Exclusiv: „Nimeni din PACT nu a avut pretenția să fie pe vreo listă la PNL”, declară Sebastian Burduja după ce a bătut palma cu Ludovic Orban

0


Președintele Ludovic Orban a prezentat, astăzi, în ședința Biroului Executiv, rezultatele negocierilor purtate cu Partidul Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT), fondat și condus de pietreanul Sebastian „Tianu” Burduja, decizia luată fiind de integrare a acestui partid în PNL. În declarațiile comune de presă ce au urmat a anunțat că protocolul de fuziune va fi definitivat în câteva zile și va fi supus aprobării forurilor statutare ale celor două partide. Orban estimează că această procedură se va încheia prin integrarea tinerilor bine pregătiți de la PACT în toate structurile PNL din teritoriu și de la nivel național. De observat accentul pus pe integrare, evitând-se pe cât posibil cuvântul absorbție.

La rândul său, Burduja a apreciat că astăzi s-au pus bazele celei mai importante mișcări între două forțe politice din România anului 2019. Consideră că sunt două forțe politice complementare, dar cu valori comune. Unul dintre cele mai importante argumente subliniate este binecunosuta rețea de mii, de zeci de mii de tineri din diasporă. A reamintit că în urmă cu 10 ani a fost fondată cea mai importantă rețea globală de esență românească, Liga Studenților Români din Străinătate. Un alt argument este dat de bătăliile date de tinerii din PACT, în România profundă, în 2016, împotriva PSD.  

Tianu nu mai are nevoie de prezentare cel puțin în județul Neamț. Tatăl său, Marinel Burduja, un profesionist de calibru în complicata lume a băncilor de top, a fost primul primar al municipiului după Revoluție și, printre altele, a pus bazele Federației Municipiilor din România, actuala asociație. De un mare respect se bucură bunica de pe mamă, învățătoarea Maria Pricop, o legendă a învățământului pietrean.

La alegerile parlamentare din 2016, Sebastian Burduja (pentru Camera Deputaților) și Andrei Carabelea (Senat) au candidat în Neamț ca independenți și au obținut cele mai bune scoruri pe țară. Foarte supărați au fost atunci tocmai cei din PNL, ei considerând că voturile câștigate de Burduja i-au lăsat fără un mandat de deputat de Neamț. Cu toate acestea, tatonările în privința unei fuziuni/absorbții a PACT datează din 2017, subiectul fiind discutat serios chiar la Piatra-Neamț, de Ludovic Orban, în timpul campaniei interne pentru alegerea președintelui PNL.

În continuare, un scurt interviu la cald, acordat de Tianu, cu puțin timp în urmă:

De ce a durat atât de mult oficializarea acestui pas. Discuții știm că au existat după alegerile parlamentare din 2016.

Toată lumea conștientizează criza profundă în care este România, astăzi, iar cifra pe care o s-o dau ca exemplu de câte ori am ocazia este de „1 român la 3 minute”. Un român la trei minute își face frumos bagajele și pleacă din țară. Sau, dacă vrei, un oraș ca Piteștiul, care e două ori cât Piatra-Neamț, dispare în fiecare an. Din înțelegerea asta, România nu mai lasă loc de orgolii, nici e dezbinare, nici de pasivitate.

Insist, de ce a durat? Situația descrisă nu e de dată recentă.

Nouă ne-a prins bine, am crescut om cu om, comunitate cu comunitate. Am militat în tot acest timp pentru unitatea dreptei și cred că acum, în preajma alegerilor europarlamentare, s-a creat contextul pentru acest pas formal. La nivel informal, și public de fapt, noi am susținut tot timpul nevoia de coagulare a unei opoziții unite de dreapta la PSD.

Ce-a contat în alegerea acestui moment? Nu era mai interesant înainte ca PNL să prezinte lista de candidați pentru Parlamentul European? Sau a fost o strategie, să anunțe lista întâi și apoi să veniți și voi?

E o întrebare la care ar trebui să răspundă și PNL. Ce pot eu să spun este că semnalul pe care noi l-am dat este că am venit să facem echipă. Nimeni de la PACT nu a avut pretenția să fie pe vreo listă sau să-și aroge nu știu ce poziții. Venim să punem umărul pentru că, repet, România nu mai are timp de orgolii, de tot felul de pretenții individuale. Are nevoie de un efort de echipă, iar PNL este singura forță autentică de dreapta, și proeuropeană, și care are capacitatea să ofere o alternativă la actuala guvernare.

Veți fi o contrapondere de campanie la Alianța 2020 USR-PLUS? Mediatic, ei forțează un joc periculos, de parcă ar deține monopolul elitelor. Uite că avem elite tinere, autentice, și la PACT.

Mesajul principal este că noi ne dorim o opoziție unită de dreapta. Nu dorim să intrăm în polemici cu forțe ale binelui, până la urmă, cel puțin în raport cu actuala guvernare. Dar nu refuzăm, credem că e binevenită o competiție de idei, de soluții, între experți, specialiști adevărați care au demonstrat ceva prin realizările lor, prin rezultatele lor, și în plan academic la nivel internațional, și în plan profesional.

Vei activa la nivel central sau vii în organizația nemțeană?

Deocamdată rolul meu este să pun umărul acolo unde este nevoie de mine, ca și colegii mei.

Totuși, un rol vicepreședinte PNLpentru tine, la orizont?

Acesta este unul dintre lucrurile pe care le luăm în discuție, da.

În Piatra Neamț și în Neamț, ce a mai rămas în jurul PACT după ce partenerul istoric, de la fondare la candidaturi independente în 2016, Andrei Carabelea, a ales un drum profesional care-l pune sub umbrela PSD la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est?

Să știi, echipa a crescut în ultimii ani în zona Piatra-Neamț, dar și la Girov, la Roman. Contez în continuare pe toți oamenii care au făcut campanie în județ, care ne-au susținut în alegeri, care ne-au votat și au dat cel mai bun rezultat pentru independenți, din întreaga țară, la Neamț.

Tineri, tineri, dar care este cel mai vârstnic membru PACT în Neamț?

(Râde) Aici trebuie să dau din casă!… Dacă pe bunica mea de pe tată, la 93 de ani, pot s-o consider un membru activ, atunci ea este, doamna Maria Burduja.

Viorel COSMA

Sursa: stirinationale.eu

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate