“FLORILE CEAHLĂULUI” 2015

0

Între 7 şi 15 martie, Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare”, sub egida Consiliului judeţean Neamţ, organizează ediţia a XXVII-a a Festivalului concurs naţional de muzică populară pentru copii şi tineri “FLORILE CEAHLĂULUI”. Festivalul este structurat a se desfăşura pe două secţiuni: Secţiunea Canto Tradiţional Românesc (categoria de vârstă –  între 8 şi 15 ani şi categoria de vârstă –  între 16 şi 25 ani), respectiv Secţiunea Instrumente Populare (vioară, acordeon, ţambal, clarinet, trompetă, fluier, cobză, nai). Tot la capitolul structură organizatorică ar fi de menţionat faptul că această veritabilă sărbătoare a muzicii populare interpretată de copii şi tineri se desfăşoară în trei etape. Prima, este în fapt o preselecţie la nivel judeţean a interpreţilor care urmează să reprezinte judeţul Neamţ la faza a doua, cea a selecţiei naţionale. Iar a treia este de fapt finala Festivalului concurs, etapă în care dintre cei mai buni concurenţi se aleg câştigătorii secţiunilor şi laureatul Trofeului festivalului.
Festivalul concurs naţional de muzică populară pentru copii şi tineri “FLORILE CEAHLĂULUI” îşi  propune să revitalizeze şi să promoveze tradiţia şi folclorul din România, prin muzica vocală, instrumentală şi costumul popular românesc.

Afis FLORILE CEAHLAULUIUn concurs – rampă de lansare pentru valori ale folclorului românesc
Mergând înapoi pe firul istoriei, ar fi de spus că manifestarea culturală a fost iniţiată în 1968 de către Comitetul Judeţean de Cultură şi Educaţie Socialistă (CJCES). Iniţial a fost profilată pe muzica uşoară. Treptat, odată cu trecerea anilor, organizatorii au ajuns la concluzia că judeţul nostru dispune de resurse artistice destul de importante în domeniul folclorului, tinere speranţe care meritau a fi scoase la rampă pentru a fi cunoscute şi pentru a-şi perfecţiona stilul şi repertoriul, orientarea către folclorul strămoşesc a luat primplanul. Astfel că, aşa cum am găsit menţionat în arhivele presei locale, „concursul de interpretare «Florile Ceahlăului» are de acum o istorie la activ şi un bun prestigiu printre întrecerile similare din ţară. Ediţia ’86 a confirmat aceste merite, dacă ţinem seama de numărul relativ mare de participanţi – treizeci de concurenţi din şaisprezece judeţe.” Aşadar, un concurs devenit naţional!
De-a lungul timpului, Festivalul i-a avut laureaţi pe Matilda Pascal-Cojocăriţa, Liviu Vasilică, Elena Peşte, Nelu Gabor, Steliana Sima, Nelu Şopterean, Olimpia Iacob Nistor. Cu toţii, la acea vreme, iluştri… necunoscuţi!
Dacă la nivelul concurenţilor întrecerea s-a dovedit an de an acerbă, iar câştigătorii au confirmat statutul de laureaţi prin carierele artistice ulterioare, un cuvânt de laudă merită şi juriile acelor ani, de profesionalismul şi integritatea lor depinzând în mare măsură prestigiul festivalului şi chiar calitatea şi viitorul folclorului românesc. La „Florile Ceahlăului”, juriile au avut mereu în componenţă personalităţi ale lumii muzicale româneşti. De pildă, la ultima ediţie desfăşurată înainte de 1990, cea din 8-10 decembrie 1989, printre membrii juriului se afla Ştefania Rareş, iar cu numai un an înainte, în 1988, preşedintele celor desemnaţi să descopere tinerele talente era Nicolae Gîscă, nimeni altul decât cel care a bătut lumea în lung şi în lat cu studenţii săi de la “Cantores Amicitiae”.

Motivaţia reluării concursului „Florile Ceahlăului”
După douăzeci de ani, festivalul concurs este reluat în anul 2009.
Ca motivaţie a reluării manifestării a fost faptul că în Neamţ există talente nedescoperite, această trudă fiind unul dintre scopurile iniţiale ale concursului. Depistarea valorilor din rândul copiilor şi al tinerilor, încurajarea şi îndrumarea lor către cariere artistice care să menţină vie flacăra folclorului românesc.

“FLORILE CEAHLĂULUI” 2015
Ediţia curentă a debutat sâmbătă, 7 martie, când la Liceul de Artă „Victor Brauner” a avut loc preselecţia judeţeană. Juriul pentru această primă fază a festivalului concurs a fost alcătuit din conf. univ. dr. Delia Irimie (Facultatea de muzică), prof. Mihaela Mancaş (Liceul de Artă „Victor Brauner” Piatra-Neamţ) şi Carmen Nastasă (manager al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ).
Sâmbătă, 14 martie (începând cu ora 15,00, la sala „Calistrat Hogaş” a Consiliului judeţean Neamţ) şi duminică, 15 martie, va avea loc faza finală a Festivalului – concurs naţional de muzică populară pentru copii şi tineri “FLORILE CEAHLĂULUI”, ediţia a XXVII–a. Juriul care va desemna câştigătorul trofeului festivalului este compus din Elise Stan (preşedinte juriu), Tiberiu Groza, Florentina Buzenschi, Delia Irimie, Adrian Ardeleanu, Mihaela Mancaş, Laurenţiu Ursache, Carmen Elena Nastasă. Preşedintele de onoare al Festivalului concurs este doamna Emilia Arcan.
O dovadă a faptului că manifestarea de la Piatra-Neamţ a ajuns la o maturitate competitivă şi organizatorică este prezenţa a aproape jumătate de ţară la startul fazei a doua, cea naţională. Îşi trimit reprezentanţi la Neamţ, pentru a concura la cucerirea Trofeului festivalului judeţe de pe întreg cuprinsul ţării. Practic, sunt reprezentate toate zonele principale etnofolclorice, de la Maramureş, până în Oltenia, din Muntenia, prin Ardeal, până în Moldova. Concurenţii sunt tineri care vor să dovedească, lor dar şi publicului, talentul şi aplecarea lor spre păstrarea moştenirii strămoşeşti, folclorul autentic românesc.
Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, organizatorul principal, a invitat pentru spectacolul de gală (care va avea loc duminică, 15 martie, de la ora 18,00, la sala „Calistrat Hogaş” a Consiliului judeţean) interpreţi de valoare ai folclorului românesc – Maria Dragomiroiu, Valeria Arnăutu, Călin Brăteanu, Oltiţa Todircă, Nicu Chiriţa, Silvia Ene.
Intrarea pentru ambele zile de festival este liberă.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate