Festivalul de lăută din Cetatea Neamt

0

Manifestarea, organizată în perioada 17-19august a.c. sub patronajul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Național în parteneriat cu Complexul Muzeal Județean Neamț și găzduită la ceas de seară de unica fortificaţie medievală păstrată și restaurată din Moldova, este deschisă atât pleiadei noi de lautiști din România (menestreli din Iași, Timișoara, Hunedoara), dar și unor instrumentiști ce s-au asociat lăutei (harpă celtică, vihuela). Proiectul educațional își propune să promoveze acest instrument mai puțin cunoscut în România, cât și sensibilizarea instituțiilor de învățământ muzical din România în vederea introducerii acestuia în studiul curent.

PROGRAM

august 2012

artist

interval orar

durata

vineri, 17

Nicolae SZEKELY

19.00-19.50

50 min

Caius HERA

19.50-20.05

15 min

sâmbătă, 18

Caius HERA

19.00-19.50

50 min

Constantin LAZĂR

19.50-20.00

10 min

duminică, 19

Constantin LAZĂR

19.00-19.55

55 min

Cetatea Neamț se va deschide de la ceasurile 11 și până la apus de soare atât vechilor bresle meşteşugăreşti, cât şi publicului larg căruia îi sunt propuse: spectacole de teatru, scenete şi animaţie pentru copii, Comedia dell’arte, teatru de păpuşi, ateliere de confecţionare de păpuşi tradiţionale şi panarame, spectacole folclorice, dansuri tradiţionale, prezentări de activităţi lucrative specifice perioadei medievale (meşteşugari, negustori, agricultori), expoziţii specifice, conferinţe publice pe teme de istorie şi literatură veche, ateliere de oralitură, şi multe, multe alte surprize (străjeri la porţile turnului, salvarea domniţei din iatac, baba-oarba între coconii domnești şi domniţe, ursitoare, sânziene, doftoroaie cu leacuri miraculoase, patrula străjerilor cetăţii, munteni cu ciobăneşti româneşti, muschetari cu şi fără muschete, cavaleri luptându-se cu spadele sau ademenind domniţe, boieri, dregători, răzeşi, plăieși, menestreli, trubaduri, căldărari, lingurari, hoţi mărunţi şi tălhari jefuind personajele medievale şi … nu numai).

Proiectul este conceput spre a iniţia organizarea – prin atragerea de fonduri şi susţinere mediatică – de tabere de igienizare şi conservare a unor situri medievale din judeţul Neamț, prin angrenarea de tineri voluntari.

Mirel REMESCU

Director MarCom

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate