Energia electrică pe timp nefavorabil

2

În declaraţia politică de astăzi am să mă refer la un sector vital al economiei româneşti şi anume acela al energiei electrice. Mai precis al distribuţiei de energie electrică. Tot mai mulţi cetăţeni, mai ales din zona rurală îmi aduc la cunoştinţă cum că la o adiere de vânt, la o ploaie mai zdravănă sau la apariţia de fulgere şi declanşarea de trăsnete, energia electrică este întreruptă în toată localitatea, uneori chiar ore bune. Pagubiţii încearcă să se intereseze de cauza în urma căreia satul lor a rămas pe întuneric. Şi unde să se adreseze decât la primar, că doar ei l-au ales pentru a le rezolva problemele. Numai că primarul dă din umeri a neputinţă şi ii

Ionel Arsene
Ionel Arsene

trimite la furnizori, adică la societăţile private de distribuţie a energiei electrice cum sunt: Enel- Italia, EON- Germania şi CEZ- Cehia. Dacă ai răbdare să apelezi una din aceste societăţi înseamnă că ai nervii tari. La capătul firului îţi răspunde robotul cam aşa: “ pentru facturi restante apasaţi tasta 1, pentru instalaţii apăsaţi tasta 2, pentru deranjamente apasaţi tasta 3” şi aşa mai departe. Sunt vreo şase, şapte taste. Când ajungi la tasta care te interesează ţi se spune că operatorul este ocupat şi te roagă să aştepţi în telefon, ascultând ce-i drept muzica preferată de ei. Majoritatea păgubiţilor renunţă pentru că îşi dau seama că toată această tevatură este o metodă de prost gust utilizată de societăţile private pentru a se proteja de nemulţumirea consumatorilor. Cum să sune, să zicem, un client tocmai din Tupilaţi, la una din firmele distribuitoare? Hai să fim serioşi! Nu îl bagă nimeni în seamă chiar dacă aici se află celebrul “ Han al Ancuţei” din secolul 18.
Stimaţi colegi, am arătat toate acestea pentru că sunt sigur că asemenea situaţii se întalnesc şi în alte judeţe nu numai în Neamţ. Clienţii, consumatorii de rând, cu care am stat de vorbă, mi-au precizat că sunt localităţi unde transformatoarele de energie electrică funcţionează de pe vremea CAP-urilor, trebuind scoase de mult din uz. Din capul locului, societăţile private de distribuire a energiei electrice amintite mai sus, par să fi avut un singur scop şi anume să obţină profituri cât mai mari pe care apoi să le exporte tocmai pentru a nu plăti taxe şi impozite în ţara noastră. De investiţii în acest domeniu nici pomeneală.
Când aproape că ne-am pierdut speranţa în ceea ce priveşte ridicarea la standarde europene a distribuţiei de energie electrică şi în România, colegul nostru Constantin Niţă, ministru delegat pentru Energie ” ia taurul de coarne”, cum se spune, acuzând societăţile private că prestează servicii de slabă calitate. Ba mai mult, ministrul Niţă le bate obrazul societăţilor private citate de mine în această declaraţie politică, susţinând că: “ multe echipamente folosite la investiţii sunt second-hand, sunt proaste şi nu au fiabilitate. Ele trebuie certificate conform normelor europene, nu cum doresc aceste companii”. Şi ca să nu se mai întâmple aşa ceva, la iniţiativa ministrului Constantin Niţă se va propune de către departamentul de specialitate modificarea legii energiei în sensul că, de la data aprobării ei, toate echipamentele ce vor fi folosite în sectorul energetic să nu fie decât noi şi certificate pentru piaţa noastră.
Aşteptăm cu nerăbdare propunerile de modificare a acestei importante legi, pe care în cadrul dezbaterilor o putem îmbunătăţi în beneficiul consumatorilor.

Ionel Arsene
Deputat PSD Neamţ

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. feraru marcel spune

    Da’ ceva despre vinderea tuturor unitatilor de generare a energiei, ne puteti spune ceva domnule deputat Român? Ca or sa va-ntrebe amarastenii atunci, de ce s-a urcat pretul KW, la cote insurmontabile pt omul de rand. Le veti raspunde cu aceeasi „placa”, uzata, ca, nu va puteti opune, economiei de piata, recte, companiei private, care detine generatoarele? Vinderea catre strainii, asa zisi strategici, ne va lasa, curand, „in curul gol”. Pardon de expresie, dar, n-am gasit una mai sugestiva. Luptati-va pentru Romani, ca sa poata trai demn in tara parintilor lor. Ganditi-va, numai la faptul, ca, dupa ’45, „cizmarii, au reusit in 23 de ani sa faca hidro si termo centrale, pe cand dupa ’89, nema, ioc, canci. Ba mai rau, s-a instrainat tot ce construisera, dupa ’45 oamenii muncii….c-asa le spunea. Asta, in cazul in care, nu s-a distrus, deliberat „stransura”celor 44 de ani de „regim totalitar”. mai lasati-ne si noua, cate ceva d-le ALES. Ca sa va spunem, precum calicii la pomana : Bogdaproste, conasule, bogdaproste. Nu ne-mpingeti, chiar pana-ntr-acolo….domnilor, care sunteti voi, domni!!

  2. ion dumitriu spune

    Jaf domnule ionel arsene, asa putem spune despre E.O.N., incepand de la furnizarea energiei electrice, a modului neclar de contorizare si chiar pretul exorbitant pentru veniturile nemtenilor- Zanestenii sunt disperati de serviciile jenant de proaste prestate de acesti baieti destepti!!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate