ELOCVENȚA DECORULUI MUT- ATITUDINI ÎN ROMÂNIA COMUNISTĂ

11

S-a discutat mult despre regimul comunist, din 1990 și până astăzi. S-au făcut analize, s-au scris cărți, s-au ținut conferințe, s-au realizat documentare de succes, s-au făcut dezvăluiri cutremurătoare. Prezentul oferă, din păcate, un spectacol jalnic: corupție, fraude, afaceri dubioase, tâlhari de anvergură ocoliți de cei care ar trebui să fie gardienii cinstei și corectitudinii, lașități și complicități degradante. Ce mentalitate își poate forma tânăra generație într-un mediu sufocat de sărăcie, mizerie și banditism-mafiot? Sub trecuta administrație comunistă, în ciuda unor presiuni constante, având ca autori-executanți armate de politruci și securiști cu apucături de factură nord-coreeană au existat și excepții în același mediu insalubru. Pentru a înțelege rostul atitudinii, exemplificăm. Două mânăstiri voievodale, Bistrița, din județul Neamț(vezi foto nr. 1) și Râșca, din județul Suceava(vezi foto nr. 2), aflate la distanță nu prea mare una de alta, au conservat probe speciale din vremuri de prigoană și apăsare. La mânăstirea Bistrița, poarta de la intrare(vezi foto nr. 3) mai păstrează urmele stemelor bolșevismului românesc: pe un stâlp al porții, o mână iscusită, la imboldul sau inițiativa unui politruc cu sutană și epoleți sub sutană, a dăltuit stema Partidului Comunist din România(vezi foto nr. 4 și foto nr. 5). Același om priceput a decorat celălalt stâlp cu stema Republicii Socialiste România(vezi foto nr. 6 și foto nr. 7), heraldica fiind de sorginte sovietică.

La ceva vreme după evenimentele din decembrie 1989, o minte luminată cu oarecare întârziere, văzând că vântul politic bate din alt punct cardinal și având deplina încredințare, după observații îndelungate, că o parte din ceea ce a fost nu va mai fi, a decis să decupeze cu relativă stângăcie cele două elemente decorative din panoplia comunistă. În imediata apropiere a județului Neamț, la nici două ore de mers cu autoturismul spre Fălticeni, pe partea stângă se deschide o șosea care îți permite să ajungi fără dificultate la Mânăstirea Râșca. Acolo, surpriza este alta, deși avem de-a face tot cu o sculptură în lemn de stejar. Intrarea spre mânăstire este străjuită de o troiță reprezentând supliciul Mântuitorului Iisus Hristos(vezi foto nr. 8). Privind la baza ei, aflăm că datează din anul…1952! Pentru cititorii mai tineri, crescuți în democrația noastră știrbă și peltică, anul 1952 a fost plin de represiuni, arestări abuzive și samavolnicii de nedescris. Realizarea acestei sculpturi în vremuri de prigonire a tot ceea ce înseamnă creștin și Biserică poate fi considerată un act de curaj și chiar o provocare printr-un protest pacific, în genunchi. Este o atitudine din care deducem că s-au înțeles riscurile epocii, fără abdicarea de la misiunea pe care și-au asumat-o preoții, călugării și slujitorii mireni. Sunt două ipostaze diferite, la două mânăstiri ale aceluiași cult, în vremuri tulburi. Astfel, pelerinii au prilejul să aprofundeze, prin comparație, rostul atitudinii clare, lipsită de ambiguitate, echivoc, slugărnicie și lașitate.

Text și foto: MIHAIL-SORIN GAIDAU

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
11 Comentarii
  1. robocop spune

    Cine-i dl. timofte ?? si ce-a facut in ultimii 5 ani ?

    1. popa gheorghe adrian spune

      Tovarasul Timofte este predesintele PNG Neamt, fost membru PCR(Partidul Comunst Roman) si un securist….cum l-a denumit camaradul sau de la municipiu in campania din 2012. In ultimii 5 ani latra la ziarpiatraneamt si ne indruma noua pasii spre dreptatea suprema si catre moralitatea intruchipata. Deci, Votati TIMOFTE PRESEDINTE!

  2. cititor40 spune

    Spre aducere aminte pt.curajul unora,credinta daca o ai, nu o poate lua nimeni.Realizarile mestesugaresti, nu trebuie sa le stearga nimeni ,indiferent de simbolistica.

    1. MIHAIL-SORIN GAIDAU spune

      A fi mestesugar, a realiza lucruri și lucrari oneste de buna calitate este ceva bun si sanatos. Articolul se refera la mentalitate si atitudine, nicidecum la calitatea maiestriei artistice a mestesugarilor. In articol nu se face analiza estetica a lucrarilor ci se probeaza documentat, la vedere, doua atitudini diametral opuse intr-o perioada marcata de avalansa ateismului in Romania.

  3. de astazi coroi spune

    incalzind aceeasi ciorba de mai multe ori nu este un lucru onorabil.cunoscandu-va ca sunteti un om documentat va rog sa veniti cu ceva nou sa putem comenta.

    1. feraru marcel spune

      Chiar asa, par egzamplu dac-a fost inainte de ’89 in vizita pe la Manastirea Secu.

    2. MIHAIL-SORIN GAIDAU spune

      @DE ASTAZI COROI-Daca dumneavoastra vedeti ciorbe reincalzite in acest articol este treaba dumneavoastra si a ochelarilor pe care-i folositi ocazional, sau permanent. La o cantina cu orar prelungit sau intr-un bistro, chelnerii si bucatarii sunt persoane calificate sa afirme sau sa infirme autorizat despre calitatea meniului. Despre onoare si onorabil se poate discuta. Nu cred ca sunteti cea mai potrivita persoana care trebuie sa se pronunte asupta onorabilitatii fara sa aiba dinaintea ochilor o farfurie plina cu ciorba de burta. Pe vremea comunismului existau ”analisti” ai Securitatii care-si bagau nasul chiar si unde nu le fierbea oala cu taitei bolsevici. Acei politruci, cu ”sutana” de militar, sau costum civil se ocupau si de biserici, manastiri, preoti, calugari. Stiau un singur lucru: ”sa traga de limba” si ”sa traga cu urechea”. Se numeau ”tragatori”: ”trageau de timp” pe banii si sangele poporului. Ei munceau: ”se aflau in treaba” pentru ca asa primeau ordine de la KGB si Stalin, Hruscov, Brejnev etc. Sa speram ca nu ati fost o sluga sovietica, aflata in treaba prin Romania. Pofta buna la ciorbe!

      1. de astazi coroi spune

        va agitati inutil si va compromiteti tot mai mult.cunoasteti multe naravuri despre care eu nu am auzit.poate ne spuneti cine a adus comunismul in lume,dar in romania fiindca le stiti pe toate.din faricire eu nu traiesc din compromisuri si ma bucur bucurie pe care este bine sa o aveti si dvs.nu incercati cu mine sa folositi vulgaritati securiste ca nu va prinde.

      2. popa gheorghe adrian spune

        Domnu’ Sorin, la oameni ca nea Timofte, alias coroiul neastamparat, se spune „ciorba de sub burta”, ca e din vechiul sistem sclavagist pe care l-a ocrotit cu drag.

        1. de astazi coroi spune

          tinere bati campii si te pretinzi mare avocat.vei demonstra ca esti mare avocat cand vei recupera ce au lasat parintii tai pana atunci ciocul mic si nu mai bate campii ,

          1. popa gheorghe adrian spune

            Nea Tomofte securistu’, eu nu tre sa demonstrez nimic lu ‘ matale, ca daca vreau sa demonstrez tre sa te mai trec pe la scoala capitalista, ca cea comunista se oprea la 5 clase SMT-iste si te facea membru PCR sau colonel la SECU. Iar, pana una alta si mata iei pensia de pe spatele marelui avocat de care vb. si a altor sclavi ca mine cum iti place matale sa vb. la apropiati.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate