Fără patimă: O palmă pe nume Cîțu

Operațiunea „Totul sau nimic” merge înainte. Aparent, Ludovic Orban e trecut la regim de cruțare din moment ce Iohannis l-a scos din linia principală de tir. Ieșirea tranșantă din combinația pentru alegeri parlamentare anticipate, combinație care a dat onoarea pe oroare, a căzut. Simulacrul cu asamblarea unei noi echipe guvernamentale este întreținut de un PSD din ce în ce mai contorsionat. Simpla idee – nu și decizie finală – de a-l urca pe Șerban Nicolae în fruntea Senatului îl ajută de minune pe Iohannis. Cum naiba să-l ameninți c-o meritată suspendare, când locul i-ar fi luat provizoriu de unul dintre cei mai detestați politicieni post-decembriști? Prin comparație, Nicolae Văcăroiu era, așa, de-o noblețe inspirațională. Iar Titus Corlățean ar echivala cu o reafirmare a valorilor europene sănătoase în interiorul unui partid etichetat ca nefrecventabil chiar în familia politică pan-europeană din care face parte.

Situația, de fapt criza orchestrată de binomul cu față umană Iohannis – PNL, era descrisă undeva într-un mod tare sugestiv, ceva în genul: aveau un tratament și căutau boala. Decizia comisă miercuri, prin acordarea rolului de făcător de guvern lui Florin Cîțu, arată cât de jos s-a coborât pe scara responsabilității, a devotamentului față de țară. Hai, înțelegem, la a doua desemnare a lui Orban s-a zis pe față că propune o echipă ca să fie trântită cu sprijinul propriului partid, deschizând astfel o filă unicat a absurdului, a aberației cu irizații de ticăloșie în politica modernă. Dar să vină ăștia din neobinom să declare că Florin Cîțu are ca misiune coagularea unei majorități parlamentare, asta e flagrant, cum ar fi zis Pinalti pe vremuri. Și de-ar ajunge la vot (regulamentar) pe bune, pe Cîțu nu-l votează mulți de-ai lui.

În PNL se vorbește c-a fost înfiat de partid și poziționat pe loc eligibil pe mâna lui Lucian Isar. Drumul duce la Alina Gorghiu, apoi la Carmen Iohannis, alături de care asista, într-o lojă, la depunerea primului jurământ de președinte de către soțul doamnei Carmen. Prin urmare, capătă sens comentariile din partid potrivit cărora desemnarea lui Cîțu la Finanțe s-ar fi perfectat în urma insistențelor prezidențiale.

Fondul, însă, e altul. Guralivul Cîțu face rău la seriozitatea și credibilitatea partidului.

Numai anul trecut, să ne amintim, de câte ori a „dezvăluit” cum Guvernul PSD a încălcat legea, ba la aprobarea bugetului, ba la rectificarea de vară. În termeni apocaliptici, acuza falsificarea cu bună știință a datelor financiare, estimând el că „aproximativ 10% din PIB s-ar fi furat în ultimii doi ani și jumătate” și că „banii au ajuns la PSD+ALDE”. A uitat ce-a zis? Se întâmpla fix într-o zi de marți 13, în august. Pe la începutul lui martie avusese alt acces de „dezvăluiri” nefinalizate. În închipuirea lui visa anchete viguroase și condamnări pe măsură. N-a ieșit nimic. Ajuns ministru, s-a menținut pe aceeași linie. Unde e dubla contabilitate descoperită la Finanțe? Unde e lista cu primarii favorizați politic prin PNDL?… Nimic, nimic.

Tot pe fond, să recuperăm încă ceva. Împreună cu prietenul Isar și un al treilea trezorier-șef de bancă privată, a fost exclus din sistem fără drept de revenire. Cîțu fusese vizat de o investigație a Consiliului Concurenței privind posibila înțelegere între băncile ING, UniCredit și Bancpost, acuzate că au convenit să practice dobânzi foarte mari, de până la 99%, pe piața interbancară, pentru a masca eșecul așa-zisului atac speculativ împotriva monedei naționale din 2008. Investigația s-a închis oficial în 2013, fără niciun rezultat, fără explicații. Accesul interzis în sistemul bancar a rămas în vigoare. Nu-i bun de bancă, la PNL e bun de Finanțe. De ieri, e bun de prim-ministru.

În aceste condiții, desemnarea lui merge descrisă fără nicio ezitare ca o adevărată palmă. O palmă te trezește din somn, din leșin, din beție, dintr-o rătăcire. Din prostie, nu s-au semnalat cazuri.

Viorel COSMA

Foto: Facebook/ Florin Cîțu

- Apreciază pagina -

2 Comentarii
  1. Marcica spune

    Poporu nu vrea catzu sa esim in strada ne taie pensile

  2. Marcica spune

    Nul vrem pe Catzu priministru el ne va micsora pensile.oamenii sa easa in strada sal deie jos

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate