Fiţi responsabili și cu bun simţ la ieșirile dumneavoastră în natură!

3

gunoi picnic„Odată cu încălzirea vremii constatăm că dorinţa de a petrece timpul în natură este din ce în ce mai mare. Faci grătar? Te distrezi? Ieși în week-end cu prietenii ori familia în natură? Strânge gunoiul! Vă rugăm fiţi responsabili și cu bun simţ la ieșirile dumneavoastră în natură.”, este mesajul Asociației Naționale de Combatere a Braconajului și Poluării filiala Neamț transmis nemțenilor în prag de primăvară.

Prevederile referitoare la desfășurarea activităților de picnic sunt incluse în Legea nr. 54/2012, care se aplică din martie 2012. Introducerea măsurilor din acest act normativ are drept scop prevenirea, reducerea și eliminarea impactului negativ asupra mediului și asupra stării de sănătate a oamenilor.

În înțelesul legii, picnicul include orice activități de recreere ce presupun consumul de băuturi și/sau alimente, dar și aprinderea ori nu a focului, care sunt desfășurate în zone indicate sau special amenajate în acest sens. Persoanele care merg la picnic sunt obligate, în principal, să nu facă mizerie și să protejeze mediul. Astfel, gunoaiele trebuie să fie aruncate doar în locurile special amenajate, acolo unde se depun selectiv în containere în funcție de categoria de deșeuri.Este bine de reținut și faptul că apele din apropierea pentru picnic nu pot fi folosite pentru a spăla obiecte. De asemenea, este interzisă aruncarea apei uzate în râuri, lacuri sau pe pământ. Nerespectarea acestor reguli poate fi sancționată cu amenzi.

În afară de aceste măsuri menite să asigure curățenia și protecția mediului, Legea nr. 54/2012 mai reglementează și alte aspecte cu scopul de a asigura desfășurarea activității de picnic în condiții civilizate. Concret, persoanele care merg la picnic în zonele indicate/special amenajate în acest sens trebuie, printre altele:

  • să nu distrugă, modifice, degradeze panourile informative, marcajele, indicatoarele, construcțiile, împrejmuirile sau orice alte amenajări
  • să aprindă focul doar în locurile special amenajate și să îl supravegheze în permanență
  • să parcheze autovehiculele doar în zonele special amenajate
  • să nu îndepărteze, să nu rănească ori să nu distrugă plantele, animalele, rocile sau orice alte elemente ale cadrului natural și/sau construit
  • să pastreze liniștea și să nu deranjeze comunitățile locale, viața sălbatică sau alți vizitatori

Aceste amenzi pot fi aplicate atât de către politiști și jandarmi, cât și de către reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu și autoritățile administrației publice locale. Totodată, autoritățile au dreptul să inspecteze zonele de picnic, să verifice datele de identificare ale persoanelor aflate în acestea și, dacă este cazul, să evacueze contravenienții.

Sursa info: avocatnet.ro

 

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. Silvia Cavaleru spune

    Daca fiecare din noi ne-am strange tot gunoiul si nu am lasa in urma noastra acest dezastru …natura ar reanvia,iar noi am da dovada de un popor civilizat !!!…

  2. D.j. Max Dragos spune

    Iubesc prea mult natura sa las asa in urma

  3. Vasile spune

    Ce ziceți? Dacă individul trăiește în gunoi, cum ar să facă curățenie în urma lui?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate