Educație rutieră, zero. Responsabilitate, zero. Moartea pe roți, în România

1

România este de departe pe primul loc când vine vorba de accidente pe străzi, comparativ cu toate celelalte țări din Europa. Cu rata mortalității ca o consecință a acelor accidente, din nou, ne „mândrim” cu o poziție fruntașă. Pe de o parte, cauza principală este starea infrastructurii de pe meleagurile mioritice. Pe de altă parte, problema pleacă de la nivelul de educație al șoferilor. Cu un pic de noroc, s-ar putea să îți iei carnetul chiar și dacă nu știi să citești foarte bine. Scrisul este cu atât mai opțional, pentru că până și testul de la sală se dă pe calculator.

Teribilismul în rândul tinerilor cu cerneala încă udă pe permis, dar cu bolizi cumpărați de mami și de tati, are adesea urmări foarte grave, ca să nu spun că în cele mai multe cazuri se termină cu „O altă tragedie – Accident mortal…”, iar aici sunt mulți factori implicați.

O altă problemă foarte des întâlnită și discutată în ultima perioadă este cea a șoferilor în etate. Este un subiect tabu, cunoscut de toți, contestat de toți, dar nimeni nu ia nicio măsură. Motivele politice sunt evidente. Dacă vreun parlamentar ar îndrăzni să propună o asemenea lege, ar rămâne instant fără alegătorii pensionari. În România cred că pensionarii sunt cei mai numeroși participanți la alegeri.

Am doar 28 ani și totuși nu sunt de acord ca la 70-80 ani să mai am permis. Este simplu: reflexele se slăbesc, vederea la fel., nu mai am aceeași putere de concentrare. Poate fac un atac de cord la volan, intru cu mașina într-un autocar și omor 40 persoane nevinovate.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Marius spune

    Cu un parlament care în loc să înăsprească legile rutiere le relaxează ( vezi redobândirea permisulii pentru încălcarea regimului de viteză ) si cu un guvern care a înghețat punctul de amendă de 7 ani, situația se va înrăutăți….pe termen scurt nu sunt alte soluții decât legislative și coercitive….pe termen lung, dacă se va dezvolta infrastructura ca într-o țară europeană se poate vorbi si de educație….din păcate avem siguranța pe care ne-o permitem.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate