(FOTO) Bienala Naţională de Artă Plastică „Lascăr Vorel”, ediția a XVI-a, și-a desemnat câştigătorii

0

Muzeul de Artă din Piatra-Neamţ a găzduit vineri, 25 octombrie,  vernisajul celei de-a XVI-a ediţie a Bienalei Naţionale de Artă Plastică „Lascăr Vorel”.

Manifestarea a fost organizată, ca și în anii trecuți, de Fundaţia „Vorel”, în parteneriat cu Complexul Muzeal Județean Neamţ și Filiala Neamț a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

La Bienala Națională de Artă Plastică „Lascăr Vorel” au răspuns invitației 133 de artiști din aproape toată ţara, cu 178 de lucrări de pictură, sculptură și grafică.

Programul manifestărilor a cuprins vernisajul expoziției Bienala de Artă Plastică „Lascăr Vorel” Piatra-Neamț și festivitatea de premiere.

La această ediţie, juriul alcătuit din prof. univ. dr. Liviu Suhar – pictor, prof. univ. dr. Constantin Catargiu – grafician, prof. univ. dr. Neculai Păduraru-scluptor, prof. dr. Vasile Duda – istoric si critic de artă, prof. Costin Neamțu – pictor, a hotărât premierea următorilor artiști:

  • Nicolae Suciu, membru al UAP Baia Mare, premiul pentru pictură
  • Marius Vesa, membru al UAP Oradea, premiul pentru sculptură
  • Daniel Apostu  membru al UAP Timișoara, premiul pentru grafică

Marele premiu a fost acordat Marilenei Murariu, membră a UAP București, pentru lucrarea intitulată „Melopee”.

De asemenea, prof. univ. dr. Liviu Suhar, președintele juriului, prin Asociația „Artă și Educație”, acordat două premii pictorilor Dumitru Bostan jr. din Piatra-Neamț și Niculai Moroșan din Suceava.

În cadrul evenimentului, Maria Huminiuc, coordonatoarea proiectului, a menționat că toate cele 178 de lucrări participante la această ediție a Bienalei se vor regăsi într-un catalog care va fi realizat cu sprijin financiar de la Primăria și Consiliul Local Piatra-Neamț. 

Despre cât de importantă este această Bienală care se desfășoară la Piatra-Neamț a vorbit criticul de artă Iulian Bucur.

O bienală nu este altceva decât o emoție, care este similară cu emoția pe care au simțit-o artiștii plastici în secolul XVIII, secolul XIX, în secolul XX. Artiștii care au expus pe aceste simeze au lucrat cu pasiune. Sunt lucrări din toată țara. În acest moment, în România, Bienala de la Piatra-Neamț este cel mai proaspăt seismograf care arată starea artelor românești., a precizat criticul de artă Iulian Bucur.

Expoziția poate fi vizitată în perioada octombrie-decembrie 2019.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate