1981 şi este înmormântată în cavoul familiei, lângă biserica ctitorită de socrul său, preotul Mironescu, în satul Cut.

În tablourile expuse pe simeze întâlnim crîmpeii din viață, sunt portrete, peisaje, colțuri de natură care transpun acea putere de creație și de redare a vieții pe care a avut-o Leta Mironescu. Am legat acest eveniment de prezența IPS Teofan la Piatra-Neamț, pentru faptul că, în 1919, Leta Mironescu s-a căsătorit cu Ionel Mironescu și a venit pe meleaguri nemțene. Socrul, Gheorghe Mironescu, preot, a fost duhovnicul Sfântului Gheorghe Pelerinul, cel care timp de 25 de ani s-a nevoit într-o chilie în Turnul lui Ștefan cel Mare. Începând din 1895 și până în 1916, Sfântul Gheorghe Pelerinul a sălășuit la Piatra-Neamț […] Închidem astăzi un cerc care pune în valoare urbea în care ne aflăm. ”, a declarat dr. Ciprian Dorin Nicola, directorul CMJ Neamț.

Aflat la Piatra-Neamț cu ocazia sărbătorii ocrotitorului orașului Piatra-Neamț, Înaltpresfințitul Teofan, Mitopolitul Moldovei și Bucovinei a transmis celor prezenți următoarele cuvinte: „Suntem aici pentru a ne bucura o clipă de vizionarea unor chipuri pe care o distinsă doamnă plecată în Împărăția Cerurilor le-a lăsat moștenire acestui așezământ de cultură. Intrând aici am aruncat o privire fugară asupra chipurilor, cum erau românii altădată, cum au rămas în esența lor și acum, chipuri pe care doamna le-a cunoscut sau și le-a imaginat și le-a așezat pe pânză. M-am întrebat ce legătură o fi între această doamnă și picturile ei, pe de o parte, și Sărbătoarea Sf. Ioan Botezătorul, tot pelerinajul cu binecuvântatele moaște ale Sf. Gheorghe Pelerinul. Din ce s-a discuta am înțeles legătura dintre Sf. Gheorghe și doamna Mironescu. Nu știu dacă cei doi s-au cunoscut, dar poate s-au întâlnit dincolo de moartea Sfântului care a venit printre noi, prin intermediul părintelui duhovnic, care a născut un fiu care s-a căsătorit, înțeleg cu doamna și prin aceasta, prin vasele comunicante ale comuniunii sfinților, cred că ceva din duhul Sfântului Gheorghe prin intermediul tatălui socru, a ajuns și în penelul doamnei Mironescu, și pe undeva, cunoscătorii sau poate și noi, aplecându-ne sau oprindu-ne o clipă asupra chipurilor, asupra privirii, asupra fețelor persoanelor înfățișate aici, îl regăsim, poate, întrucâtva, pe Sfântul Gheorghe căci nu se poate ca părintele Mironescu, avându-l la spovedanie, să nu fi fost el însuși impregnat de viața Sfântului.

Expozitia poate fi vizitată la Muzeul de Arta din Piatra-Neamț până în data de 30 iunie 2019, cu ocazia „ Zilelor Orașului Piatra-Neamț”.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate