Efectele manifestării fenomenelor hidrometeorologice in Neamt

0

Pe teritoriul judeţului Neamţ, în urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase din ultimele ore, în 6 unităţi administrativ teritoriale s-au înregistrat o serie de probleme care au necesitat intervenţia forţelor specializate şi a comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă.
Conform datelor centralizate, după o primă evaluare, la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, au fost afectate următoarele obiective: 134 de gospodării (curţi) inundate, 20 de case inundate, 2 poduri (din tuburi) afectate, 3 podeţe (din tuburi) afectate şi o porţiune de 0,02 km din DN 15 F afectată.
Cele mai grave probleme s-au înregistrat în localitatea Vânători Neamţ, unde au fost inundate 20 de locuinţe şi 132 de gospodării. Scurgerile masive de pe versanţi, cauzate de precipitaţiile abundente căzute în zonă într-un interval scurt de timp, au dus la revărsarea pârâului Drahura (Cacova).
În comuna Răuceşti, satul Oglinzi, curtea unei gospodării a fost inundată, iar în satul Târzia, comuna Brusturi, 1 pod construit din tuburi a fost afectat. De asemenea, în oraşul Târgu Neamţ precipitaţiile abundente au inundat curtea unei gospodării. În comuna Agapia, satele Agapia şi Săcăluşeşti, creşterile de debite şi niveluri de pe râul Topoliţa şi pârâul Agapia au provocat dislocarea tuburilor din structura a 3 podeţe, precum şi afectarea unei porţiuni de 0,02 km din DN 15 F. În localitatea Crăcăoani, debitul crescut al râului Cracău a provocat dislocarea tuburilor din structura unui pod.
Pentru coordonarea misiunilor de înlăturare a efectelor fenomenelor hidrometeorologice periculoase, la faţa locului s-au deplasat subprefectul judeţului, domnul Gheorghe Neculae, însoţit de inspectorul şef al ISU Neamţ, colonel Ioan Niţică şi directorul SGA Neamţ, inginer Ion Păvăleanu. Imediat au fost mobilizate forţele de intervenţie şi mijloacele necesare îndeplinirii misiunilor.
ISU Neamţ a mobilizat pompierii militari din cadrul detaşamentelor Târgu Neamţ, Piatra Neamţ şi Roman. Detaşamentul din Târgu Neamţ a alarmat, pe lângă tura de serviciu, încă două ture aflate în timpul liber. În total, au intervenit cu 2 ofiţeri, 33 de subofiţeri, 5 autospeciale, 2 autoturisme, 1 autocamion, 5 motopompe. Pompierii militari au executat şi 2 misiuni de salvare a 6 persoane din locuinţele inundate în localitatea Vânători Neamţ.
SGA Neamţ a mobilizat forţe din cadrul formaţiilor Bistriţa aval şi Moldova – Ozana (o echipă cu 7 oameni) cu 2 autoutilitare, 1 buldoexcavator, 3 motopompe şi 2 generatoare electrice cu proiectoare. S-au executat lucrări de dirijare a apelor rezultate din scurgerile de pe versanţi şi dirijarea lor spre albia pârâului Drahura (Cacova). Specialiştii SGA Neamţ au executat şi misiuni de evacuare a apei din gospodării.
Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Neamţ a intervenit cu 4 echipaje formate din 8 poliţişti şi 4 autoturisme pentru asigurarea măsurilor specifice de ordine publică pe raza localităţii Vânători Neamţ.
Alături de forţele profesioniste, au intervenit şi voluntari din cadrul comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă ale localităţilor Târgu Neamţ, Agapia şi Vânători Neamţ. Voluntari au intervenit pentru evacuarea apei din curţi cu ajutorul motopompelor, degajarea platformei drumului naţional de aluviuni şi refacerea rampelor unui podeţ cu ajutorul unui buldoexcavator.
Pe timpul manifestării acestor fenomene, au existat 9 persoane izolate (8 în podurile locuinţelor şi 1 pe un mal de pământ) pe raza localităţii Vânători Neamţ, acestea autoevacuându-se imediat după retragerea apelor. De asemenea, 400 de ovine au fost izolate de ape pe un mal de pământ din aceeaşi localitate, acestea fiind evacuate imediat după retragerea apelor. La solicitarea ISU Neamţ, ca urmare a inundaţiilor produse în zonă, în localităţile Oglinzi (comuna Răuceşti) şi satul Vânători Neamţ a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică, aceasta fiind reluată atunci când starea de pericol a fost îndepărtată.
În cursul acestei dimineţi, la propunerea ISU Neamţ, subprefectul judeţului, domnul Gheorghe Neculae, a dispus constituirea a două comisii de inventariere şi evaluare a pagubelor produse. Prima comisie îşi va desfăşura activitatea în localităţile Vânători Neamţ, Răuceşti, Brusturi, Târgu Neamţ şi Tupilaţi, iar cea de-a doua comisie va viza problemele apărute pe raza localităţilor Vânători Neamţ, Agapia, Crăcăoani, Bodeşti (ambele comisii vor face evaluări pe raza comunei Vânători Neamţ având în vedere dimensiunea pagubelor produse). Din cadrul comisiilor vor face parte specialişti din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi Consiliului Judeţean Neamţ.
În ziua de 09 iulie, în intervalul orar 12.45 – 22-00, teritoriul judeţului Neamţ a fost vizat de 9 atenţionări meteorologice imediate COD GALBEN, 2 avertizări meteorologice imediate COD PORTOCALIU şi 2 atenţionări hidrologice pentru fenomene meteorologice imediate COD GALBEN. Toate mesajele care prognozau manifestări hidrometeorologice periculoase au fost transmise oportun la toţi factorii interesaţi. Măsurătorile de la posturile pluviometrice au înregistrat precipitaţii pe arii extinse, iar punctiform precipitaţiile au avut şi caracter torenţial. Atfel, în zona Leghin, râul Neamţ (Ozana) – comuna Pipirig, în intervalul orar 11.50 – 17.00 s-au înregistrat 32 l/mp, iar în zona Păstrăveni, în intervalul 20.00 – 21.35, s-au înregistrat 31,5 l/mp.

Problemele cu care ne-am confruntat în cursul zilei de ieri sunt destul de grave şi au necesitat o mobilizare rapidă şi eficientă a forţelor din instituţiile specializate în gestionare acestor situaţii, membre ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Aşa cum am constat şi personal la faţa locului, pe raza localităţii Vânători Neamţ a fost o dezlănţuire a naturii care a dus la inundarea a peste 130 de gospodării. Prioritatea zero a constituit-o, ca de obicei, protejarea vieţii cetăţenilor din zona afectată. La primele ore ale dimineţii am dispus constituirea unor comisii de evaluare a pagubelor, concomitent cu desfăşurarea în ritm susţinut a misiunilor de înlăturare a efectelor acestor fenomene ale naturii, mai ales în contextul instituirii unei noi atenţionări meteorologice începând cu ora 18.00 a zilei de astăzi, care prognozează noi precipitaţii abundente până în cursul nopţii de vineri”, a declarat subprefectul judeţului Neamţ, domnul Gheorghe Neculae.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate