”Facem referendum și trecem cu totul la Harghita dacă…” zice primarul de la Bicaz Chei

7

Județul Neamț a pierdut în primă instanță zona de defileu din Cheile Bicazului, dar procesul continuă.(clic aici pentru articol). Consiliul Județean Neamț spune că „Cheile Bicazului sunt în totalitate ale județului Neamţ”(clic aici pentru articol) iar cei din Bicaz Chei, localitatea direct afectată de acest scandal, spun că dacă se încalcă legea și nu se luptă nimeni pentru ei fac referendum și trec cu totul la Harghita.
Iată ce declară pentru ziarbicaz.ro primarul comunei Bicaz Chei, Gheorghe Oniga :

”Totul a plecat de la contestarea unui proces verbal, semnat în anul 1998, făcut de către Județul Harghita cu privire la granituirea dintre cele două județe.
S-a judecat, până la urma urmei, în instanță intrase moștenitorul secretarului de atunci care, ce a căutat nu știu, omul mort… E vorba de câțiva ani de zile de când se judecă pe la Ploiești, a intervenit Oficiul de Cadastru Neamț, Oficiul de Cadastru Harghita, Prefecturile, Consiliile Județene, inclusiv noi, Primăria Bicaz Chei și Gheorgheniul. Din ceea ce am înțeles și am citit pe scurt din Portalul Instanței, se face referire la Hotărârea de Guvern 540/2000, care se referă la administrarea drumurilor naționale, nicidecum la Legea Cadastrului, împărțire teritorială și alte minuni pe care ne-am judecat noi.
Dacă o să intrați în Legis o să puteți scoate ceea ce motivează pe Portal Instanță, respectiv HG540/2000, care, dacă nu mă înșală memoria, face referire la administrarea drumurilor naționale. Drumurile naționale, după cum știți și voi, sunt administrate pe regionale. Teritorial-administrativ, județul Neamț-Harghita, e regionala de la Iași care administrează drumurile de la Iași, Suceava și se duc până la km 32. Km 32 e undeva la ieșirea din Cheile Bicazului spre Bicaz,; regionala Brașov administrează drumul de la Brașov până la km 32, unde se întâlnește cu regionala Iași. Dar asta nu are nimic în comun cu împărțirea teritorial-administrativă a țării.Știm foarte bine că legea care stă la bază, este legea 2/68, care până în prezent nu a fost modificată- împărțirea pe județe de atunci. Limitele dintre județele Neamț și Harghita, în legea 2/68, sunt limite naturale, frumos descrise, Pârâul Cupaș, Baza Cheilor, se duce până la intrarea în Lacu Roșu la alimentară, o ia la Baza Stâncii, urcă până la Biserică Ortodoxă la români și apoi până pe creasta dealului până la Bicăjel. Dreapta , cum mergi înspre Gheorgheni e Harghita, stânga e Neamțul.
Felul cum s-a ajuns ca o instanță să se pronunțe și să ia în considerare o Hotărâre de Guvern care nu face altceva decât să fixeze administrarea drumurilor pe regionale, să coincidă cu limita teritorial-administrativă, nu văd cum și sub ce formă, pentru că nu găsesc motivare sub ce formă a gândit judecătorul.
E clar că vom face recurs și cred că ce a dat Oficiul Județean de Cadastru, Instituțiile specializate ale statului care se ocupă de așa ceva, Harghita și cu Oficiul Județean de Cadastru Neamț, sunt de acord și știu foarte clar și ei limitele teritorial-administrative pe care le lucrează. Nu văd, adică șansele lor sunt minime și eu cred că judecătorul respectiv a fost dus în eroare de către cineva de acolo de la ei.
Procesul se judecă de ani de zile, cum s-a ajuns aici, cu moștenitorii secretarului, prin procese, secretarul de atunci care a semnat vreun proces verbal, cu legea 540/2000, ce motivare, cum i-a întors, eu nu cred că e rea intenție la instanță, eu cred că e dusă în eroare.
Este vorba de multe termene, s-au schimbat mulți judecători între timp.
Procesul a fost strămutat atunci la Prahova pentru a fi pe teren neutru.
Nu știu dacă vă place cum pozează domnul președinte al CJ Harghita pentru că a cam schimbat denumirea de Cheile Bicazului, i se spune acum „Strâmtoarea Becas” sau așa ceva, dar nu e OK și dacă luăm în calcul și proprietățile cetățenilor, toți sunt români acolo. Nu văd cum își asumă ei limita respectivă. Dacă ne ducem până în vârful Pângarăți, peste 60% sunt proprietăți ale cetățenilor din Bicaz Chei. Dar, probabil că vor să aibă și ei o minoritate în majoritatea lor din ținutul secuiesc.
Dacă atât interes există de la Centrul Județului Neamț, poate trecem cu totul la Harghita, facem un Referendum; dacă jumătate din proprietăți ni le iau cu japca, mergem cu totul, nu putem să pierdem 5000-6000 hectare din 10 câte sunt acolo.
Dacă legea nu se respectă, nu mai suntem agreați de Neamț, nu se luptă nimeni pentru noi, suntem cam singurii care ne-am luptat cu toate procesele pe care le-am avut până acum cu Harghita și am avut, slavă Domnului, o grămadă, când au intervenit mai marii noștri, interes maxim pentru proces… dar o s-o luăm pe cont propriu și vă promit că nu o să rămână așa, 99,9% avem dreptate și vom câștiga procesul.”

7 Comentarii
 1. Bono spune

  Bine Nelule,și dacă vine unu ca vrea Tara Românească ca Traian a cucerit Dacia și el a descoperit ca soldații romani au fost improprietariti de împăratul lor,ce facem?o dam ,nu-i asa?

 2. ARDELEAN spune

  O VETI DUCE MULT MAI BINE IN HR. DECAT IN NEAMT, GARANTAT!

  1. Adadada spune

   Măi dute!!! Ce zici fratele meu neamț.?????..de aia cele mai nedezvoltate județe, mai exact udețe în paragină sunt cele din „maghiarime”…asta că îi ajută și îi susțin aleșii lor…sunt vag ironic!!!!

 3. Ilie Păscărel spune

  Cei din județul Harghita se referă la granița existentă din timpul imperiului austro-ungar, care era pînă la localitatea Bicazu Ardelean. Cei tineri habar nu au despre istorie. Să întrebați pe cei trecuți de 60 de ani să vă spună unde era granița veche! Cînd s-au înființat județele, în anul 1968 nu s-a ținut cont de istoria veche,vechile granițe. Au tras conturul cu creionul în fața lui Ceaușescu! Pe atunci nu interesa pe nimeni despre proprietăți,teritorii,zăcăminte minerale etc. Totul era al întregului popor! S-a ajuns astăzi cînd fiecare palmă de pămînt contrează! Suprafața de pădure pînă la Bicazu Ardelean s-a împărțit la neamurile nemțene. Harghitenii au extras de carte funciară pe aceste păduri,încă din timpul austro-ungariei și țin cu dinții la acestea! Așa că situația este foarte,foarte complicată!!

 4. Nelu spune

  AR fi al doilea după DL COVASAN de la DAMUC , care și Dansul spunea. Intr un timp Că vrea ,ori că va Trece la HARGHITA , Numai că la Fel ca și DL ONIGA. Nu Cuvântă Nimic legat de Preschimbarea. actelor de toate felurile a Cetățenilor Comunei , Plătește Dansul Drumul ,taxele , Timpul pe la Ghișee diferite Instituții !? După Primul. Pas. ar trebui să fie Plăcuțele cu Numele Comunei Bilingve RO și H Adevărul e că HR e și Dezvoltat ca Județ ; Miercurea Ciuc , Gheorghieni , BARAOLT , TOPLIȚA , BORSEC și DITRAU , TULGHEȘ. primele 2 orașe , restul. niște orașele și com mai Mari . Asta e Jud HR , Daca Unii CRED că. o vor Duce , Primi. Finanțare. m ai Multa de la CJ HR , Nu au Decât să se Mute la Ei , DA să Gândească Bine înainte de a se Decide .

 5. lulu gaina spune

  Fii tare Gheorghita , sa nu te astepti ca vei fi ajutat , trebuie sa le dea ceva Sacuilor ca ,, sunt oameni ” de treaba , unii dintre noi nu mai contam pentru cei de la Judet .

 6. Ioan B. spune

  Pe cai, baietz!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate