Filmul de Piatra, editia „2.0” – încă un succes!

0

Duminică seara s-a încheiat la Piatra Neamt o nouă editie a festivalului Filmul de Piatra, desfăsurat între 6 si 9 ianuarie la Piatra Neamt si consacrat scurtmetrajelor din România si Republica Moldova.

Pelicula „Balonul”, regizată de cineastul din Republica Moldova Sergiu Ciorescu, a câstigat premiul pentru cel mai bun film de fictiune. „Balonul” spune povestea unei tinere de 17 ani care, după ce părintii i-au plecat în străinătate, e pusă în situatia de a-si îngriji bunicul bolnav. Juriul a apreciat pelicula pentru că „abordează o problemă socială serioasă” si a numit Balonul „un film matur si emotionant, marcat de un puternic realism”.

Dintre documentarele din competitie a fost premiat „Hot de biciclete in Bucuresti”, de Vlad Ursulean. Protagonistul filmului reuseste să fure de mai multe ori aceeasi bicicletă, în plină zi, în mai multe locuri foarte aglomerate din capitală. În motivatia juriului se afirmă că filmul e „un studiu despre pasivitatea si despre alienarea din marile orase, redat într-un mod accesibil si amuzant”.

Roxana Bentu a câstigat la categoria animatie, cu „Growing”, un film despre evolutia individului în societatea de consum.

Cel mai bun film experimental din concurs a fost considerat „You can’t hide love from gipsies”, regizat de Maria Trifu, iar premiul pentru videoclip i-a revenit lui Dragos Bardac, pentru „Life Buoy”, un cântec al trupei The Pixels.

Premiul publicului s-a împărtit între Victor Dragomir (Strung Love) si Bogdan Drăgoi si Doru Drăgoi (Ochiul Păpusii).

Din juriul festivalului au făcut parte regizorii Napoleon Helmis si Copel Moscu, directorul de imagine David Procter, actrita Irina Săulescu si Benjamin Ribout, directorul artistic al festivalului de film pentru copii KinOdiseea.

52 de scurtmetraje au fost incluse în competitia celei de-a doua editii a festivalului Filmul de Piatra, selectionate dintr-un numar record de înscrieri: 209. Festivalul a mai inclus si selectiuni din manifestări asemănătoare, precum Next, Shorts Up, Filminute, Anim’est sau TIFF, dar si evenimente speciale: spectacolul multimedia „PERICOL”, un workshop de imagine de film cu David Procter, un program de filme de groază, proiectii speciale ale filmelor Veronica si Nuntă în Basarabia, si un concert unplugged cu The Amsterdams.

Invitatul special al acestei editii a fost alpinistul Ticu Lăcătusu, primul român pe Everest. Ticu Lăcătusu a prezentat publicului fragmente filmate din expeditiile sale si a povestit despre experientele prin care a trecut.

„Pe lângă faptul că festivalul de scurtmetraj de la Piatra Neamţ construieşte o identitate culturală unui cochet oraş moldovenesc, el configurează una particulară tinerei generaţii de cineaşti români care se întâlnesc aici, unii chiar cu filmul lor de debut.” declară criticul Angelo Mitchievici, prezent la festival.

Sala Teatrului Tineretului, unde s-au desfăsurat proiectiile, a fost plină până la refuz la mai toate programele, o bună parte dintre spectatori apelând la scaune pliante, si acestea devenind insuficiente. Publicul total estimat pentru cele 4 seri de festival este de peste 6000 de spectatori.

[PALMARES COMPLET]
PREMIUL PUBLICULUI
Strung Love, r. Victor Dragomir
Ochiul Papusii, r. Bogdan Dragoi si Doru Dragoi
CEL MAI BUN FILM DE FICTIUNE
Balonul, r. Sergiu Ciorescu
MENTIUNI:
Categoria Grea, r. Olivia Caciuleanu
Sputnik, r. Cristina Grosan
CEL MAI BUN FILM DOCUMENTAR
Hot de biciclete in Bucuresti, r. Vlad Ursulean
MENTIUNE:
Zmeii, r. Andrei Tanase si Vlad Ilicievici
CEL MAI BUN FILM DE ANIMATIE
Growing, r. Roxana Bentu
MENTIUNE:
Doua adevaruri, r. Melinda Kadar
CEL MAI BUN FILM EXPERIMENTAL
You Can’t Hide Love From Gipsies, r. Mara Trifu
MENTIUNE:
Ceva mai bun, r. Roxana Mocanu
CEL MAI BUN VIDEOCLIP
Life Buoy, r. Dragos Bardac
MENTIUNE:
De ce, r. Catalin Bugean

Stiri Neamt

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate