Fenomene hidrometeorologice periculoase

0

Ca urmare a precipitaţiilor abundente căzute pe teritoriul judeţului Neamţ, în ultimele ore, mai multe localităţi au fost afectate de inundaţii. Conform primelor evaluări întocmite, cele mai afectate sunt localităţile Miron Costin (comuna Trifeşti), Români, Munteni (comuna Văleni), David (comuna Văleni) şi cartierul Dărmăneşti (municipiul Piatra Neamţ).
În cursul acestei dimineţi, în urma revărsării pârâului Româneşti pe raza localităţii Miron Costin, 7 locuinţe au fost inundate şi 2 persoane în vârstă (cu dizabilităţi) au fost evacuate de către pompierii militari. În localitatea Români, 2 locuinţe şi curţile aferente au fost inundate.
Din cauza inundării drumului comunal DC 181 Moreni – Munteni, pe o distanţă de 0,5 km, cca 80 de gospodării din satul Munteni (comuna Văleni) sunt izolate, accesul la acestea putându-se realiza după retragerea apelor. Tot în comuna Văleni, pe DJ 157 A Văleni – David, ca urmare a ruperii unui pod, 60 de gospodării din satul David sunt izolate parţial, accesul la acestea putându-se realiza pe rute ocolitoare, prin satul Bârgăoani.
În municipiul Piatra Neamţ, pompierii militari intervin pentru evacuarea apei din subsolurile unor blocuri situate pe străzile Nicolae Iorga şi Ulmilor, precum şi din 2 curţi inundate pe străzile Hangului şi 1 Decembrie 1918.
Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, domnul prefect Mihai Archip, a dispus mobilizarea tuturor autorităţilor locale din zonele afectate şi a instituţiilor cu responsabilităţi, pentru înlăturarea efectelor produse de inundaţii.
Inspectorul şef al ISU Neamţ a dispus alarmarea parţială pentru intervenţie a unităţii (grupa operativă şi forţe din fiecare detaşament) pentru a putea gestiona situaţiile generate de precipitaţiile căzute. În acest moment, forţe şi tehnică din cadrul inspectoratului (10 ofiţeri, 60 de subofiţeri, 7 autospeciale, 3 motopompe, 2 bărci pneumatice, 2 autocamioane) sunt dislocate în toate zonele care se confruntă cu probleme. Specialiştii Sistemului de Gospodărire a Apelor monitorizează cursurile de apă de pe teritoriul judeţului pentru a putea atenţiona în cazul producerii unor creşteri a debitelor şi nivelurilor acestora.
S.C. Hidroelectrica S.A. va creşte, progresiv, deversările controlate din Acumulările Vaduri (până la 400 mc/sec.) şi Reconstrucţia (până la 500 mc/sec.). Deversările controlate din Acumularea Izvorul Muntelui rămân la debitul de 34 mc/sec.
Conform măsurătorilor efectuate de specialişti, cantităţile de precipitaţii căzute după miezul nopţii pe teritoriul judeţului sunt următoarele: Piatra Neamţ – 59,6 l/mp, Toaca – 17,7 l/mp, Roman – 27,6 l/mp, Târgu Neamţ – 42.60 l/mp.
Dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă a transmis comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi membrilor CJSU o atenţionare meteorologică COD GALBEN de precipitaţii abundente, o atenţionare hidrologică COD GALBEN care prognozează creşteri de debite şi niveluri pe râurile Moldova şi Bistriţa şi afluenţii acestora, precum şi o atenţionare nowcasting (de producere a fenomenelor meteorologice imediate) valabilă pentru intervalul orar 07.55 – 09.25.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate