Festivalul de Teatru revine la Piatra-Neamț

3

După o absență de 4 ani, marcată în special de lipsa de fonduri, directorul Teatrului Tineretului, Liviu Timuș, a anunțat  revenirea Festivalul de Teatru de la Piatra-Neamț.

Este cea de a 27-a ediție a unui festival dedicat în special tinerilor, care încearcă promovarea talentului și creativității generației noi de actori, regizori, dramaturgi și scenografi.

„Am creat această nouă secțiune a festivalului, Pledez pentru tine(ri), pe lângă regalul teatral, pentru a confirma ceea ce este Teatrul Tineretului și a duce mai departe  istoria acestei școli de teatru, acestui fenomen Piatra-Neamț, cum a fost numit acest teatru care a lansat încă de la început actori mari.”, a declarat  directorul TT Liviu Timuș.

În acest sens, la Festivalul care este construit sub forma unui concurs vor participa în special tineri absolvenți de teatru, a căror vârstă nu depășește 35 de ani. În principiu, directorul teatrului își dorește să facă din Teatrul Tineretului o rampă de lansare, așa cum a fost recunoscut acesta de-a lungul timpului.

În ceea ce privește criteriile de selecție a spectacolelor de teatru, misiunea cea mai grea i-a aparținut criticului de teatru Oltița Cîntec.  Din 80 de spectacole de teatru înscrise, aceasta a ales 16 spectacole care vor face parte din secțiunea concurs a festivalului. Totodată, iubitorii de teatru se vor delecta și cu 10  spectacole care nu fac parte din concurs. Astfel, pe scena Teatrului Tineretului vor urca și actori consacrați, Ion Caramitru, Horațiu Mălăele, Oana Pellea, Florin Piersic Jr. fiind doar câteva dintre numele care vor încânta publicul nemțean.

Festivalul de Teatru din Piatra Neamț, care se va desfășura pe parcursul a 12 zile în perioada 11-22 octombrie 2015 , va prilejui și 3 lansări de carte, dar și un concert de încheiere marca Nicu Alifantis. Juriul acestei ediții, format din: Maria Zărnescu (preşedinte) – teatrolog, critic de teatru, prof. asoc. dr. UNATC București, Alina Herescu – scenograf și Szabó K. István – regizor de teatru, va acorda premii pentru cel mai bun spectacol, pentru cea mai bună regie, pentru cea mai bună scenografie, pentru cel mai bun actor și cea mai bună actriță.

Chiar dacă directorul Teatrului Tineretului, Liviu Timuș a vorbit în special de importanța și valoarea culturală a festivalului, acesta a amintit și de sponsorizările primite de la autoritățile locale, dar mai ales de implicarea firmelor private în buna desfășurare a acestui eveniment de talie națională.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. Flavius spune

    Pentru userul hitler: da-ti una peste gramatică

  2. hitler spune

    Cred ca ar fi binevenita o campanie gen: da-ti un leu pentru ateneu. Si poate mai putem remedia ceva din dezastrul de la Teatrul Tineretului.

  3. stanescu cristinel spune

    Felicitari celor care au pus umarul la readucerea ácestui festival in orasul nostru….

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate