Evenimente culturale anuale

0

Evenimente, festivaluri, manifestari culturale anuale in Piatra Neamt:

Festivalul Internaţional de Teatru de la Piatra Neamţ

  • Constituie un eveniment major in viaţa culturală a regiunii, fiind organizate 23 de ediţii până în anul 2008.Prin realizarea unei secţiuni care se adresează tinerilor artişti, Teatrul Tineretului îşi propune să construiască o rampă de lansare pentru noua generaţie implicată în fenomenul teatral. Festivalul va oferi posibilitatea şi cadrul propice pentru afirmarea şi descoperirea tinerilor artişti.Pe lângă acestea, festivalul oferă publicului tânăr şansa de a viziona spectacole şi de a participa la manifestări culturale care să fie în ton cu preferinţele acestei generaţii.Acest proiect este finanţat de Ministerul Culturii şi Cultelor cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ, Consiliului Municipal şi Primăriei Piatra Neamţ.

Festivalul „Vacanţe muzicale la Piatra Neamţ”

  • Festivalul „Vacanţe muzicale la Piatra Neamţ” are misiunea de a crea oportunităţi pentru promovarea tinerelor talente din învăţământul muzical românesc dar şi din alte ţări ale lumii. Deasemenea îşi propune să contribuie la promovarea creaţiei şi experienţei şcolii muzicale româneşti. În plus se urmăreşte crearea în Piatra Neamţ a unui centru de tradiţie muzicală şi promovarea imaginii acestuia în ţară şi străinătate. Vacantele muzicale la Piatra Neamţ sunt organizate de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” sub înaltul patronaj al Consiliului Judeţean. În primii ani a avut drept parteneri Academia de Muzică din Iaşi, după care au aderat la această generoasă idee Acamia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, Universitatea de Muzică din Bucureşti şi Facultăţile de Muzică din Timişoara, Braşov şi Oradea. Deasemenea au fost prezente un număr important de personalităţi ale vieţii muzicale din ţară şi din străinătate.

Alte manifestări cultural artistice

  • În fiecare an, pe data de 2 ianuarie, la Târgu Neamţ are loc o manifestare care se păstrează aproape nealterată de sute de ani, “Parada obiceiurilor şi tradiţiilor de Anul Nou“, când din oraş şi din împrejurimi vin zeci de formaţii pentru a se manifesta pe străzile oraşului în atmosfera unui carnaval tradiţional folcloric: jocul caprei, urşilor, formaţii de teatru popular: “Arnăuţii”, “Banda lui Jianu” şi parada măştilor.
  • O manifestare deosebită se desfăşoară anual pe data de 22 ianuarie, “Eminescu, poet nepereche“. Cu acest prilej se organizează recitaluri de poezie, expoziţii de fotografii şi carte eminesciană.
  • “Memorialul Veronica Micle” este o sărbătoare culturală, care se desfăşoară anual în a doua decadă a lunii aprilie, dedicată poetei Veronica Micle şi poetului Mihai Eminescu. Sunt incluse simpozioane, evocări, lansări de carte, concerte, la care participă personalităţi ale literaturii din zonă şi invitaţi de prestigiu din ţară şi chiar de peste hotare.
  • “Pădurea de argint” este o serbare câmpenească ce are loc în fiecare an pe data de 15 iunie la Casa Culturii din Târgu – Neamţ, cu deplasări la Casa “Veronica Micle”, “Pădurea de Argint” şi Mănăstirea – Văratec, însoţite de evocări şi simpozioane.
  • Festivalul Internaţional de Folclor “Ceahlăul”, se desfăşoară anual în perioada 1-7 august la Piatra-Neamţ, cu evoluţia unor formaţii din zonă şi de peste hotare, şi la Târgu – Neamţ, la Casa Culturii şi pe strada principală a oraşului, sub forma unei parade a portului şi dansului popular.
  • Târgul internaţional al “Meşterilor lemnari”, se desfăşoară în perioada 8-10 septembrie. Participă meşteri populari ai artei în lemn din zonă, din ţară şi de peste hotare, cu multiple exponate, de la obiecte de uz casnic măiestrite ingenios, până la sculpturi de artă naivă şi clasică, ce te uimesc prin frumuseţea lor. Tot în acest interval au loc şi expoziţii de flori.
  • “Ziua Vânătorilor de Munte”, sărbătorită în fiecare an pe data de 3 noiembrie, este dedicată eroilor, căzuţi pe câmpul de luptă în “Războiul pentru reîntregirea neamului”. Spectacolul festiv are loc pe Culmea Pleşului, la Monumentul Mausoleu al Vânătorilor de Munte, cu participarea reprezentanţilor armatei, a veteranilor de război, oficialităţilor oraşului şi a multor invitaţi.

Festivalul national “Filmul de Piatra”

  • Festivalul de scurt-metraje de toate genurile cu o competitie nationala, programe internationale, invitati renumiti si multe evenimente speciale pentru cineasti si public. Competitia este deschisa atat filmelor realizate de companii de productie, filmelor de scoala, cat si celor de amatori sau realizate in cadrul workshop-urilor. Programele internationale vor contine filme premiate la cele mai importante festivaluri din lume, selectii ale fastivalurilor partenere din tara, precum si programe speciale. Filmul de Piatra este organizat de Filmlab si de Consiliul Judetean Neamt. Principalii parteneri sunt: Centru National al Cinematografiei, Teatrul Tineretului, Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Ambasada Frantei.

Sursa: www.piatra-neamt-cultural.ro

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate