Fabrica de bani: Prețul „ultimului drum” al câinilor fără stăpân duși în adăpostul din Piatra-Neamț

2
FOTO: Ion Rotaru

În această perioadă, la început de an, primăriile își stabilesc bugetele pentru 2024. Puțini cetățeni, însă, știu că în aceste bugete în toate sau în aproape toate primăriile se alocă fonduri pentru gestionarea câinilor fără stăpân, un fenomen încă neeradicat în România, deși avem o lege specială în vigoare de mai bine de 20 de ani.

Potrivit unui studiu al Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor (FNPA) şi Asociației PETA Germania, citat de AGERPRES, în perioada 2001 – 2021, au fost ridicați de pe străzile din România 2,2 milioane de câini fără stăpân. Dintre aceștia, 1,03 milioane au fost eutanasiați sau au murit din cauza condițiilor precare din adăposturile primăriilor sau ale firmelor partenere. În total s-ar fi cheltuit pentru această activitate 750 de milioane de euro, bani publici. Concluzia acestui studiu este că sumele colosale cheltuite din banul public s-au derulat timp de 20 de ani fără niciun fel de rezultat pe termen mediu şi lung. Câinii eliminaţi din teritoriu sunt înlocuiţi rapid de câini noi, iar principala sursă sunt câinii cu stăpân nesterilizați.

Programul propus de asociațiile de protecția animalelor este bazat pe o abordare eficientă şi etică: sterilizarea în masă, subvenţionată, a câinilor cu şi fără stăpân – în baza principiului: este mai ieftin să sterilizezi gratuit un câine cu stăpân decât să finanţezi capturarea şi eutanasia tuturor generaţiilor de câini ce rezultă din acesta şi care sunt abandonaţi pe domeniul public.

Legea gestionării câinilor fără stăpân, OUG 155/2001, prevede, de altfel, această soluție, însă puține primării o implementează, fie pentru că nu știu, procedural, cum să o facă, fie pentru că nu vor:

Articolul 2^1 (1) În vederea reducerii populației de câini fără stăpân, autoritățile administrației publice locale, respectiv consiliile locale, Consiliul General al Municipiului București și consiliile județene pot asigura din bugetul local subvenționarea costurilor privind sterilizarea, respectiv, după caz, identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân ce aparțin rasei comune sau a metișilor acestora aflați pe raza unităților administrativ-teritoriale, prin contractarea acestor activități, conform legislației în vigoare, cu unul sau mai mulți medici veterinari de liberă practică, organizați în condițiile legii.

Județul Neamț nu este o excepție în cheltuirea unor sume uriașe din bugetele locale pentru capturarea, cazarea și, ulterior, eutanasierea câinilor neadoptați în termenul legal de 14 zile. Decizia de eutanasiere este transmisă adăposturilor de către primării, care aleg soluția eutanasierii cu scuza că nu pot aloca fonduri suplimentare pentru cazarea câinilor pe o perioadă mai lungă.

După cum vedem cu toții, din 2001 până în 2024, în continuare sunt câini pe străzi și putem număra pe degete primăriile din Neamț care au alocat, timid, niște fonduri pentru sterilizarea câinilor cu stăpân. Marile campanii de sterilizări gratuite în Neamț sunt susținute de ONG-urile de protecția animalelor din donații, ONG-uri care în repetate rânduri au făcut apel la autoritățile locale să asigure fonduri pentru subvenționarea costurilor, așa cum prevede OUG 155/2001.

În adăpostul din Piatra-Neamț, gestionat de o societate comercială, ajung câini din municipiu, dar și din multe alte localități învecinate. Numărul câinilor aflați zilnic în adăpost este de ordinul sutelor, foarte mulți fiind pui. Unii dintre ei au șansa să fie adoptați, alții mor din cauza bolilor sau sunt eutanasiați după termenul de 14 zile.

Un cetățean obișnuit, care nu este racordat la modul în care funcționează administrația, la legile în vigoare și nici la modul în care se alocă fondurile publice, nu vrea decât să nu mai fie câini pe stradă. Însă scopul nu scuză mijloacele și e important să săpăm mai adânc.

O postare publicată astăzi de Oana Tihenea, cetățean al comunei Alexandru cel Bun, explică în detaliu cât costă „ultimul drum” al unui câine fără stăpân capturat și dus în adăpostul de la Piatra-Neamț. Concluziile sale arată că 95% dintre câinii capturați din Alexandru cel Bun în 2023 au murit, iar moartea acestora a costat cetățenii din comună peste 10.000 de euro.

„În 2023, până la 7 decembrie, au fost ridicați de pe străzile comunei Alexandru cel Bun, Neamț, unde am domiciliul, un număr de 81 de câini fără stăpân. La 12 decembrie 2023 am formulat către primărie o cerere de informații privind soarta acestora, la care am primit răspuns 8 zile mai târziu. La data de 20 decembrie 2023 aveam așadar date privind un număr de 61 de câini, cei capturați între mai și noiembrie 2023. Vi le prezint în cele ce urmează.

Pentru acești 61 de câini, SC Salubritas SA (așa-zisul adăpost de câini de la Piatra Neamț, cu care primăria Alexandru cel Bun are contract) emisese facturi în valoare de 52.633,65 RON, o medie deci de 863 RON/câine. Cu TVA (dap, mai încasează și statul TVA, 19%).

Ce s-a întâmplat concret cu acești 61 de câini? 3 au fost adoptați, 10 au decedat (cei mai mulți fiind pui de 2-3 luni, care, de îndată ce intră în adăpost, se îmbolnăvesc de parvoviroză și, practic, nu au nicio șansă de supraviețuire), iar 48 au fost eutanasiați și incinerați. Decese + eutanasieri = 95% dintre câinii fără stăpân ridicați de pe străzile comunei. Costurile pentru un câine care a „beneficiat” de pachet de servicii complet (de la capturare la incinerare) au fost de 880 RON.

Cu 863 RON se pot steriliza circa 4 câini. Sau, hai, 3 câini. Cu 52.633,65 RON se puteau steriliza circa 263 de câini. Sau, hai, 175 de câini. Care nu s-ar mai fi putut reproduce necontrolat. Care nu ar mai fi făcut pui care să moară în cele din urmă pe bani mulți, cu o marjă de profit probabil frumușică pentru niște oameni lipsiți de caracter ori scrupule.

Încă nu știu ce s-a întâmplat cu cei 20 de câini capturați la 6 și 7 decembrie 2023. Cred că ne putem imagina.

Ieri, 23 ianuarie 2024, primarul comunei anunța, ca de fiecare dată: ca și cum ar fi o mare realizare, că au mai fost capturați 12 câini de pe străzi. Același primar care, după insistențe mari, anul trecut a alocat un mic buget pentru sterilizări câini cu stăpân (mă refer la stăpâni iresponsabili), din care însă nu a cheltuit niciun leuț. Nici măcar o campanie de informare, de sensibilizare nu a fost în stare să pună pe picioare. Acel primar care, când i-am vorbit prima oară despre sterilizarea câinilor ca soluție optimă pentru combaterea fenomenului câinilor fără stăpân, s-a întrebat ce plăcere mai au câinii dacă îi sterilizezi. [Hă-hă-hă, ce glumă tâmpită ai făcut atunci, Ioane. Ai râs în hohote și te-ai uitat și în jur să vezi cine mai râde.]

Nu spun că primăria nu trebuia să ridice acei câini de pe străzi. Are obligație prin lege în acest sens. Plus că locul câinilor nu e pe stradă – am spus-o mereu. Însă eu cred că, moral (și creștinește, că, nah, Ion pozează altfel în mare credincios), pentru fiecare câine care ajunge în adăpost și care moare de boală sau este eutanasiat, primarul ar trebui să aloce bani și să asigure sterilizarea a cel puțin altui câine, cu stăpân, că de acolo pleacă problema, de la acei „oameni” iresponsabili care nu înțeleg că un câine nu este sonerie, nu este sperietoare, nu este cadou de Crăciun.

Nimic nu îmi poate zdruncina convingerea că în România nu se dorește eliminarea fenomenului câinilor fără stăpân. De ce să pui capăt unei afaceri profitabile? Comuna Alexandru cel Bun nu e un caz singular. Ce face Ion la el în ogradă fac mulți alți primari din țară. Fără număr, fără număr.

Nici cu „oamenii” nu mi-e rușine: vezi, Doamne, e păcat să sterilizezi, dar nu e păcat să pui niște pui într-un sac și să-i arunci pe baltă. Și sunt convinsă că mulți, când aud despre ce sume e vorba, ar vrea ca eutanasierea să fie făcută imediat (nu după 14 zile, cum spune legea), să nu se mai cheltuiască atâția bani pe niște… câini.”, a arătat Oana Tihenea.

E început de an și încă nu e prea târziu pentru primăriile din Neamț să aloce fonduri pentru subvenționarea sterilizării câinilor cu stăpân, în paralel cu prevederile legale de capturare a câinilor de pe străzi. Atât timp cât nu se elimină sursa principală a câinilor hoinari prin sterilizarea celor cu stăpân, bugetele locale vor continua să pompeze bani cu nemiluita către adăposturi suprapopulate în care mulți câini mor, cu factură. Pe lângă aceasta, e important să existe campanii în teren de verificare a respectării obligației proprietarilor de câini de rasă comună sau metiși să îi sterilizeze și microcipeze.

Asociația Youth for Neamț a publicat zilele trecute un amendament propus în cadrul dezbaterii bugetului local al municipiului Piatra-Neamț pentru anul 2024. Asociația cere alocarea unui buget pentru subvenționarea sterilizării și microcipării a circa 400 de câini cu stăpân din oraș. Nu este primul an în care ONG-urile din Neamț fac apel la primării să adopte și soluția sterilizării, pe lângă cea a capturării, însă, din motive care depășesc logica, autoritățile locale nu s-au lăsat înduplecate de argumentele aduse. Rămâne de văzut dacă anul acesta primăriile din Neamț vor înțelege să abordeze problema câinilor cu sau fără stăpân și altfel.

„Solicităm alocarea de fonduri în valoare de 100.000 de lei pentru finanțarea campaniilor de sterilizare gratuită a câinilor cu stăpân, așa cum prevede legislația în vigoare.

Ținând cont de faptul că orașe mai mici precum Târgu Neamț sau Roznov au finanțat un buget de 30.000 de lei pentru anul 2023, solicităm ca pentru anul 2024 să se ia în calcul un buget de cel puțin 100.000 de lei. O treime din costul unei stații de autobuz, ca să fim mai clari. Cu această sumă, pot fi sterilizați și microcipați între 350 și 400 de câini cu stăpân.

Această cifră, în comparație cu fondurile alocate adăpostului municipal, reprezintă doar un procent mic, dar ar putea fi un semn al unei schimbări care să fie dată orașului.

Știm toți foarte bine că investiția doar în adăpostul municipal nu rezolvă problema abandonului. Mai mult, adăpostul municipal din Piatra-Neamț este din ce în ce mai mult folosit ca stație de ucidere a câinilor din alte UAT-uri, în 2023, cel puțin alte 17 UAT-uri au apelat la serviciile oferite contra cost din Adăpostul Piatra-Neamț.”, se arată în amendamentul propus de această Asociație.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Matei spune

    Este o problemă veche și totuși de actualitate. Ceea ce nu înțeleg eu este partea cu câinii cu stăpân nesterilizați care reprezintă, cică, principala sursă de reproducere. Păi cum vine asta? Câinii cu stăpân stau în lanț în curtea omului în mod normal. Nu este argumentată această afirmație in articol și logic este că principala problemă sunt câinii vagabonzi până la urmă.

    1. Oana spune

      În mod normal sau, teoretic, dacă vreți. În realitate, lucrurile stau așa: unii oameni nu iau toate măsurile pentru ca patrupedele lor să nu poată părăsi curtea, iar când intră în călduri, acestea fac tot posibilul să evadeze ca să își satisfacă necesitățile. Sau sunt femele (nesterilizate) care, dacă sunt vizitate de masculi (nesterilizați), nu au nicio șansă. Când proprietarii se trezesc cu pui (nedoriți), îi aruncă, sau o abandonează chiar pe mamă înainte să fete. Sunt doar câteva scenarii, dar în realitate se întâmplă fel și fel de lucruri. Plus că legea spune clar: orice proprietar de câine care nu este de rasă sau este metis trebuie să își sterilizeze câinele. Așadar, numai în cazul câinilor de rasă nu există această obligație. Și de aici pleacă altă discuție: când putem spune că un câine e de rasă?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate