Fără patimă: Cum s-a săpat aiurea în jurul IT-ului cu hârlețul rupt al impozitării

0

Nebunia cu impozitarea IT-iștilor s-a evaporat de fapt înainte să prindă un pic de cheag. Câte unul, altul încearcă s-o reaprindă. Fără Ludovic Orban parcă n-au haz. Deseori turbulent, de multe ori impetuos, natural în accentele patetice și atras de vocalize stridente, categoric pasionat de politică în esență, președintele PNL are și un talent inconfundabil de a isca și întreține controverse. Pietrele și balta îi sunt familiare. 

Declarația-proiect inițială, corectă în principiu ca pornind de la echitatea fiscală, dar groaznic susținută, se arată azi mai degrabă ca un test efectuat în ape tulburi. Zidul de ostilitate s-a ridicat cât ai clipi. Demonizarea lui Orban s-a cuplat cu descurajarea primitivă a oricui era tentat să discute la rigoare despre scutirea de impozit. Unde mai pui că ministrul Teodorovici a sărit din chiloții sportivi de Orlandinho în izmenele evazate clasa Horrorlando, anunțând extinderea facilităților pentru noi industrii.

Scutirea de impozit în discuție e pe venituri din salarii și asimilate salariilor pentru angajații operatorilor economici care își desfășoară activitatea pe teritoriul României (…), al căror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator. De aici pornește subiectul. Ca să vă dați seama cum se umblă la stimularea gardului prin efectul de băț, figuri vulcanizate în genul ălora de la www.startupcafe.ro cică au descoperit o parte din esența tehnică (https://www.startupcafe.ro/taxe/it-scutire-impozit-salariu-job.htm) a subiectului abia în cursul zilei de vineri, postarea de la ora 13:34 primind link pe HotNews.ro la 13:55. Adevărul, ca de obicei, scoate urechile din altă parte.

Legiuitorul a vut grijă să explice, pe coduri CAEN, obiectele de activitate privilegiate. Sau încurajate. Primul pachet înseamnă editarea de jocuri de calculator (cod CAEN 5821) și alte produse software (5829). Al doilea, cu activități de servicii în tehnologia informației, conține realizarea de soft la comandă (6201), consultanță în IT (6202) și alte activități privind tehnologia informației (6209). Surpriza neagră pentru corul de promotori de diversiuni, în genul închipuitelor foloase trase de dezvoltatorii de video-chat, e că nu sunt incluse gestiunea și exploatarea mijloacelor de calcul, nici activități ale portalurilor web, prelucrarea datelor, administrarea paginilor web si activitati conexe.

Pe urmă, despre care angajați vorbim? Toți grămadă, de la mimoze și aghiotanți personali la arhitecți de sistem? Că așa a înțeles poporul când a fost articulat cu numărul impresionant de angajați din domeniu. Nici vorbă! Postul ocupat trebuie să facă parte dintr-un compartiment specializat de informatică, evidenţiat în organigrama angajatorului. Pe lângă condițiile de studii superioare (absolvite sau în curs) impuse salariaților, onor angajatorul e obligat să înregistreze distinct în balanțele analitice veniturile din crearea de programe destinată comercializării, ba să realizeze o normă minimă anuală de venituri pe cap de profesionist scutit de impozitul de venit. Iar ocupațiile admise, 10 la număr, nu lasă loc de confuzii.

Faza e cu norma. Ordinul comun al miniștrilor de la Comunicații, Educație, Muncă și Finanțe, publicat în Monitorul Oficial în ianuarie 2018, stabilea pragul de jos la echivalentul a 10.000 euro/an/angajat (art. 1, al. 1, lit. d). La așa venituri nu-ți ajunge de leafă. Până la 70-80% costuri de personal în totalul costurilor unei „companii tech”, cum afirmă în buclă câte un recrutor de serviciu, drumul e lunguț bine. Se cere susținut în mod convingător. Peste schema asta s-a trecut în pasul ștrengarului. Sau al voinicului. Rețeta e cunoscută de la mobilizarea în haită a ONG-urilor toxice cu față umană, a rețelelor spoite de criminalitate culturală organizată etc.

În paralel, e de reținut că o armată de programatori români de forță, alături de ingineri de sistem profunzi, lucrează din România, eventual de-acasă, direct la angajatori cu sediul în străinătate. Acolo, bani-de-bani. Fără facilități fiscale. Alții-s prinși în contracte de muncă încheiate cu subsidiare și parteneri ai unor companii prin fața cărora bați pas de defilare. Nu trăiesc din facilități. În marja a circa 30.000 de „răsfățați” autentici (potrivit unor estimări rezonabile), ajungem la marile firme autohtone jucătoare în domeniu. Informațiile aruncate la derută despre cifre de afaceri și nu știu ce contribuție seismică la Produsul Intern Brut, vorbind elegant, erau de-o senină divergență. Nu s-a dezbătut defel ce minuni de produse și servicii livrează companiile băștinașe, multe dintre ele compromise de contracte politice și corupție. Apoi, în ce le stă clamata competitivitate, în câteva sute de lei diferență la un venit mediu de creativ operațional? Păi, ăsta nu-i IT, oameni buni, e fabrică de cârnați, una potrivită cu România care de la atâta IT a rămas cu agenda digitală în pom.

Nu e greu de înțeles că dacă săpăm viguros, valorificând resursa unui hârleț profi, descoperim nepotriviri majore. Profitori protejați în mod ordinar sunt alții, nu cei cu truda creativă. Productivitatea sănătoasă nu se ține din jonglerii fiscale. Costul real și împovărător al muncii are nevoie de tratament de sistem (sic!) pe fond, nu de colorate rețete gălăgioase. Cea mai mare prostie, la câte reglementări, para și suprareglementări se cer singure fentate, ar fi să intrăm în capcana de a scurma după șoferi, curieri, magazioneri, manipulanți, secretare, asistente sau sfetnici vopsiți în programator ajutor și analist ajutor. Rădăcina răului în domeniu e alta, iar nobilii IT-iști pot contribui din interior la distrugerea ei. Cum? Știu ei. În niciun caz ca în bancul cu femeile care se băteau pe stradă și românul care se bagă între ele ca să creadă lumea că se bat pentru el.

Viorel COSMA

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate