FAKE NEWS – Fonduri nerambursabile pentru reparat țevile de apă

2

O știre falsă lansată de Vestea.net spune nici mai mult, nici mai puțin decât că se pot obține ”fonduri nerambursabile pentru reparat țevile” de apă și că ”un postac PSD încearcă să mute vina la administrația liberală”.
Prin această știre falsă autorul vrea să inducă ideea că țevile expirate care se tot sparg și din cauza cărora rămâne populația fără apă ar trebui reparate/schimbate de compania de apă care ar avea posibilitatea să acceseze fonduri nerambursabile pentru aceasta, lucru fals 100%.

NU EXISTĂ niciun fel de fond nerambursabil, fie el european sau guvernamental, pentru reparat conducte de apă. Știrea falsă este cu atât mai aberantă cu cât nici în trecut nu au existat fonduri nerambursabile pentru reparat țevile de furnizare a apei.
Niciodată UE nu a dat fonduri pentru reparat rețele, ci doar pentru extins rețele în zonele unde nu este apă și canal.

Cu rea-voință sau din multă incompetență jurnalistul de la Vestea poate a vrut să spună ”înlocuit” țevile, nu ”reparat”. Din păcate, nici pentru înlocuit țevile expirate nu există fonduri nerambursabile europene. Cum spuneam mai sus, UE nu alocă fonduri decât pentru extinderi de rețele. Fonduri nerambursabile pentru înlocuit țevile depășite ca termen de viață pot fi date doar de către Guvern.

Pentru cine nu a înțeles foarte clar cum e treaba cu țevile de apă, explicăm încă o dată.

Propietarii țevilor de apă din județ sunt primăriile și consiliul județean. ApaServ doar administrează țevile de apă primite în administrare de la Unitățile Administrative Teritoriale din județul Neamț.

Ca să facem o paralelă, e ca și cum ApaServ a primit de la primării și consiliul județean niște mașini cu care să care apă la populație. ApaServ are obligația să repare orice se strică la aceste mașini (țevi de apă), dar nu poate să le schimbe cu altele noi pentru că nu sunt ale ei. E foarte simplu. Vrei să schimbi mașina veche cu una nouă, o dai la rabla pe cea veche, iei cuponul pe ea și mergi să cumperi altă mașină nouă. Nimeni nu poate face asta decât proprietarul, adică, în cazul nostru, UAT-urile. ApaServ doar utilizează și repară zilnic mașinile (țevile) care trebuiau date la casat de peste 10 ani și normal că se defectează frecvent. Unele țevi se defectează atât de des încât s-au cheltuit cu ele mai mulți bani decât dacă le-ar fi schimbat. E fix ca la o mașină veche. Bagi în reparații mai mult decât ai lua una nouă.

Activitatea aceasta de intoxicare dusă de D. Vinca și alții se desfășoară sistematic și doar în anumite conjuncturi politice când populația trebuie instigată contra companiei de apă și consiliului județean. Cât timp butoanele companiei de apă au fost la PDL/PNL totul era bine, chiar dacă creștea prețul la apă cu 7% în fiecare an și conductele erau expirate. Atunci era bine.

Ca să înțelegeți nivelul de intoxicare la care sunteți supuși pe baza supărărilor normale pe care le aveți față de serviciile de apă canal, amintiți-vă cum ani de zile ați fost bombardați cu faptul că nu există contorizare individuală și când s-a pus la punct legislația să se poată face nimeni nu a mai zis nimic. Amintiți-vă și cum vă intoxicau politicienii de dreapta prin jurnaliștii lor de companie că dacă nu scade prețul la apă ei renunță la ApaServ și pleacă la altă companie de apă. Nici despre aceasta nu ați mai auzit nimic după alegeri. Toate discuțiile despre ApaServ se vor termina când PDL/PNL va reajunge la butoanele companiei de apă. Totul e o manipulare politică bazată pe necazurile oamenilor care primesc apă cu rugină, care stau fără apă și așa mai departe.

Și apropo de apă și acest jurnalist. Când consiliul județean ar fi trebuit să schimbe magistralele de apă care erau expirate și care se tot sparg acum, el era consilier al președintelui de atunci al consiliului județean și nu credem că îl afecta prea mult faptul că șefii lui de la PDL alocau banii pentru orice altceva în afară de conductele de apă care trebuiau schimbate.

Desigur că nu trebuie ignorate problemele din curtea ApaServ și sunt multe, dar majoritatea sunt efectul. Cauza stă în deciziile politice de a nu se aloca fonduri pentru înlocuirea conductelor când au expirat acum 10-20 de ani. Nealocându-se fondurile treptat, cum expiră o conductă ea să fie înlocuită, s-a ajuns la situația copleșitoare în care mare parte din rețeaua de apă este expirată și găurită de rugină, iar efortul financiar de a face ceva nu mai poate fi suportat din bugetele primăriilor.

Iosub Robert

telegram ziar piatra neamt
Citește și
2 Comentarii
  1. Stefan spune

    Totusi, ale cui sunt tevile, ca nu inteleg.Sunt ale primariei, sau ale Apa-Serv?!E clar ca nu pot fi reparate decat de proprietar!

    1. dan spune

      retelele sunt proprietatea primariei, operatorul doar le intretine si le exploateaza

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate