Fără precedent: Avion cu pasageri, deturnat pentru arestarea unui jurnalist de opoziție

0
Roman Protasevici/ Foto: Twitter

Roman Protasevici este un jurnalist de opoziție, împotriva regimului Lukașenko, în vârstă de 26 de ani, care a relatat despre protestele din Belarus. Acesta a fost arestat astăzi la Minsk, după ce avionul în care se afla a fost deturnat în spațiul aerian al Belarusului la ordinul președintelui Aleksandr Lukașenko, cu pretextul că ar fi fost o amenințare cu bombă scrie presa centrală.

Belarus a trimis astăzi, 23 mai, un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta aeronava comercială. Avionul venea de la Atena şi avea ca destinaţie Vilnius. La bord nu au fost găsiți explozibili. Serviciile de securitate belaruse l-au plasat pe Protasevici pe lista „persoanelor implicate în activităţi teroriste”, acesta fiind motivul arestării.

Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, este fondatorul unui canal pe aplicația Telegram, Nexta, care a devenit una dintre principalele surse de știri despre reprimarea manifestațiilor împotriva lui Aleksandr Lukașenko. El este ostil liderului din Belarus și a ajutat la coordonarea protestelor. Aflat la putere din 1994, Aleksandr Lukașenko a lansat o represiune violentă a protestelor de stradă din 2020, izbucnite în urma alegerilor prezidențiale care au fost considerate fraudate.

„Deturnarea de către autorităţile belaruse a unui zbor Ryanair este inacceptabilă. Este indispensabil un răspuns ferm şi unit al europenilor”, a scris pe Twitter şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, potrivit AGERPRES.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au făcut de asemenea apel la Belarus să permită ca toţi pasagerii din avion să îşi continue călătoria. Ulterior, avionul de linie al Ryanair deturnat duminică după-masă de Belarus a decolat de la Minsk cu destinaţia Lituania, a anunţat pe Twitter comisarul european al Transporturilor, Adina Vălean, potrivit AFP.

Avionul care avea la bord peste 100 de pasageri a aterizat în siguranță la destinație în această seară. Șase pasageri lipseau la aterizarea în Lituania și se bănuiește că 5 dintre ei erau agenți ai serviciilor secrete din Belarus, iar al șaselea Roman Protasevici. Susținătorii lui Protasevici se tem pentru viața acestuia, regimul Lukașenko fiind unul foarte dur.

MAE a reacționat:

MAE își exprimă profunda îngrijorare cu privire la demersul inadmisibil al autorităților belaruse care au forțat aterizarea la Minsk a unui avion de pasageri, care zbura pe ruta Atena-Vilnius, și îl condamnă cu fermitate. MAE consideră incidentul ca fiind unul deosebit de grav și, prin intermediul Ambasadei României la Minsk, a transmis autorităților belaruse, după forțarea aterizării la Minsk, necesitatea ca toți pasagerii avionului să își continue imediat și în siguranță călătoria.

Totodată, MAE își exprimă îngrijorarea cu privire la arestarea, în urma forțării aterizării aeronavei la Minsk, a unui jurnalist belarus aflat la bordul avionului. De asemenea, MAE susține necesitatea demarării de urgență a unei investigații internaționale independente care să determine circumstanțele exacte în care acest incident grav s-a produs.

Toate aceste elemente de mai sus vor fi comunicate și mâine ambasadorului belarus la București, care va fi convocat la MAE din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu. MAE a depus eforturi susținute, încă de la producerea incidentului, prin misiunile diplomatice de la Minsk, Atena și Vilnius pentru a determina dacă în avion se aflau și cetățeni români. Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul României la Minsk s-a deplasat la aeroportul din Minsk pentru clarificarea situației, dar, având în vedere dificultatea de a relaționa cu autoritățile belaruse, nu a fost posibilă determinarea cu certitudine a faptului dacă în avion se aflau și cetățeni români.

Ambasadorul României la Vilnius s-a aflat, de asemenea, la aeroportul din Vilnius și a fost în contact permanent cu autoritățile lituaniene, care au procesat pasagerii avionului ajuns la destinație. Autoritățile lituaniene au confirmat ambasadorului român, după debarcarea tuturor pasagerilor, că la bordul aeronavei nu s-a aflat niciun cetățean român.”

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate