FABULE ADEVĂRATE

10

AMINTIRI DESPRE COPAC. COPACUL ÎN JUSTIŢIE
Doamna Zinica Sârbu(vezi foto nr. 1), din Piatra Neamţ, a avut o viaţă zbuciumată: s-a căsătorit la o vârstă destul de fragedă, cu un miliţian. Individul era brutal, beţiv şi gelos. Cu toate acestea, femeia a încercat, atât cât a putut, să aducă lucrurile pe un făgaş bun: i-a dăruit trei copii, era harnică, muncea din răsputeri de dimineaţă până seara târziu, îl aştepta cu masa proaspătă şi caldă la cele mai neobişnuite ore din zi şi din noapte, străduindu-se să-i intre în voie. Zinica Sârbu a mărturisit că a răbdat foarte multe datorită copiilor: era ameninţată cu pistolul în urma crizelor de gelozie ale soţului, pe fondul unui consum exagerat de băuturi alcoolice(vezi foto nr. 3-tablou de epocă din colecţia poetului-militar Gheorghe Ifrim). Bătăile şi comportamentul agresiv de care soţul său nu se debarasa au determinat-o, de numeroase ori, să se refugieze prin vecini, sau chiar în câmp deschis, printre frunze mari de brusture şi mărăcini. Timpul a trecut, Zinica a reuşit să se despartă de fostul miliţian crescându-şi singură copiii, dar nu a putut uita nici până astăzi că în două rânduri a fost nevoită să se ascundă într-un copac, o noapte întreagă, de frica huliganului. Pentru că tot s-a îndrăgostit de înălţime, Zinica şi-a ales un apartament la etaj(vezi foto nr. 2). Când vremea este prielnică, preferă să-şi bea cafeaua în balconul special amenajat. De acolo, cu nostalgii de neinvidiat, priveşte cum se înalţă spre cer un copac…


Pentru a nu lăsa să se înţeleagă că doar doamna Zinica Sârbu s-a „îndrăgostit” de viaţa arboricolă, vă prezentăm un alt caz, la fel de înduioşător: o pisică albă şi-a aflat scăparea într-un pom, de frica maidanezilor care au împânzit oraşul(vezi foto nr. 3 bis).
În ziua de 2 septembrie 2013, alături de un alt concetăţean, m-am înfăţişat la Tribunalul Piatra Neamţ pentru a depune o mărturie într-un caz extrem de simplu şi banal. Precizez că la sfârşitul lunii mai, 2013, ne aflam în sala de judecată pentru a ni se înregistra datele personale. Ambii, am prezentat atunci, în mai, cărţile de identitate. Grefiera le-a luat, a notat ce era de notat în prezenţa judecătoarei şi a unui avocat, apoi ne-a restituit documentele. Timpul a trecut, citaţiile nu au fost trimise pe adresa martorilor iar ca simplu cetăţean am constatat anumite discriminări afro-afgano-naziste fără legătură cu Uniunea Europeană. În sala de judecată, după consultarea dosarelor, la o oră înaintată, factorul de judecată responsabil a constatat că la ultima încheiere de şedinţă nu au fost înregistrate datele personale ale martorilor pentru a fi citaţi în instanţă, drept pentru care s-a produs previzibila amânare. În cauză ea vorba tot despre câţiva copaci, utilizaţi cândva, ca în mediul rural, în calitatea lor juridică de…”copaci de hotar”(foto nr. 5). Din cele prezentate mai sus se pot desprinde câteva concluzii: spre deosebire de mulţi politicieni şi magistraţi, copacul nu comite erori administrative, nu comite erori materiale prin dosare, nu distruge probe, şi poate oferi adăpost în caz de forţă majoră deşi nu are studii superioare.
TEXT ŞI FOTO: MIHAIL-SORIN GAIDAU

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
10 Comentarii
 1. feraru marcel spune

  Probabil ca farfuza e obisnuita sa deschida parantezele des de tot. Ce sa mai zic cand cenzurati o constatare scrisa si spre stiinta „comentatoarei. Sau nu vreti sa-l suparati pe Gaidanu, ca nu mai scrie la ziar si va scad „vanzarile”.

  ADMIN : Nu va mai certati intre voi prin comentarii … faceti schimb de numere de telefon si mutati in privat discutiile private .

  1. MIHAIL-SORIN GAIDAU spune

   Nu scad vanzarile nea marcele, indiferent de mofturile mele sau ale tale. Asa e ziaru asta construit, sa-i creasca vanzarile. Ai si mataluta niste chestii care nu merg bine nici la piata Darmanesti, nici la piata Bistrita. Eu nu zic ca e vorba de frustrari. Nu se cade…nu-i politicos. Daca ceve nu functioneaza la dumneata nu trebuie sa te superi pe ”farfuza”! Cu ce ti-a gresit? Si de unde stii atat de bine cat de ”des deschide farfuza parantezele”? I-ai instalat un contuar intre paranteze, ai vazut ca nu e de nasul sau de scula ta, ai constatat ca te depaseste numeric si ai aflat raspunsul? Sau intri pe acest site ca sa-ti versi laturile? Nu te obliga nimeni sa-ti pierzi vremea pe aici. Cat priveste comentariile… poate gasesti ceva mai putin frustrant si maladiv… Multa sanatate.

   1. feraru marcel spune

    Mosu’ …… Dupa doi saptamani… Nu se cade.Pentru numele lui Iisus ! Fii oleaca mai expeditiv. Chiar nu mai stiu, despre ce farfuza, fu, vorba. Fu e crect, nu ?
    Da’ ce, noi ne certam?? Ni tachinam si noi oleaca, asa, pour l’amour d’ecrire. N’est ce pas Monsieur gaidanu ?

    1. feraru marcel spune

     Ah, gata, mi-aduc aminte, ca tipa scria punand parantezele aiurea. De aici si treaba cu deschisul. Nici o conotatie „rusinoasa”, dar nu neg, ca nu m-am gandit si la altceva. Mea culpa. Ma caiesc. Respectele mele signore.

 2. mihaela spune

  Succes dlui ziarist Mihail Sorin Gaidau!!!!Dle (nu mor caii cind vor ciinii),asteptam cu nerabdare viitoarea publicatie!!!!!

 3. feraru marcel spune

  Fantastic d-le, dom’ Gaidanu asta, numa odata ce gaseste niste subiecte, de n-a vazut Romanica, de cand e ea asa ceva. Urmeaza probabil, un roman fluviu, ceva legat de „la beaute de la laideur” si-o sa-l cheme Balzaccianu’. Asteptam cu totii, viitorul roman ; Sotia Melitianului. Sper sa scrie cateva cuvinte ‘de bine” si despre pisicuta aia din copac. Copacul de hotar.

 4. feraru marcel spune

  Asa-i multi Copaci in justitie. Poate prea multi. DRUJBA !

  1. feraru marcel spune

   Drujba = prietenie (rus)

 5. popa gheorghe adrian spune

  Cata dreptate aveti. Nu se consemneaza in incheierile de sedinta, se fura dosare la Tribunalul Neamt…oare pana cand? Pana cand, bataia de joc fata de cetatenii de rand, numiti „pulime” in limbajul oranjutan, va continuua? Vom trai si vom vedea…Dupa unele amenintari adresate indirect scriitorului, dlui ziarist Mihail Sorin Gaidau, cat si subsemnatului, e posibil ca sintagma „Vom trai” sa se transforme in ” Pe lumea cealalta” vom vedea…Oricum ar fi, niciodata nu e prea tarziu. Succes scriitorului la viitoarea publicatie…merita!!!

  1. rusu irina nadira spune

   asta este o mica parte din viata mamei mele sarbu zenovia daca ar trebui sa povestesca nustiu cat timp iar trebui ar face cu siguranta un roman……multumesc ziaristului gaidanu pentru atentia acordata mamei mele.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate