Focarele vor fi incluse în calculul incidenței COVID-19, lucru care ar putea modifica scenariile din localități

0

În urma modificărilor legislative intervenite incidența cazurilor COVID-19 din localități pentru ultimele 14 zile la mia de locuitori va fi calculată inclusiv cu numărul de cazuri din focarele existente în fiecare localitate.

„CNSU a decis că și focarele vor fi introduse, la solicitarea Ministerului Sănătății și a INSP. Nu vom mai scoate unele focare din calcul, ceea ce înseamnă totuși o creștere a incidenței, pentru că vor intra și focarele”, a spus Raed Arafat, conform Digi 24.

Având în vedere că HG 35/2021 (click aici) a intrat în vigoare pe 11 februarie, de săptămâna aceasta incidențele cumulate ale cazurilor pe ultimele 14 zile vor fi calculate inclusiv cu numărul de cazuri din focarele existente în fiecare localitate.

Această nouă reglementare va determina în unele localități, din cauza introducerii focarelor în incidență (creșterea incidenței), schimbarea scenariului după care funcționează restaurantele, cafenelele și sălile de spectacole, dar și a scenariilor în care vor funcționa școlile.

Calculul incidenței „se realizează prin raportare la cifra reprezentând suma persoanelor cu domiciliul sau reşedinţa în localitatea de referinţă, comunicată comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă de către Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin structurile teritoriale judeţene, în prima zi lucrătoare a săptămânii, la ora 1600. Cifra comunicată de către Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date prin structurile teritoriale judeţene este utilizată ca referinţă pentru seîntreaga perioadă de timp până la furnizarea unui nou set de date actualizate”, se arată în anexă.

Așadar, după cum reiese din paragraful de mai jos, la 14 zile de la intrarea în vigoare a HG 35/2021, incidența va include focarele din centrele rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrele rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile, inclusiv căminele, internatele și spitalele, lucru care va conduce la creșterea incidenței în localități:

„(art. 15, alin. 4)La stabilirea incidenței la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile nu se iau în considerare focarele din centrele rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrele rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile, inclusiv căminele, internatele și spitalele.

(alin. 5) Prevederile alin. (4) își încetează aplicabilitatea la 14 zile de la data intrării în vigoare a prezenţei hotărâri.”

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, spune că nu se așteaptă ca schimbarea modului de calcul al incidenței să ducă, brusc, la intrarea multor localități în scenarii mai stricte, arată Europa FM.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate