Educația juridică – o nouă inițiativă la Colegiul Național „Petru Rareș”

1

La inițiativa Consiliului Elevilor din Colegiul Național „Petru Rareș”, s-a demarat prima activitate din cadrul unui nou proiect din Colegiu, desfășurat cu sprijinul IPJ Neamț – educația juridică. Am debutat așadar la ora de dirigenție a clasei a IX-a B, unde am vorbit despre norme legale, reguli de circulație, despre îndatoriri și drepturi ale cetățeanului.

            Consiliul Elevilor, reprezentat prin președinta Ilinca Leșovschi, l-a invitat pe domnul comisar șef Sorin Mihai Bărbieru, de la Direcția Generală Anticorupție Neamț, ca în cursul a două ore de dirigenție din luna februarie să le vorbească elevilor despre ce înseamnă spiritul legii și cât de importantă este respectarea normelor legislative.

            Elevilor li s-a adus la cunoștință, riguros, conceptul de lege și relevanța conștientizării consecințelor în raport cu faptele comise. Au aflat astfel că în funcție de vârsta persoanei, pedepsele pot varia, astfel: persoanele sub 14 ani sunt scutite de orice fel de pedeapsă, părinții urmând să răspundă în fața legii, persoanele cu vârsta cuprinsă între 14-16 ani primesc o parte din pedeapsă (acest lucru fiind la latitudinea organelor legii), iar persoanele cu vârsta de peste 16 ani își asumă toată răspunderea cu privire la faptele lor.

            Elevii s-au familiarizat cu legea fundamentală a statului român, Constituția României. În acest sens, domnul comisar șef a continuat o dezbatere asupra drepturilor omului, plecând de la dreptul la viață (drept primordial), dreptul la sănătate și dreptul la educație, până la dreptul la opinie liberă.

Pornind de la dreptul la opinie, au înțeles că își pot expune părerea despre orice subiect în mod liber, dar fără a încălca dreptul altui om prin opinia lor. Astfel, elevii au pornit o discuție despre fenomenul îndelung dezbătut, numit bullying ce constă în agresiunea verbală și fizică (acțiune ce se pedepsește, de asemenea, conform codului penal). 

            „Consider că educația juridică este necesară, fiecare elev din școala generală sau liceu, este bine să știe care îi sunt drepturile, ce obligații are, care sunt instituțiile care trebuie și îl pot ocroti, să știe că este ocrotit. Educația juridică reprezintă un prim pas. Cu cât va cunoaște mai bine sistemul judiciar, prevederile legale, mai ales cele ale Codului Penal, cu atât cred că se va simți mai în siguranță. Pentru început au fost timizi, însă pe parcurs am descoperit cu foarte mare plăcere că sunt super inteligenți și dornici de a cunoaște cât mai mult. S-au prins ușor de jocul de rol și întrebările lor au fost din ce în ce mai interesante. Am rămas impresionat.”, a mărturisit domnul comisar șef, Sorin Mihai Bărbieru.

            De altfel, proiectul a fost primit cu brațele deschise și de doamna profesoară Mitrea Loredana, diriginta clasei a IX-a B. „Educația juridică este o necesitate pentru elevi și trebuie ca aceasta să le fie accesibilă, să le fie explicată pe înțelesul lor, într-un mod cât mai puțin formal. Atunci când inițiativa de a afla și apoi a populariza informații din acest domeniu către colegii lor le aparține, motivația tinerilor crește. Iată o rețetă de succes pe care o experimentează în aceste zile elevii CNPR, la sugestia CȘE.”

  • articol scris de elevele Colegiului Național „Petru Rareș”, Alui-Ion Denisa-Andreea și Ceban Ana-Maria

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Rebeca spune

    Foarte bun acest articol și foarte bună această inițiativă

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate