Evoluţie sau Involuţie?

3

Din momentul în care omul a devenit o fiinţă conştientă, acesta a încercat să domine lumea prin cunoaşterea ei. Dincolo de coordonatele sale biologice, omul este o fiinţă complexă, capabilă să se autodepăşească. Omul este creator de valori materiale şi spirituale, transmisibile generaţiilor următoare.

În decursul a milioane de ani, evoluând de la omul primitiv la cel contemporan, omul a trecut de la limbajul nearticulat la un limbaj complex şi la interacţiuni sociale pentru a realiza un schimb de experienţă cu ceilalţi membri ai comunităţii, purtători de cunoaştere. În comunităţile primitive, personalitatea membrilor era nediferenţiată şi coincidea cu cea a grupului.  Odată cu apariţia formelor de scriere se remarcă necesitatea omului de a localiza informaţia pe un suport extern, de a o stoca şi de a o distribui celorlalţi membri ai comunităţii sale. Aşa au apărut primele structuri care depozitează cunoaşterea: bibliotecile.

Procesul de transmitere a cunoaşterii tuturor membrilor societăţii pornea de la ideea de educaţie. Primele forme de scriere au revoluţionat partajarea cunoaşterii în comunităţile primitive. Lectura devine un mod de dezvoltare a calităţilor individuale şi era practicată în bibliotecile ce depozitau formele incipiente de cultură.

Tehnologia omului primitiv  a rămas în mare parte aceeaşi timp de 250 000 de ani. Cu toate acestea, în mai puţin de jumătate din această perioadă, omul  a evoluat de la unelte de piatră la laptop şi conexiune Internet. De fapt, evoluţia noastră tehnologică a început destul de recent în comparaţie cu vechimea speciei umane, acum 20 000 de ani.

Ştiinţa şi tehnica au cunoscut o evoluţie remarcabilă, omul fiind obligat să se adapteze din mers schimbărilor ce au survenit în urma procesului de partajare şi generare a cunoaşterii. Ca individ, omul este modelat de societatea în care îşi desfăşoară activitatea. Omul simte nevoia să îşi extindă teritoriul pe care să îl domine. Explozia demografică de la începutul secolului al XX-lea a transformat procesul de transmitere a cunoaşterii într-o problemă cu implicaţii globale.

Cunoaşterea, ca produs al societăţii informaţionale, a trasformat munca fizică în muncă intelectuală. Structurile infodocumentare au înmagazinat cunoaşterea acumulată de-a lungul evoluţiei omului şi permit accesul la ea prin reţele interconectate, Internet, noile tehnologii. Putem vorbi despre un Homo informaticus.

În prezent putem vorbi de o era a digitizării tuturor structurilor, fapt care permite accesul în timp real la informaţiile de pe întreg globul, indiferent de locaţia utilizatorului. Însă totul are un preţ…Omul a uitat în timp cum să supravieţuiască în mod natural, a uitat ca mediul înconjurător este mult mai vast decât cei patru pereţi în care îşi desfăsoară activitatea. Accesul uriaş la cunoaştere ne-a îngrădit, paradoxal, orizontul şi ne supune la o izolare în cutiuţe de beton pline de cabluri, monitoare, unităţi centrale şi conexiune Internet. Nu ar strica să aruncăm o privire şi dincolo de monitor şi să facem o plimbare prin munţi, în zone care nu au auzit de WWW sau de telecomunicaţii. Să ascultăm ce mai are de spus natura…

M.I.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
 1. Evolutie sau involutie? spune

  Parerea mea este ca involuam. Vom reusi sa sfidam legile naturii, sa devenim mai slabi in ciuda faptului ca genetic evoluam. O fi posibil ? 🙂

 2. Mars spune

  Domnule Juan,
  Intrebati-o pe consoarta Dvs. (sper sa nu fie prea tanara !) despre sezatorile nemtene din serile Postului Craciunului sau despre masa de prànz di ziua de Pasti la bunici sau despre taifasurile zilelor de sarbatoare pe prispa caselor taranesti, la asfintit… Intrebati-o cat de tare-i batea inima cand vreun coleg de banca ii strecura in buzunarul sortuletului un biletel in care ii cerea si jura prietenia !…
  Intr-o zi cineva s-a dus la Parintele Cleopa (M.rea Sihastria, Neamt) si l-a intrebat : „Parinte, cand va fi sfarsitul lumii?”… Stiti cere a fost raspunsul ? – „CAND SE VA STERGE CARAREA DE LA OM LA OM !” Nu credeti ca e tocmai ceea ce se intampla in zilele noastre…??
  P.S. Felicitari pt. limba romana!

 3. Juan - Barcelona-España spune

  Bună ziua prieteni Piatra Neamt: articol publicat, oferă o versiune a realităţii, care sperie. Eu locuiesc în Barcelona şi această societate, atît de tîrziu în cazul în care locuiesc, este supus tiraniei şi a dependenţei de tehnologii noi, preocuparea avem este foarte mare. De ani în urmă, când eram mic şi a trăit în casa părinţilor mei „, masa, a fost un moment magic, in care conversaţie şi a reuniunii de familie, şi în fiecare zi a fost complet. Nu a fost o comunicare între părinţi şi copii, de divertisment şi de multe ori. Ori s-au schimbat, şi reuniuni de familie au fost finalizate. Fiecare persoană are un televizor în cameră, mănâncă repede, vorbesc şi chiar SW nu a fost inconjurat de oameni, trăiesc în izolare completă şi singurătate.
  Dau felicitările mele pentru mine articol: Sunt spaniol, am trăi în Barcelona, şi o femeie din Piatra Neamt, am castigat inima mea.
  În ceea ce priveşte cald şi să păstreze scris aceste articole, de divertisment, real, intim şi educaţionale

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate