Ești proprietarul unui patruped? Află care sunt obligațiile tale și sancțiunile prevăzute în caz de nerespectare a acestora

8

Toate persoanele care au caini trebuie sa-i identifice prin microcipare si sa-i inregistreze in Registrul de Evidenta al Cainilor cu Stapan, prin intermediul medicilor veterinari, conform prevederilor legale aflate in vigoare. Cei care nu respecta aceasta regula pot fi amendati cu sume de pana la 10.000 de lei. In plus, ori de cate ori cainii sunt scosi la plimbare in spatii publice, proprietarii trebuie sa aiba asupra lor carnetul de sanatate al patrupedelor.

Concret, cainii pot sa circule in spatiile publice, numai daca sunt identificati, inregistrati si daca proprietarii au asupra lor carnetul de sanatate al acestora. Identificarea se face prin microcipare, iar inregistrarea se face in Registrul de Evidenta a Cainilor cu Stapan (RECS), la medicii veterinari. Eliberarea carnetului de sanatate se face odata cu identificarea si inregistrarea.

Persoanele care nu se prezinta la medicii veterinari pentru inregistrarea cainilor pe care-i au risca sa fie sanctionati, conform OUG nr. 155/2001, cu amenzi cuprinse intre 2000 si 5000 de lei. Totodata, cei care nu-si identifica animalele prin microcipare pot fi sanctionati cu sume cuprinse intre 5000 si 10.000 de lei.

Costurile legate de identificarea si inregistrarea in RECS, serviciile prestate de unitatile medicale veterinare de asistenta sau de clinicile veterinare universitare sunt suportate exclusiv de catre stapanii cainilor. Proprietarii de caini adulti au avut obligatia de a-i inregistra pe acestia pana la data de 1 ianuarie 2015.

Sterilizarea cainilor de rasa comuna este obligatorie

Cainii care apartin rasei comune, dar si metisii acestora, trebuie sa fie sterilizati, conform OUG nr. 155/2001. Exceptie de la aceasta regula fac, de exemplu, cainii utilitari (adica cei folositi de politie, jandarmerie, persoanele cu dizabilitati etc.). Proprietarii care nu-si sterilizeaza cainii, desi sunt obligati s-o faca, risca sa fie amendati cu sume cuprinse intre 5000 si 10.000 de lei. Aceeasi sanctiune este valabila si pentru persoanele care nu mentin “igiena in spatiile publice, in spatiile adiacente acestora, in holurile si caile de acces ale spatiilor locative”, potrivit actului normativ.

Persoanele care vor sa calatoreasca in strainatate impreuna cu cainii pe care-i au trebuie sa solicite medicului veterinar eliberarea unui pasaport pentru animal si, totodata, sa aiba asupra lor carnetul de sanatate.

Persoanele care ucid sau abandoneaza caini pot fi pedepsite, conform OUG nr. 155/2001, cu inchisoare. Mai exact, actul normativ stabileste ca uciderea cainilor se face doar de catre medicii veterinari si doar prin eutanasiere, astfel ca omorarea acestor animale de catre persoane neautorizate (sau prin alte metode) este considerata infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani sau cu amenda penala intre 1000 si 10.000 de lei. Aceeasi pedeapsa este valabila si pentru cruzimile fata de animale, la care se adauga confiscarea cainilor.

Totodata, abandonul cainilor revendicati sau adoptati — adica lasarea acestora fara hrana, adapost sau tratament medical — este interzis. Persoanele care fac acest lucru riscă pedeapsa cu inchisoare de la doi la cinci ani.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
8 Comentarii
  1. mickey999 spune

    Dupa parerea mea consilierii de rasa comuna ar trebui sa fie obligatoriu sterilitati.
    As continua mai apoi cu politicienii de rasa comuna, si lingaii de rasa comuna .

  2. alex spune

    Este valabil si cainilor din varf de munte? =))

    1. Bacosca Antoanela Iustina spune

      Sper ca nu!!!

    2. legio spune

      Nu este valabila sterlizarea cainilor din varful statului, acestia au voie sa-si lase excrementele in capul natiei romane, deoarece se bucura de tot felul de imunitati.

  3. feraru marcel spune

    Ca intotdeauna, in Romanica cea frumoasa si bogata,,,,,,si de oameni destepti ghidata, amenzile excesive se pun acolo unde omul in general isi poate satisface un hobby sau o necesitate…. catelul meu mi-a adus bucurii timp de 15 ani si jumatate iar dupa ce a parasit familia, am luat hotararea sa nu mai cresc altul….. Prea multi oameni cu suflet hain si prea multe „legi” prohibitive !

    1. Mos Craciun spune

      Subscriu.

    2. FlorinG spune

      Daca se respecta prevederile legale nu ia nimeni amenda. Chiar consider ca ar fi bine sa mai creasca putin amenzile pentru cei care nu strang rahatul lasat pe trotuar ori spatiul verde de cainele lor . Nu e nimeni obligat sa calce in rahat de caine doar pentru ca iubitorul de animale sa nu aibe nici o obligatie . Dumneavoastra daca aveti un hobby nu trebuie sa incalcati dreptul altuia de a circula pe un trotuar curat ori dreprul unui copil de a pasi pe iarba fara a intra in contact cu fecalele cainelui dumneavoastra. Si ca sa nu fie discutii va informez ca si fica mea avea un cateleus cand era mai mica, insa de cate ori scotea cainele la plimbare o obligam sa respecte aceste reguli minime de civilizatie, chiar daca alti copii radeau de ea . Acum ca a crescut intelege ce am facut acest lucru si imi multumeste .

      1. feraru marcel spune

        Vad ca va „certati” cu mine si chiar nu stiu daca merita sa va bag in seama…. Acum nu mai aveti caine pentru ca n-are cine sa culeaga „fundulitele” de prin iarba ?? Cati ani a stat catelul in casa d-vs ? Eu, din cu totul alt motiv, am hotarat sa nu mai cresc altul !! Pentru mine, asa cum o fac si alti iubitori de catei, a fost o pierdere sentimentala….. 15 si1/2 ani, creeaza niste legaturi intre om si asa-zisul animal !! Daca nu pricepeti ce va spun, nu va bagati !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate