Elevii mutați de la Școlile nr 5 și nr 8 vor face cursuri online. Primăria Piatra Neamț trebuie să găsească urgent o soluție

0

Într-un articol anterior, vă informam cu privire la faptul că elevii relocați de la Școala nr 5 au fost trimiși astăzi acasă pentru că este inuman să învețe în frig (detalii aici).

Ulterior am avut o discuție cu doamna Florentina Luca Moise, Inspector Școlar General în cadrul ISJ Neamț, care ne-a transmis câteva noutăți.

Robert Iosub: „Bună ziua. Ce decizie s-a luat la Inspectorat în legătură cu copiii de la Școala 5 care au fost mutați la Școlile Normale?

Florentina Moise: „Bună ziua! Încă de la prima oră am fost prezentă acolo după cum bine ați văzut, pentru că v-am văzut printre părinți. Este o situație nu tocmai plăcută și nu este generată de cadrele didactice, părinți, elevi sau Inspectoratul Școlar. Într-adevăr, condițiile sunt inumane, nu se poate desfășura procesul instructiv-educativ în acele spații pentru că nu funcționează căldura. Soluția găsită de Primăria Piatra Neamț nu este cea mai bună. Am intervenit în urma cererii trimise de doamna director și a consiliului de administrație, am convocat urgent consiliul de administrație a ISJ Neamț, am dat avizul asupra aprobării orelor în sistem online și am informat Ministerul Educației. Ministerul Educației a aprobat astăzi suspendarea cursurilor în format fizic și trecerea la sistem online pentru zilele de 7, 8, 9 și 10, perioadă în care îl rog pe domnul primar să meargă la fața locului, să găsească cei mai buni specialiști pentru a asigura sursa de încălzire a unității în care a relocat elevii de la Școala nr 5 și de la Școala nr 8, pentru că nu este vorba numai de Școala nr 5 ci și de două clase relocate a Școlii Gimnaziale nr 8. Să găsească cele mai bune soluții cu constructorii, cu angajații, cu firmele care desfășoară lucrări pe raza Municipiului Piatra Neamț, să investească din banii primăriei și să rezolve această problemă pentru că nu am vrea să ne trezim în situația în care luni încăperile sunt friguroase, pentru că astăzi am constatat că, chiar dacă au fost promisiuni că se va rezolva situația, holurile sunt practic neîncălzite, nu există surse de încălzire, toaletele la fel, alte spații pentru desfășurarea procesului instructiv-educativ la fel, clasele sunt încălzite cu respirația copiilor iar acele convertoare, soluția găsită de specialiștii din primărie nu este una adaptată spațiului respectiv. Tot ce a ținut de Inspectoratul Școlar și de Ministerul Educației, vreau să informez părinții pe această cale, că am luat pe loc această hotărâre, și noi și Ministerul Educației, astfel niciun copil al Școlii nr 5 și nr 8 să nu sufere de frig și de condiții inumane pentru desfășurarea procesului instructiv-educativ.

Din câte am înțeles de la doamna director, atât de la Școala nr 8 cât și de la nr 5, săptămâna următoare au „Program Educativ Săptămâna Verde”, timp în care iar va mai fi o perioadă în care se poate interveni din partea primăriei pentru rezolvarea tuturor problemelor: securizarea spațiilor, a căilor de acces, și mai ales a scărilor care sunt cu distanțe foarte mari și pun în pericol viața copiilor.

Am credința că domnul primar, care a fost ales al populației din municipiul Piatra Neamț va înțelege că școala nu se face după cum a prezentat-o dumnealui după vizita făcută la sediul școlilor când, din păcate, le-a indicat copiilor să-și miște mai mult degețelele și cadrelor didactice să-și mai ia pe dumnealor câteva haine groase. Vorbim de vieți umane, vorbim de copii, de părinți îngrijorați, dar sper că se înțelege că domnul primar este primarul tuturor pietrenilor, nu numai al unora sau al altora.

Am ferma convingere că până luni copiii vor beneficia de condiții umane pentru desfășurarea actului de predare -învățare – evaluare și că, chiar dacă se fac investiții și urmează să se mute în școli reabilitate, modernizate, nu îi marchează această perioadă de până la doi ani de zile și rămâne așa ca o pată și un stres pentru părinți.

Le sunt alături părinților, Inspectoratul Școlar Județean și Ministerul Educației înțeleg și depun toate eforturile să nu se mai repete această situație. Sper ca și domnul primar să pună umărul alături de achipele ISJ și ME. Mulțumesc mult!

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate