Farmaciile pot testa rapid cu teste gratuite de la Minister, dar la Neamț nicio farmacie nu este avizată. De ce în unele locuri se poate și la noi nu?

1

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a semnat pe 10 mai 2021 ordinul nr. 644/2021 privind activitatea de testare în farmacii cu teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2. Prin acest ordin se stabilește faptul că farmaciile au posibilitatea să facă teste antigen rapide pentru depistarea COVID-19, cu un aviz temporar emis de DSP-uri timp de 6 luni, cu posibilitate de prelungire. Personalul instruit și echipat poate utiliza exclusiv teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 din nazofaringe.

Acestea pot prelua teste antigenice rapide de la Ministerul Sănătății, cu titlu gratuit, prin direcțiile de sănătate publică județene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti, în limita stocului disponibil. Testarea se realizează prioritar cu testele primite de la Ministerul Sănătății, care nu pot face obiectul comercializării. În urma efectuării testării, farmaciile emit un buletin de testare, semnat electronic, pe care îl comunică persoanei testate. De asemenea, au obligația de a raporta către direcțiile de sănătate publică județene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti, rezultatele tuturor testelor efectuate și situaţia stocurilor.

Testarea are un rol esențial în limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2. Utilizarea corectă a testelor rapide, în număr mare și asigurând un timp scurt între cerere și acces la testare, ceea ce înseamnă implicit un rezultat rapid, are un rol semnificativ în reducerea răspândirii virusului. Prin aceste reglementări, persoanele care au suspiciuni sau simptome vor putea să-și facă testul rapid într-un mod accesibil și sigur”, a declarat, la vremea respectivă ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Testele furnizate de Minister prin DSP-uri către farmacii sunt gratuite, dar serviciul de testare prestat de către unitățile farmaceutice poate fi tarifat, în acord cu legislatia in vigoare, pentru a acoperi cheltuielile nedecontate, reprezentate de materialele de protecție, consumabile, plata personalului.

Colegiul Farmaciștilor din România a salutat această măsură într-un comunicat emis în octombrie 2021: „CFR reiterează importanța implementării serviciului farmaceutic de testare în scop diagnostic, pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 și a aportului adus de farmaciștii din farmaciile comunitare prin participarea la campania de sănătate publică privind creșterea capacității de testare a populației pentru COVID-19, într-un moment critic pentru sistemul de sănătate din România.”

La 10 luni de la emiterea acestui ordin, în Neamț nicio farmacie nu este disponibilă pentru efectuarea testelor antigen gratuite de la Minister, teste care, chiar dacă includ o taxă pentru manoperă și echipament, sunt, oricum, mai ieftine decât un test similar efectuat într-o clinică, deoarece nu se mai plătește testul în sine, care nu poate fi comercializat. În multe țări europene farmaciile au fost utilizate încă de la începutul campaniilor de testare și și-au dovedit eficiența în acest sens.

Din păcate, la această oră, în toată țara doar 137 de farmacii fac testare. Un nemțean care ne-a contactat se întreabă firesc:

„De ce nu avem în județ nicio farmacie avizată de MS pentru realizarea de teste rapide antigenice, gratuite în limita stocului disponibil, pentru diagnosticarea SARS-CoV-2? De ce în alte locuri se poate și la noi nu? Până si Vasluiul are 2 farmacii pe listă… Prețurile la clinicile private variază între 50 si 90 de lei, o sumă ce nu este de neglijat având în vedere vremurile ce le trăim, cu prețuri în creștere la toate produsele.”

Adresăm și noi aceeași întrebare autorităților locale. Poate vom primi, totuși, un răspuns.

Lista farmaciilor autorizate pentru testare la data de 10.01.2022; județul Neamț nu se regăsește pe listă nici măcar cu o farmacie:

farmacii-avizate-pentru-testare_10.01.2022-2

sondaj ziar piatra neamt

whatsapp ziar piatra neamt

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Lica spune

    La noi la Neamț totul este in moarte clinică.Nu se mișcă nicio frunză.Putina agitație este la mișcarea pe posturi când se face rocada politică.Mereu vedem aceleași fețe,ascultam aceleași promisiuni mincinoase.Mai citim că s-au vaccinat și la noi la chiuvetă,la CJAS banii se sifonează pe certificate medicale false cu ajutor din interior,la Spitalul Județean 99,9 din bani se duc pe salarii,acum au mai venit și facturile la utilități,virusul circulă la greu , mulțumim din inimă celor care ne-au adus în această situație.Suntem fericiți că trăim într-un oraș SMART,ce zici dle Carabelea,au dispărut și stațiile alea jegoase dar măcar te mai apărau de intemperii.Cine să-și asume să facă teste????

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate