Expoziția foto-documentară „Viorica Agarici” a avut ecouri uriașe în presă, pe rețelele de socializare și în comunitatea evreiască

0
  • Viorica Agarici – simbol al umanității depline
VIORICA AGARICI

Expoziția foto-documentară „Viorica Agarici”, a fost organizată în perioada 06-08 februarie a.c., sub Patronajul Parlamentului României – Camera Deputaților, de Consiliul Județean Neamț prin Complexul Muzeal Județean, în contextul comemorării la nivel internațional a victimelor Holocaustului. Vernisajul a avut loc pe 6 februarie 2019, în incinta Palatului Parlamentului, Galeria din fața sălii de Plen, în prezența ambasadorului Israelului în România, Excelența Sa David Saranga.

La eveniment au participat membri ai Parlamentului României, ai Guvernului, ai Curții Constituționale, ai altor instituții ale Statului Român, ambasadori acreditați la București, istorici, oameni de cultură, profesori universitari, muzeografi, medici, membri ai comunităților evreiești din România, membri ai familiei Agarici, reprezentanți ai societății civile, precum și reprezentanți ai mass-media.

”Le mulțumesc tuturor celor care ne-au onorat cu prezența și care și-au manifestat interesul față de un simbol și o emblemă ale județului Neamț, Viorica Agarici.

În calitate de președintă a Societății de Crucea Roșie, filiala Roman, în ziua de 3 iulie 1941, aceasta a salvat, cu prețul propriei vieți, sute de evrei din «Trenul morții» cu care erau duși în lagărul de la Călărași.

În semn de recunoștință, Statul Israel și Institutul Yad Vashem din Ierusalim i-au acordat post-mortem, titlul de «Drepți între popoare».

Tot în semn de recunoștință, Consiliul Județean Neamț, prin Complexul Muzeal Județean, a vernisat astăzi expoziția dedicată acestei eroine a Neamțului și a întregii țări.

Sunt fericit că ne-a onorat cu prezența la eveniment Excelența Sa David Saranga, ambasadorul Israelului în România.” A psus Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț

Intenția organizatorilor a fost de a pune laolaltă mărturii istorice, fotografii, documente și înscrisuri ale vremii, pentru a aduce în atenția contemporaneității exemplul de devotament față de semeni și dăruirea fără de margini a Vioricăi Agarici, în acord desăvârșit cu îndatoririle morale ale unui reprezentant al Crucii Roșii. Prin realizarea acestei expoziții s-a urmărit protejarea, popularizarea și promovarea unei părți a patrimoniului cultural județean, personalitatea Vioricăi Agarici fiind  readusă la cunoștința publicului sub aspectul unei imagini publice unitare.  

Inițiator al acestui demers, președintele Consiliului Județean Neamț, declara că un astfel de concept expozițional este menit să reafirme respectul față de actele de curaj ale semenilor noștri făcute de-a lungul istoriei, pentru a aduce în fața publicului eroi care sunt punte între țări și religii, dorindu-se ca prin proiectele viitoare, să se păstreze neștearsă memoria tuturor eroilor acestor locuri.

  • Cum a fost receptată această manifestare și de ce  tocmai la Parlament?

Fiind recunoscută drept „eroina din gara Roman”, pentru faptele sale de eroism, doamna Viorica Agarici a fost inclusă post mortem, la 8 iunie 1983, pe lista cetățenilor distinși de Institutul Yad Vashem din Ierusalim cu titlul „Drepți între Popoare”, un arbore fiind plantat în memoria sa pe „Aleea Celor Drepți”.

Ținând cont de aceste aspecte, pentru a o onora așa cum se cuvine, s-a intenționat realizarea unei expoziții foto-documentare care să fie vernisată la Palatul Parlamentului și sub patronajul Parlamentului României – Camera Deputaților, cu ocazia deschiderii sesiunii parlamentare din acest an.

Un motiv în plus a fost reprezentat de faptul că de la jumătatea lunii ianuarie 2019, Statul Israel va avea un nou ambasador în România, în persoana diplomatului de carieră David Saranga. Excelența Sa nu este străin de țara noastră, întrucât în anii 90 a fost adjunct al șefului de misiune la Ambasada Israelului din București, vorbind limba română fluent, amintirile, cultura și prietenii din România însoţindu-l constant de-a lungul carierei sale diplomatice.

Expoziția „Viorica Agarici” a fost vernisată la Palatul Parlamentului, cu o zi înainte ca la Bruxelles să fie deschisă conferința „Lupta împotriva antisemitismului: o abordare comună pentru o mai bună protecție a comunităților evreiești din Europa – de la politici la acțiuni” și la zece zile după comemorarea pe plan internațional a victimelor Holocaustului.

Excelența Sa Ambasadorul Israelului a adus un omagiu eroinei, subliniind faptul că ”Astăzi, trăim într-o lume în care xenofobia, antisemitismul și intoleranța există în Europa și acesta este un lucru foarte îngrijorător nu numai pentru noi ca evrei sau pentru noi statul evreu, ci este îngrijorător şi pentru Europa. Este îngrijorător fiindcă toleranța este la baza ideii europene și dacă Europa nu o să lupte împotriva acestor fenomene este ceva ce trebuie făcut. În acest context, ce se întâmplă astăzi cu România sau cu activitatea României în acest domeniu de a lupta cu antisemitismul, cu intoleranța este ceva care este văzut într-un mod foarte pozitiv în întreaga lume şi mai ales în Israel, vorbim de înființarea Muzeului Holocaustului„.

Prin realizarea acestei expoziții muzeale a fost rememorată și tezaurizată activitatea Vioricăi Agarici în calitate de președinte al filialei Crucii Roșii din Roman, punându-se în valoare importanța deosebită a gestului marcant de a salva vieți din «Trenul morții», când a contribuit la ameliorarea condițiilor de transport ale evreilor, cetățeni români, în contextul deportărilor masive din anul 1941.

La eveniment au fost prezente cca. 500 de persoane, între care 12 ambasadori (Ambasadorul Israelului, E.S. David Saranga; Ambasadorul SUA, E.S. Hans Klemm; Ambasadorul Japoniei, E.S. Hitoshi Noda; Ambasadorul Republicii Moldova, E.S. Mihai Gribincea; Secretarul I al Ambasadei Federației Ruse, Dl. Alekseenko Pavel; Ambasadorul Regatului Danemarcei, E.S. Dl. Soren Jensen; Ambasadorul Republicii Armenia, E.S. Dl. Sergey Minasyan; Ambasadorul Republicii Macedonia, E.S. Dl. Gabriel Atanasov, Ambasadorul Republicii Serbia, E.S. Dl. Branko Brankovic; Ambasadorul Republicii Slovacia, E.S. Dl. Karol Mistrik; Ambasadorul Republicii Turcia, E.S. Dna Fusun ARAMAZ; Ambasadorul Ucrainei, E.S. Dl. Oleksandr Bankov), membri ai Guvernului (Ministrul Sănătății, Dna. Sorina Pintea; Ministrul Afacerilor Externe, Dl. Teodor Meleșcanu; Ministrul Justiției, Dl. Tudorel Toader; Ministrul Finanțelor Publice, Dl. Eugen Orlando Teodorovici; Ministrul Pentru Românii de Pretutindeni, Dna. Natalia Intotero; Ministrul Mediului de Afaceri, Dl. Radu Oprea; Ministrul Culturii și Identității Naționale, Dl. Daniel Breaz; Ministrul Mediului, Dna. Gabriela Gavrilescu), precum și membrii familiei Agarici (cei trei nepoți: Smaranda Popoviciu, Ioan Agarici, Gheorghe Agarici, cu fiii acestora și nepoții).

Pe durata expunerii, 6-8 februarie, expoziția a fost vizitată și de către participanții străini la Reuniunea Miniștrilor Justiției și Afacerilor Interne din țările UE la Palatul Parlamentului, desfășurată în cadrul Președinției rotative exercitate de către România la Consiliul UE.

Manifestarea s-a bucurat de o promovare media de excepție, prin transmiterea de informații către mass-media naționale atât înainte, cât și post eveniment, prin asigurarea prezenței presei acreditate la Camera Deputaților, prin asigurarea transmisiunii live în timpul evenimentului de către posturile TV acreditate la Parlament, prin numeroasele articole și note de prezentare emise de agenții de presă (Agerpres, Știripesurse ș.a.).

  • Ecouri post-eveniment

Lista materialelor de presă este una foarte consistentă, promovarea evenimentului derulându-se atât în mediul virtual (rețele de socializare, mediul online ș.a.), dar și în cel tradițional, presă tipărită, cum este și cazul publicației Realitatea Evreiască. Publicație a Federației Comunităților Evreiești din România, care în ediția cu nr. 533-532/1-28 februarie 2019, la pag. 4 include un articol semnat de dna. Claudia Bosoi, titrând: ”Expoziția Viorica Agarici – Triumful principiilor umanitare”. Cel alt mod mai elocvent de a cataloga evenimentul derulat la Palatul Parlamentului decât această sintetizare justă a mesajului subliminal vizat de organizatori. Viorica Agarici – erou în două țări, punte între două religii. Tragism și suferință de partea victimelor, serenitate și umanism desăvârșit de partea Vioricăi Agarici.         

  • Câteva repere biografice referitoare la Viorica Agarici

Viorica Maria Ecaterina Ana Văsescu s-a născut la 24 februarie 1886, în București.

A fost descendentă a două cunoscute familii boierești, Văsescu şi Morţun, care aveau în proprietate vaste moșii în județele Botoșani, respectiv Roman. A locuit o perioadă la Paris unde tatăl său ocupa postul de atașat militar al Legației României la Paris. Bunicul său patern, Alexandru Văsescu a fost deputat și ministru de finanțe, liberal, în guvernul Ion. C. Brătianu. A avut o soră, Marieta și un frate, Alexandru.

După ce a urmat cursurile de școală primară în Franţa, și-a definitivat studiile între anii 1900-1905 la Institutul „La Ruche” de la Fontainebleau, lângă Paris, școală care dădea o educație feministă, elevată, tinerelor care aspirau la o carieră de lider.

S-a căsătorit în anul 1910 cu Ion C. Agarici inginer agronom, licențiat al Universității berlineze de la Charlottenburg și au avut trei copii: Gheorghe (George) născut la 28 martie 1911, Constantin (Costăchel) născut la 27 iulie 1912 și Vasile născut în 1913(?)

În anul 1927 ing. Ion Agarici s-a stins fulgerător din viață.

Din anul 1928, Viorica Agarici va prelua de la Cornelia Morțun președinția Filialei din Roman a Societății Naționale de Cruce Roșie.

Începând cu anul 1943 renunță la șefia filialei Roman a Societății Naționale de Cruce Roșie, slujire pe care a onorat-o timp de 15 ani și se mută temporar la București, la fiul acesteia Gheorghe.

După 1948, i se confiscă toate proprietățile imobiliare şi funciare, apartamentele din București, casa din Roman. I se impune domiciliul obligatoriu în ultima localitate de reședință, Roman pentru faptul că era considerată „moşieră”. Doi dintre fiii săi, Georgel și Costăchel, au fost condamnați la închisoare, iar celălalt, Vasile, primește, ca și mama sa, domiciliu obligatoriu dar la București.

La Roman își câștigă existența din lecții de franceză, germană și engleză date  la domiciliul unor elevi, fiii noii protipendade comuniste.

După 7 august 1963 i se ridică domiciliul obligatoriu la Roman și în aprilie 1965 face cerere de a se muta la București, la fiul ei Vasile, pentru care primește aviz favorabil.

S-a stins din viață la 18 februarie 1979, la vârsta de 93 de ani. A fost înmormântată, două zile mai târziu, la Cimitirul Bellu, în cavoul unor rude îndepărtate, cavoul familiei Pillidi.

La 8 iunie 1983 Institutul Yad Vashem din Ierusalim i-a acordat, post mortem, diploma şi titlul de „Drept între popoare”, un arbore fiind plantat în memoria Vioricăi Agarici pe „Aleea Celor Drepţi”.

După 1989, o stradă din Roman îi poartă numele, a fost instalat un bust în Gara Roman, operă a sculptorului nemțean Florin-Mircea Zaharescu.

În anul 2005 a fost comemorată la Roman şi i s-a atribuit, post mortem, titlul de „cetățean de onoare al orașului Roman” în anul 2011.

Tot în anul 2011, Federația Comunităților Evreilor din România a instalat o placă comemorativă pe locul unde odihnește Viorica Agarici, la Cimitirul Bellu din București.

REVISTA PRESEI:

POSTĂRI PE FACEBOOK

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate