Fiecare viaţă contează

0

Din cauza stressului provocat de situatia economica din Neamt, spre deosebire de anul trecut rata divorturilor a crescut cu 40%, in special la cuplurile cu varste cuprinse intre 30-44 ani. De asemenea si rata tentativelor de suicid a crescut cu 30 %. S-au raportat corelaţii semnificative între suicid şi rata divorţurilor. Stressul este un răspuns al organismului uman în momentul în care este supus la situaţii copleşitoare pentru care nu dispune de resursele necesare pentru a depăşi factorul problemă. Epidemii de sinucideri s-au remarcat în toate timpurile, însă parcă în aceste momente totul se amplifică. Pe de altă parte şi un divorţ are un efect daunator si de durata asupra organismului, incat chiar si o casatorie ulterioara nu te ajuta sa treci peste trauma. Lipsa banilor, grija zilei de mâine, supărările cauzate de lipsa unui trai decent, imposibilitatea de a oferi copiilor o viaţa mai bună, neîntelegerile familiale, toate conduc la o cădere psihologică şi la tentative de sinucidere. Prin sinucidere, majoritatea încearcă să rezolve o problemă, însă se remarcă adesea acel sinucigaş care pe de o parte se spânzură, şi pe de altă parte strigă după ajutor.
Este îngrijorător faptul că în mileniul al 3-lea, după atâtea mii de ani de evoluţie, oamenii ajung în starea disperată de a-şi lua viaţa. Se pare că gradul de confort şi relaţiile interumane nu reuşesc decât să anihileze echilibrul psihologic. Pentru că în ziua de azi, traiul bun cere mereu ceva în schimb: muncă multă, efort înzecit, stress continuu pentru finalizarea termenelor limită, competiţia între angajaţi, competiţia între soţ şi soţie, între copii şi părinţi. Oamenii cer din ce în ce mai mult de la ei înşişi şi de la cei din jur, şi-au creat standarde mai înalte şi nimic nu îi mai poate mulţumi. Din acest motiv, căsniciile se surpă după 2-3 ani, copiii fug de acasă, aleg căi neortodoxe de a-si trăi viaţa, angajaţii deveniţi şomeri străluciţi aleg să îşi termine socotelile cu viaţa.
Este important pentru cei apropiaţi ca în momentul în care sesizează că o persoană are intenţii de suicid să aplaneze această stare de depresie, să apeleze la personal specializat, să o convingă de faptul că există o soluţie pentru orice problemă, indieferent de cât de gravă e.
Toate aceste probleme sunt o realitate, însă nu reprezintă o soluţie. În ziua de azi, oamenii nu sunt la fel de puternici cum erau în trecut, cedează uşor şi preferă să renunţe în loc să lupte. Poate ar trebui să ne uităm mai puţin la televizor, să ne lăsăm mai puţin influenţaţi de violenţa mass-media, să ne îndreptăm privirea spre ce e al nostru, spre puţinul pe care îl avem şi să luptăm pentru el. Repetăm: divorţul şi suicidul NU rezolvă problema. Dimpotrivă, îi vor răni pe cei dragi şi vor crea un dezechilibru din ce în ce mai mare în societate.

M.I.

MORALA: Fiecare dintre noi este mai puternic decât pare, mai valoros decât este considerat, este o rotiţă de care depinde perfectul mers al unui mecanism.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate