Expoziția „Poeți contemporani cu Eminescu” organizată de Memorialul Ipotești, găzduită la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț

0

Expoziția itinerantă „Poeți contemporani cu Eminescu“, la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește, în perioada 25 mai – 25 iulie 2021, expoziția itinerantă „Poeți contemporani cu Eminescu“ organizată de Memorialul Ipotești, Centrul Național de studii „Mihai Eminescu“ Botoșani. Expoziția a fost vernisată la Botoșani pe 21 aprilie 2021, cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei.

Concepută de Liliana Grecu (concept grafic) și Lucia Țurcanu (prezentare și selecție text), expoziția prezintă 62 de poeți – de la Gheorghe Asachi (1788-1869) la Iulia Hașdeu (1869-1888) – din Moldova, Muntenia și Transilvania, care făceau parte, în anii ʼ60–ʼ80 ai secolului al XIX-lea, din ceea ce se poate numi procesul poetic românesc: „bătrânii“, care mai erau în viață atunci când Eminescu debuta, colegi de la Junimea sau congeneri din alte spații, pe care poetul poate că nu i-a cunoscut, dar fără de care panorama poeziei românești din acea perioadă nu ar fi completă, „tinerii“, care au debutat până în 1889.

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț este la a doua colaborare cu Memorialul Ipotești, Centrul Național de studii „Mihai Eminescu“ Botoșani, după ce a găzduit, în perioada 21 septembrie – 11 octombrie 2020, expoziția itinerantă „Mihai Eminescu“, cu tablouri semnate de Spiru Vergulescu.

Colecția de tablouri Spiru Vergulescu a ajuns la Ipotești în iunie 1989, când a fost celebrată împlinirea a 100 de ani de la trecerea la cele veșnice a lui Mihai Eminescu. O parte din aceste lucrări au foste expuse pentru prima dată în perioada 1-15 ianuarie 1989, la Galeriile Municipiului București, în cadrul expoziției „Locuri eminesciene“.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate