Efectele industriei jocurilor de noroc asupra economiei României

20680845 – portrait of a professional poker player

Industria de jocuri de noroc online se află în creștere în Europa, impunându-se ca un sector important al economiei digitale globale. În acest context, se încearcă în mod constant modalități de a îmbunătăți experiența financiară online a operatorilor și jucătorilor din Europa, iar România nu face excepție de la regulă.

Pe de altă parte, industria jocurilor de noroc de la noi din țară a avut în ultima perioadă un impact important asupra economiei naționale, având o contribuție de 0,7% din PIB.

Potrivit datelor statistice puse la dispoziție de Ministerul de Finanțe, veniturile provenite din această industrie au crescut de 354 milioane de lei înregistrate în 2010, la 1,5 miliarde de lei în 2018.

Această industrie s-a dezvoltat simțitor datorită reglementării acestei piețe care a atras din ce în ce mai mulți pasionați de jocuri de noroc. Reglementarea pieței a început odată cu înființarea ONJN (Oficiului Național al Jocurilor de Noroc) în anul 2013. Segmentul jocurilor online a crescut semnificativ în ultimii ani, întrucât pasionații de jocuri de noroc au început să-și îndrepte atenția către mediul online.

Treptat, piața românească de jocuri de noroc s-a adaptat din mers la cerințele jucătorilor. În plus, datorită dezvoltării mediului online, companiile din acest sector și-au concentrat atenția spre creșterea veniturilor prin crearea de cazinouri online.

Prin intermediul unor astfel de cazinouri au avut posibilitatea de a se adapta cu mai mare ușurință la cerințele clienților, și au putut să-i determine să joace și să se distreze prin oferirea de bonusuri și oferte care mai de care mai interesante.

Dezvoltarea industriei gambling-ului în România a contribuit la apariția de investori străini. În ultimii ani au apărut investitori din Anglia, Suedia sau Germania, de exemplu. Au apărut atât operatori, cât și furnizori de diverse produse și soluții. Potrivit datelor ce apar pe site-ul ONJN până în prezent există 23 de operatori online licențiați, care au impact important asupra economiei românești.

Din dorința de a respecta legislația în vigoare, aceștia sunt nevoiți să plătească o serie taxe și impozite care de-a lungul timpului s-au majorat.

În momentul în care statul vrea să adauge o serie de venituri suplimentare la bugetul public, introduce taxe și impozite sau le majorează pe cele care există deja. Aceste taxe de aplică diverselor industrii dintre care face parte și industria jocurilor de noroc.

Sute de milioane de euro ajung la bugetul stat al României în urma taxelor și impozitelor plătite de operatori de jocuri de noroc..

În plus, în prezent industria gambling-ului din România asigură zeci de mii de locuri de muncă, fiind activitatea economică cea mai fiscalizată din țară. La nivel european, operatorii de jocuri de noroc din România plătesc cele mai mari taxe. Este vorba de taxa de licență și taxa de aurorizare, pe care trebuie să o plătească anticipat pentru a nu li se revoca licența.

Pe de altă parte, ultimul studiu realizat de PwC România finalizat în decembrie 2013 a arătat clar că industria de tip slot machine dar și a pariurilor cu cotă fixă a generat în 2012, 709 milioane de euro din Produsul Intern Brut al României. De asemenea, a contribuit la bugetul de stat cu 333 milioane de euro, acestea reprezentând taxe și impozite.

Acest fapt arată clar că în ciuda crizei economice și a modificărilor legislative, industria gambling-ului a afectat în mod pozitiv economia României, contribuind la crearea multor locuri de muncă.

Din ce în ce mai mulți pasionați de jocuri de noroc aleg să intre într-un casino online sau offlinepentru a se distra și câștiga un venit suplimentar. Printre cele mai populare jocuri în cazinouri în general se află sloturile.

De altfel, piața jocurilor de tip slot a generat în 2013 atât direct, cât și indirect 569 de milioane de euro, creând o mulțime de locuri de muncă. De asemenea, a contribuit la economia națională cu 255 milioane de euro ce reprezintă taxele și impozitele plătite la stat.

Foarte multe persoane cu vârsta de peste 18 ani sunt din ce în ce mai atrase de industria gambling-ului. Acestea joacă jocuri de noroc de toate tipurilor (pariuri sportive offline, loto,  jocuri de tip sloturi, jocuri de cărți, jocuri online) din dorința de a se distra și a-și petrece timpul liber într-un mod cât mai relaxant posibil.

Datorită lor, industria jocurilor de noroc se dezvoltă treptat, având efecte pozitive asupra economiei României, chiar și în această perioadă dificilă prin care trece țara noastră.

- Apreciază pagina -

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate