Elon Musk: Primul pacient înrolat în studiul implantului Neuralink poate controla mouse-ul cu puterea minții

0

Elon Musk a anunțat la începutul acestei săptămâni că primul participant la un studiu clinic al Neuralink poate controla un mouse de calculator cu creierul, având o recuperare bună la aproape o lună după ce i s-a implantat cipul produs de companie, potrivit CNN. Neuralink a primit aprobarea anul trecut de a studia siguranța și funcționalitatea implantului cipului în creier și a instrumentelor chirurgicale pe oameni. Din păcate, detalii amănunțite despre acest proces sunt aproape inexistente.

Pacienții din studiu vor avea un cip plasat chirurgical în partea creierului care controlează mișcările. Cipul, instalat de un robot, va înregistra și va trimite apoi semnale ale creierului către o aplicație, scopul inițial fiind „de a oferi oamenilor posibilitatea de a controla cursorul sau tastatura de pe computer folosindu-și doar gândurile”, a scris compania în septembrie.

Cert este faptul că pacienții obișnuiți nu vor avea acces la această tehnologie prea curând. Implanturile cerebrale ale Neuralink vor avea nevoie de aprobarea de reglementare.

Neuralink nu este, însă, singura companie cu această misiune. O altă companie, Synchron, are studii pe oameni încă din 2021, făcând progrese ceva mai mari decât Neuralink și beneficiind de finanțări de la Bill Gates sau Jeff Bezos. Sychron a declarat că subiecții umani care sufereau anterior de „paralizie severă” ar fi putut folosi dispozitivul pentru a controla un dispozitiv personal pentru „pentru activități digitale de rutină”, cum ar fi trimiterea de mesaje text, e-mailuri și cumpărături online.

Neuralink, fondată în 2016 de către antreprenorul Elon Musk, este o companie care și-a propus să conecteze creierul uman direct la computere și la alte dispozitive. Scopul final al Neuralink este să depășească limitele comunicării între creier și mașină, deschizând astfel noi posibilități pentru tratamentul afecțiunilor neurologice și pentru îmbunătățirea capacităților cognitive umane.

Unul dintre punctele centrale ale activității Neuralink constă în dezvoltarea unei interfețe creier-computer capabile să faciliteze schimbul de informații între creier și tehnologie. Neuralink a avansat semnificativ în această direcție, prezentând în ultimii ani mai multe modele de prototipuri pentru aceste interfețe.

În 2019, compania a dezvăluit primul său prototip, constând dintr-un mic dispozitiv implantabil în creier, conectat la un set de electrozi. Compania a efectuat teste pe animale pentru a evalua eficiența și siguranța prototipurilor sale de interfețe. Rezultatele acestor teste au fost promițătoare, demonstrând capacitățile de înregistrare și stimulare a activității neuronale cu o precizie incredibilă. Dincolo de rezultate, din păcate au existat și multe decese în rândul animalelor supuse testelor, compania fiind anchetată din acest motiv.

Pe măsură ce dezvoltarea Neuralink progresează, comunitatea științifică și publicul își îndreaptă atenția către posibilele implicații etice și sociale ale acestei tehnologii. Cu toate acestea, compania continuă să susțină că beneficiile potențiale, cum ar fi ameliorarea suferinței umane și îmbunătățirea performanțelor cognitive, justifică eforturile depuse.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate