Filmul lui Cristian Mungiu ajunge şi la Piatra-Neamţ

0


 


Cel mai aşteptat film al anului, „După dealuri”, în regia lui Cristian Mungiu, rulează începând de vineri, 9 noiembrie, la Cinema Dacia din Piatra-Neamţ. Filmul va avea o proiecție specială sâmbătă, 10 noiembrie, de la ora 19.00, la Cinema Dacia, în prezenţa actorilor Valeriu Andriuţă, Dana Tapalagă şi Nora Covali. Pelicula premiată la Cannes, în mai, este propunerea României la Oscarul pentru Cel mai bun film străin şi a fost nominalizată la Premiile Academiei Europene de Film pentru scenariu.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Piatra-Neamţ.

După dealuri” a debutat în forţă în cinematografele din România, pe 26 octombrie, cu 12.741 de spectatori în primele zile de la lansare. Până duminică, 4 noiembrie, filmul a fost văzut de 26.721 de spectatori, proiecţii suplimentare fiind organizate în unele săli în care cererea de bilete a fost mare.

După dealuri”, filmul propus de România la Oscar şi nominalizat pentru scenariu la Premiile Academiei Europene de Film, a avut parte în weekend-ul trecut de proiecţii sold-out în Los Angeles, la festivalul organizat de prestigiosul American Film Institute – AFI Fest. Secţiunea World Cinema, în care a fost proiectat filmul, în prezenţa lui Cristian Mungiu, reuneşte câteva dintre cele mai bune titluri apărute pe ecrane în 2012.

Zilele acestea, Festivalul Internaţional de Film de la Salonic (2 – 11 noiembrie), unul dintre cele mai mari evenimente de gen din regiune, îi dedică o retrospectivă regizorului Cristian Mungiu. Programul-tribut, parte a secţiunii Balkan Survey, include atât filmografia completă a cineastului, cât şi o lansare de carte cu eseuri şi cronici despre peliculele sale.

În efortul de a aduce filmul la cât mai mulţi spectatori, sunt organizate proiecţii speciale în mai multe oraşe ale ţării, în case de cultură, teatre sau cinematografe vechi. Pentru spectatorii unora dintre oraşele respective va fi o ocazie unică să vadă cel mai aşteptat film al anului pe ecran mare şi să-i întâlnească pe unii dintre membrii echipei.

După dealuri” este scris și regizat de Cristian Mungiu, inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu-Bran. Imaginea este semnată de Oleg Mutu. Filmul spune povestea a două fete care au crescut împreună şi care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. Alina se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichiţa, prietena ei din copilărie faţă de care se simte încă foarte ataşată. Voichiţa şi-a găsit însă calea în credinţă, iar maicile printre care trăieşte la mănăstire ţin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâştige afecţiunea Voichiţei, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forţa care o animă.

Filmul premiat la Cannes pentru scenariu și interpretare – dublu trofeu care premiază prestațiile actrițelor Cosmina Stratan și Cristina Flutur – a avut proiecții sold out – cu câteva zile înainte de rulare – și la Haifa, Hamburg, BFI London Film Festival sau New York Film Festival. După dealuri” a câștigat Marele Premiu al secțiunii Filmmakers of Tomorrow – FEDEORA, la Festivalul Internațional de Film de la Haifa, trofeu acordat de un juriu desemnat de Federația Criticilor de Film din Europa și Zona Mediteraneană. „După dealuri” a fost desemnat Cel mai bun film la Festivalul de Film de la Vukovar (Croația) şi la Herceg Novi (Muntenegru).

 

 

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate