(FOTO) Mahalalele Mărăței și Precista

0

 Târgul Pietrei a avut mahalale celebre la vremea lui: Precista, Valea Viei, Dărmănești, Mărăței etc.

Astăzi aducem în atenție două dintre ele, Mărăței și Precista:

Pînă în anul 1914, Mărăței era doar un sat din comuna Căciuleşti, o moşie a unor proprietari, când stăpânită, când arendată, preciza preotul Gheorghe Verşescu, în monografia pe care o dedică orașului Piatra-Neamț.


Nouă piaţă îi imprimă distincţia deosebită, întrebată şi cercetată de toţi orăşenii şi locuitorii negustoraşi de la ţară. Fabricile de celuloză, de cherestea, de ceramică şi cărămidă, de mobilă, spitalul cu policlinica, abatorul şi biserica cea mai monumentală din tot oraşul, împreună cu noile blocuri ridicate 1957— 1969 fac impresia, în această parte, a unui al doilea oraş. Cursele maşinilor din fiecare 10— 15 minute la Săvineşti şi împrejurimi străpung văzduhul cu trepidatul lor. Desele staţii adună călători din cele patru vînturi ale lumii, fugind, gîfîind, toţi grăbiţi la disperare să nu piardă ocazia plecării. Şi aici policlinici, birouri de poştă, CEC-uri, şcoli generale de 8 ani, dintre care una şi-a serbat în 1960 o sută de ani de la înfiinţarea, alimentare, centre de pîine, bufete cu lăutari, farmacii, etc. – satisfac cerinţele populaţiei.”, este menționat în Istoria monografică a orașului Piatra Neamț.
Această arteră a oraşului este pomenită în documente vechi, tocmai din anul 1467. Ocupațiile de bază ale locuitorilor erau plutăritul și agricultura sau practicarea de mici meserii, odată cu dezvoltarea orașului au devenit lucrători în fabrici şi funcţionari în diferite întreprinderi.

Mahalaua Precista se întinde de la intrarea în oraş de către munte şi până în bulevardul gării, fiind cel mai plin de viaţă din tot oraşul – scrie preotul Verșescu.

Fabricile de cherestea, moara DRTA cu numeroasele ei maşini în toate satele, cu sediul maşinilor Săvineşti, umplu văzduhul de zgomote şi străzile de mişcare, din zori şi pînă în noapte, tîrziu. Forfota de maşini, cu pasageri totdeauna pline, arhipline, mulţimea trecătorilor din oraş şi satele învecinate, împestriţează priveliştea. Femei cu traistele în spate, cu sticlele cu lapte în mînă, muncitori grăbiţi la lucru sau obosiţi de la fabrici spre casă, copii gălăgioşi spre şcoală sau veseli spre casă, căruţe încărcate cu lemne de foc sau camioane cu diferite materiale, sticle cu băuturi, butelii pentru aragaz şi altele, cutreieră străzile şi imprimă caracteristica localităţii.

Protoieria, biserica nouă Precista şi şcoala de cultură generală nr. 4 cu liceul nr. 3, tot noi, îi măresc însemnătatea şi încîntă privirea. Alimentarele, centrele de pîine, cartierul lipovenilor cu biserica lor, tot nouă şi blocurile noi, cu strada lor specială completează ansamblul.”, este consemnat în Istoria monografică a orașului Piatra-Neamț.

Numele acestei mahalale are legătură cu biserica Precista, care este pomenită în cele mai vechi documente. Mahalaua Precista a avut mai multe denumire de-a lungul timpului: „În vechime i se mai zicea „Mahalaua Bistriţei“, „Arinilor“, etc. Ocupaţia locuitorilor a fost plutăria, astăzi serviciile la fabrici şi diferitele instituţii.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate